Πέμπτη 23 Μάιος 2019 2:32      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας παπάς στον Εμφύλιο

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΓΩΝΙΑ - Γράφει: Ιω. Α. Καλιαμπός

Ένας παπάς στον Εμφύλιο

Τον Απρίλη του 1945 ο Απόστολος Καλιαμπός του Ιωάννη χειροτονήθηκε ιερέας (στις 7 διάκος, στις 8 παπάς) από τον αείμνηστο δεσπότη Κωνσταντίνο Κοϊδάκη. Τοποθετήθηκε στη Μόρνα Πιερίας, χωριό ανταρτοκρατούμενο, απόμακρο, σκαρφαλωμένο στην πετρώδη πλαγιά. Οι χωριανοί του απρόσιτου αυτού χωριού σφιχταγκάλιασαν τον παπά. Κι ο παπάς προσφέρθηκε ολόψυχα στην  διαποίμανση των πιστών. 

Ο ίδιος ιερέας εξιστορεί όλη τη δράση του στον Εμφύλιο. Από τα λεγόμενά του παραθέτω μια περιπέτεια που αναφέρεται στο ταξίδι στην Κατερίνη.

ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ: Εντέλει, κατέβηνα κάτ' ιγώ για να ψουνίσου. Μ' έδουναν παράδις: «Ιμένα θα μι πάρς ένα κουνιάκ', ιμένα θα μι πάρς μακαρόνια ένα πάκου, θα μας πάρς κι μι ουκά ρύζ', ξέρου 'γώ, θα μας πάρς κι δυό, τρία μπακέτα τσιγάρα».  Αυτά για να τα πάρς έπριπι να πιρά 'ις απ' νταξιαρχία. Ζ' νταξιαρχία ήταν τότι ι Νταλακυρίδης, μι τουν άλλου του Μπιρδίκ'. Ήταν λουχαγός η Πιρδίκς. Τς ταξιαρχίας τς Κατιρίντζ. ΄Ερχουμαν να ψουνίσου ιγώ δικά μ' πράματα κι έπιρνα κι για του γκόζμου.  Τα γραφεία της Ταξιαρχίας ήταν ζ μπλατέα.   Τώρα είνι μέγαρα. Αυτού που έχ' του συμβολαιογραφείο ο Δοϊτσίδης. 

-Αυτά για πού τα πάς, μι λέν. 

-Για του σπίτ' . 

Ι Νταλακυρίδης μι λέ':

-Τι θα τα κάμς, μήπους θα κάμς μπακαλίκ' ισύ;  

Μι παίρ' ξιχουριστά ι Πιρδίκς κι μι λέ: «Τώρα, παπά, δε μι λες. Πού τα έγν τα νουσουκουμεία αυτοί»;

-Μι μι λες τέτοια. Διότι ιγώ είμι ιερεύς. ΄Ολ' αυτά που λέτι τώρα ιδώ, θα φτάσν στ' αυτιά. . .

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ: Εντωμεταξύ εγώ κατέβαινα πότε-πότε στην αγορά της Κατερίνης για ψώνια. Οι ενορίτες μού δίνανε χρήματα με εντολές: «εμένα θα μου φέρεις ένα κουνιάκι, για μένα θα αγοράσεις ένα πάκο μακαρόνια, θα μας φέρεις και μια οκά ρύζι, ξέρω εγώ, και θα μας φέρεις και δυο-τρία πακέτα τσιγάρα». Όλα αυτά για να τα κουβαλήσεις, έπρεπε πρώτα να τα περάσεις από την ταξιαρχία προς έλεγχο. Ευτυχώς που στην ταξιαρχία, τότε, υπηρετούσαν γνωστά πρόσωπα, όπως λ.χ. ο Δαλακιουρίδης μαζί με τον άλλο, τον Περδίκη.  Ο Περδίκης υπηρετούσε ως αξιωματικός στην ταξιαρχία Κατερίνης. Εγώ ερχόμουνα στην Κατερίνη για δικά μου ψώνια, αλλά ψώνιζα και για τον κόσμο. Τα γραφεία της ταξιαρχίας στεγάζονταν στην πλατεία της πόλης. Τώρα έχουν υψωθεί μέγαρα. Ακριβώς στο μέγαρο που έχει το συμβολαιογραφείο ο Διατσίδης.

            -Αυτά τα ψώνια για πού προορίζονται; Μου λένε.

            -Για το σπίτι μου.

            Πετιέται ο Δαλακιουρίδης και μου λέει:

            -Τι θα τα κάνεις τόσα πολλά; Μήπως σκοπεύεις να ανοίξεις μπακάλικο; (*).

            (Υπόψη ότι  ο ιερέας είχε γεμάτους τροβάδες με ψώνια και φάρμακα).

            Ο λοχαγός Περδίκης με παραμερίζει, με τραβάει ξεχωριστά στην άκρη και μου λέει:

            -Παπά, τώρα κατάλαβα. Δε μου λες, σε παρακαλώ, σε ποιο σημείο έχουν τα νοσοκομεία οι αντάρτες;

            -Μη ζητάς τέτοια πράγματα, σε παρακαλώ. Με τέτοια ζητήματα δεν ασχολούμαι. Γιατί εγώ είμαι ιερέας. Και να ξέρεις, πως, όλα αυτά που λέγονται τώρα εδώ, θα φτάσουν στ’ αφτιά…

 

Ιστορικά Άρθρα αναγνωστών

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top