Πέμπτη 16 Ιουλ 2020 3:05      

ΕΝΦΙΑ: Παραμένει για να φέρει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ

Ο ΕΝΦΙΑ για φέτος δεν αλλάζει, αν και έχει μείνει από πέρυσι σε εκκρεμότητα η ένταξη των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο. Για το 2018, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αλλάξει όνομα, μπορεί να αλλάξει δομή, αλλά θα συνεχίσει να βεβαιώνει έσοδα 3,3 δισ. ευρώ. Το ίδιο και το 2019. Το 2020, εφόσον ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, ο ΕΝΦΙΑ θα ψαλιδιστεί κατά 200 εκατ. ευρώ.

Η  κυβέρνηση ήλπιζε ότι στο παζάρι με τους δανειστές θα κέρδιζε στα αντίμετρα μια γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Δεν κατάφερε να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναγκάζεται να τον κρατήσει. Εχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών ότι ο φόρος θα συνεχίσει να αποδίδει τα ίδια έσοδα. 3,3 δισ. ευρώ βεβαιωμένα έσοδα, 2,650 δισ. ευρώ στο ταμείο. 

Στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου όμως δεσμεύτηκε και για κάτι ακόμα. Οτι έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα υπάρξει προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σε επίπεδα που να προσεγγίζουν περισσότερο τις πραγματικές τιμές αγοράς. Αν οι αντικειμενικές τιμές προσαρμοστούν στο ύψος των αγοραίων, μοιραία θα ανοίξουν τρύπες στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καλυφθούν. Είναι η δέσμευση για 3,3 δισ. ευρώ βεβαιωμένων εσόδων.

Για τις επιμέρους διορθωτικές κινήσεις, αν θα χρειαστεί να αυξηθούν οι ισχύοντες συντελεστές ή θα γίνουν παραμετρικές αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου, αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στο μέλλον. Προς το παρόν, το βασικό ζητούμενο για την Καραγεώργη Σερβίας είναι να καταφέρει να βγάλει άκρη με το κουβάρι των τιμών των ακινήτων.

Η δέσμευση για προσαρμογή των τιμών αποτυπώνεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια στα Μνημόνια και οι προθεσμίες διαρκώς, απλώς, περνούν. Το εγχείρημα έως τώρα σκόνταφτε συνεχώς στα ελλιπή στοιχεία αναφορικά με τις πραγματικές τιμές εξαιτίας του γεγονότος ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται στην κατάψυξη τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστες αγοραπωλησίες, πολλές εκ των οποίων γίνονται σε τιμές «σκοτωμένες».

ΕΝΦΙΑ Αντίμετρα Κυβέρνηση Μνημόνια

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top