Παρασκευή 19 Απρ 2019 8:02      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές στο στόχαστρο των θεσμών

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που έχουν μικρή ακίνητη περιουσία αλλά και η αύξηση του φόρου για όσους έχουν περιουσία αξίας πάνω από 200.000 ή 300.000 ευρώ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τόσο ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ όσο και οι νέες αντικειμενικές αξίες προβληματίζει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διότι αποτελούν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
Τα κλιμάκια
Ήδη από χθες έπιασαν «δουλειά» τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ενώ την Τετάρτη προβλέπεται να αρχίσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).
Με βάση τον προγραμματισμό οι συζητήσεις των δυο πλευρών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σάββατο καθώς το κουαρτέτο θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Κυριακή.
Η γκρίνια και…
Καθυστερήσεις και γκρίνια καταγράφονται από τους δανειστές στο θέμα της αναπροσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της η ειδική ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε τις νέες τιμές ζώνης. Αμέσως μετά πιάνει δουλειά η δευτεροβάθμια επιτροπή ενώ η καυτή πατάτα θα καταλήξει στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
…ο σχεδιασμός
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει σενάρια επί σεναρίων προκειμένου οι όποιες αλλαγές να μη φέρουν αναταράξεις στην κυβέρνηση, η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος θέλει να «προστατεύσει» τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.
Ένα σχέδιο που επεξεργάζεται είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, ενώ να αυξηθεί σε όσους έχουν περιουσία πάνω από 200.000 – 300.000, αφορά περίπου 500.000 ιδιοκτήτες και απαλλαγή μέσω αφορολόγητου ύψους 50.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο φετινός εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ.
Δέσμευση της ΝΔ για νέο φορολογικό σύστημα

Για ένα νέο φορολογικό σύστημα, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος, Χρίστος Δήμας.
«Το πρώτο πράγμα για το οποίο έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα κάνει, είναι ότι θα υπάρχει νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα έχει να κάνει με ένα νέο φορολογικό σύστημα, με στόχο να μην αλλάξει για μία δεκαετία και το τρίτο νομοσχέδιο θα έχει να κάνει με την απλοποίηση των διαδικασιών των αδειοδοτήσεων, όπου ουσιαστικά θα αντιστρέψουμε το βάρος απόδειξης συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο κράτος» υποστήριξε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σταθερότητα
Μιλώντας στην 100η γενική συνέλευση του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, ο Χρίστος Δήμας είπε ότι «το σημαντικότερο ζήτημα έχει να κάνει με τη σταθερότητά του, διότι αν θέλει κάποιος να εκπονήσει ένα σοβαρό business plan, πρέπει να έχει και ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, πρέπει να ξέρει πόσο θα φορολογηθεί, διότι αν το αλλάζεις συνεχώς, τότε κανένας δεν μπορεί να κάνει ένα αξιόπιστο business plan».
Μείωση ΕΝΦΙΑ
Ακόμη, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, υποστήριξε ότι «είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών, η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%, επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και αύξηση του ορίου υπαγωγής το ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ».
Και φοροσυντελεστών
Επιπλέον, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι «εφόσον μπορέσουμε να πετύχουμε τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2%, σκοπός μας είναι να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα στο 9%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του ΦΠΑ με δύο συντελεστές, χαμηλό στο 11% υψηλότερο στο 22% και διαχωρισμό των υποθέσεων κόκκινων δανείων σε τρεις βασικές υποθέσεις».

ΕΝΦΙΑ Κυβέρνηση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top