Τετάρτη 20 Ιαν 2021 4:45      

Ένας υπέροχος Μάρκ Τουαίην

Χρονογράφημα

                                  Ένας υπέροχος Μάρκ Τουαίην

Το πραγματικό του όνομα ήταν Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς. Έκανε πολλές δουλιές, μία από αυτές ήταν ναυτεργάτης στον Μισισιπή. Στα ποτάμια πολλές φορές το βάθος είναι μικρό γι αυτό του φώναζαν μαρκάρισε δύο φορές (mark twin), κι έτσι του βγήκε το παρατσούκλι Μάρκ Τουαίην. Η φυσιογνωμία του με τα πολλά άσπρα μαλλιά και το μεγάλο μουστάκι σε παραπέμπουν σε έναν φλογερό διανοητή εκτός κονφορμισμού. Γλυκύτατος συγγραφέας με περιγραφές για τους μικρούς φτωχούς απόκληρους των λιμανιών του μεγάλου ποταμού, Τομ Σώγιερ.

Αυτός ο καθ όλα άνθρωπος είχε πεί το περίφημο ‘’είναι εύκολο να κοροϊδέψεις κάποιον, αλλά πολύ δύσκολο να τον πείσεις ότι κάποιος τον κορόϊδεψε’’. Και είναι αλήθεια πέρα ως πέρα. Δοκιμάστε να πείσετε έναν κομουνιστή ότι ο καπιταλισμός είναι καλλίτερος. Μην το τολμήσετε γιατί θα κινδυνέψει η σωματική σας ακεραιότητα, και ούτε ποτέ θα σκεφθεί τι τράβηξαν από στερήσεις και παρακολούθηση οι Αλβανοί και οι Ρουμάνοι πολίτες. Σου λέει πως αν έρθει ο κομμουνισμός θα αλλάξουν τα κουτάλια από αλουμινένια σε χρυσά! Τώρα αν θελήσεις να πείσεις έναν Χριστιανό περί του αντιθέτου της Χριστιανικής θρησκείας θα την γλυτώσεις φθηνά λόγω κατάργησης της ποινής του λιθοβολισμού. Δεν πρόκειται να σκεφθεί αυτός ο πιστός Χριστιανός πως αν είχε γεννηθεί στο Ισλαμαμπάτ θα ήταν τώρα ένα τζιχαντιστάκι  με άριστες επιδόσεις στον χειρισμό του καλάσνικοφ . Οι άνθρωποι δύσκολα καταλαβαίνουν πως το θρήσκευμα καθορίζεται από τον τόπο γέννησης και πως κανείς δεν συνέκρινε διαφορετικές θρησκείες για να καταλήξει στην ‘’ορθή’’ με δική του απόφαση. Αν τολμήσεις να πείσεις Μουσουλμάνο περί του άδικου της θρησκείας του, φόρα και ένα σιδερένιο κολάρο για την προστασία σου από αποκεφαλισμό. Η λογική είναι Ελληνική δημιουργία και τεράστια πολιτισμική δωρεά στην ανθρωπότητα. 

Μην ρωτήσετε κάποιον για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ρωτήστε τον για το τι ψήφιζε ο πατέρας του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ίδιο ψηφίζει και ο κανακάρης, υπάρχει ταύτιση πολιτικών απόψεων προπατόρων, θυγατέρων και εγγονών. Είναι κάπως σαν το επάγγελμα, το παιδί συνήθως κάνει το επάγγελμα του πατέρα, το ίδιο έκανα κι εγώ, αν και ο Νίτσε λέει: Μην κάνετε τα παιδιά σας έναν δεύτερον εαυτό σας, κάντε παιδιά δημιουργούς. Τι λες καλέ, θα μας πεί ο Νίτσε ο τρελός, λες κι εμείς δεν ξέρουμε, τυχαίοι είμαστε? Οι κοινωνίες όμως διαφωνούν, θέλουν παιδιά των ίδιων επαγγελμάτων, πολιτικών πεποιθήσεων και θρησκευμάτων. 

Την αλλαγή επιθυμούν όλοι οι άνθρωποι, όμως για τους άλλους, ποτέ για τον εαυτό τους. Εκείνοι που πραγματικά ζητάνε το καινούριο και το πιο φρέσκο είναι αυτοί που στις μεγάλες αλλαγές πρωτοστατούν ή ξαπλώνουν μπρούμυτα  στο σανίδι της λαιμητόμου. Το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας αδιαφορεί ή εχθρεύεται τους ανανεωτές και τους τολμηρούς.  Το σύνθημα είναι εύκολα καταληπτό και εύπεπτο, η λογική δυσκολεύει τα πράγματα, και γι αυτό ο Ντοστογιέφσκι είχε πεί πως οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η σκέψη είναι υπόθεση άλλων. Κάτι ήξερε αυτός, όχι πολλά πράγματα, άλλα κάτι, εν πάση περιπτώσει! 

Φοίβος Ιωσήφ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top