Παρασκευή 10 Ιουλ 2020 1:52      

ΕΝΦΙΑ: Μηνιαία «πληγή» για επτά εκατ. ιδιοκτήτες μέχρι το 2018

Φορολογικές καραμπόλες και νέες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ κρύβουν οι αλλαγές που δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση, με βάση τη νέα συμφωνία με τους δανειστές. 

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα εκδοθεί μισό χρόνο νωρίτερα από το σύνηθες και οι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να τον πληρώνουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πληρωμή του φετινού φόρου.

Επιπλέον θα καταργηθούν ή θα περιοριστούν δραστικά οι εκπτώσεις φόρου που ισχύουν σήμερα για ευπαθείς ομάδες, αυξάνοντας ταυτόχρονα τους συντελεστές φορολόγησης και επιβάλλοντας συμπληρωματικό φόρο σε περισσότερα ακίνητα - ακόμα και χαμηλότερης φορολογητέας αξίας.

Οι αυξήσεις θα επιβληθούν πριν από τις μειώσεις και τα αντίμετρα που θα ψηφίσει η κυβέρνηση για το 2020. Το «κλειδί» των αλλαγών κρύβεται στις αυξομειώσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Με σκοπό να διατηρηθεί ο στόχος για καθαρή είσπραξη εσόδων στα 2,7 δισ. ευρώ τον χρόνο, θα περιορίζονται οι εξαιρέσεις ή εκπτώσεις φόρου

Τα σενάρια που εξετάζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν συνδυασμούς από τα εξής κυρίως μέτρα:

- Μειώσεις φόρου σε προνομιούχες περιοχές, όπου οι αντικειμενικές τιμές θα πέσουν επειδή «διά νόμου» παρέμεναν σε επίπεδα πάνω από τις εμπορικές (π.χ. Ψυχικό).

- Αυξήσεις φόρου σε «λαϊκές» περιοχές, όπου διαπιστώνεται πως οι τιμές της Εφορίας είναι πλέον χαμηλότερες από τις εμπορικές.

- Να περιοριστούν δραστικά εκπτώσεις για χαμηλόμισθους - ευπαθείς ομάδες. 

Υπουργείο Οικονομικών ΕΝΦΙΑ Φόροι Αντίμετρα Φορολογούμενοι

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top