Παρασκευή 5 Μαρ 2021 14:24      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έναρξη σχολικής χρονιάς χωρίς καθαρισμό στα σχολεία

Το Σωματείο μας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία θα ρυθμίζει τα ζητήματα της καθαριότητας των σχολείων όλης της χώρας στη νέα σχολική χρονιά 2016 - 2017.

Ήδη η τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκινά, όμως τόσο η καθαριότητα των σχολείων όσο και η εργασία των σχολικών καθαριστριών, για τη νέα σχολική χρονιά, είναι για μια ακόμα φορά στον αέρα! Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς.

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων αγωνιζόμαστε καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια, ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, ώστε οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον. Απασχολούμαστε με συμβάσεις μίσθωσης έργου και από ανάγκη επιβίωσης έχουμε αποδεχθεί μια χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης δουλειάς μας.

Ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος μας θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα! Μάλιστα, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του Υπ. Εσωτερικών και των δηλώσεων περί «κατανόησης» των προβλημάτων των σχολικών καθαριστριών, καθώς επίσης και της αναγνώρισης των πάγιων και διαρκών αναγκών, διαπιστώνουμε ότι, στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση στις 26 Αυγούστου,
αναφέρεται ότι:
«Η απασχόληση των συμβασιούχων μίσθωσης έργου της προηγούμενης παραγράφου (σχολικών καθαριστριών, κ.λ.π), ανεξαρτήτως του συνολικού ετήσιου ύψους της αμοιβής τους, θεωρείται ευκαιριακή και παρεπόμενη, κατά την έννοια και για τις συνέπειες του άρθρου 39 παρ. 1β του ν. 4308/2014». ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗ και ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΗ, για τα συναρμόδια Υπουργεία, η επί 10 και πλέον μήνες απασχόληση των σχολικών καθαριστριών … επί σειρά ετών…. Θα υπενθυμίσουμε ξανά λοιπόν και στα τρία (3) συναρμόδια Υπουργεία τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι σχολικές καθαρίστριες, μήπως και… «συγκινηθούν» ότι: Αμειβόμαστε με 33,77 ευρώ μικτά το μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουμε κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές. Δεν έχουμε ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!

Αμειβόμαστε μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κλπ). Δεν λαμβάνουμε, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ούτε δώρο Χριστουγέννων, ούτε δώρο Πάσχα, ούτε επίδομα άδειας.
Κι όμως, παρά τα παραπάνω, η Κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα και θεωρεί την εργασία μας… «ευκαιριακή και παρεπόμενη». Κι όμως εμείς οι μη προνομιούχες καθαρίστριες καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολεία των παιδιών μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ!!!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της 10ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις 18.00 στο ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΙΣ 16.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος        Η Γεν. Γραμματέας
Παπανικολάου Βασιλική    Γιαμούζη Κρυσταλλία

Διαμαρτυρία Σωματείο Καθαριστριών & Καθαριστών Σχολεία Δημόσια κτήρια

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top