Κυριακή 17 Ιαν 2021 23:54      

Ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πιερίας:"Το νομοθετικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού"

Τη   ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων και  Ελευθέρων Επαγγελματιών  μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού  ανέλυσε χθες το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους  Φώτης  Κουρμούσης.

Το νομοθετικό πλαίσιο 

Ο κ. Κουρμούσης παρουσίασε το νομοθετικό  πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Όπως ανέφερε το πλαίσιο αυτό εξελίσσεται συνεχώς και περιλαμβάνει και νέες κατηγορίες επαγγελματιών προκειμένου να καλύψει όσες περισσότερες ανάγκες γίνεται. Μάλιστα όπως τόνισε περίπου 27 χιλιάδες επιχειρήσεις και επτά χιλιάδες επαγγελματίες  έχουν ξεκινήσει τον εξωδικαστικό  μηχανισμό γεγονός που αποδεικνύει ότι ο θεσμός πέτυχε τον στόχο του.

Σε ότι αφορά τα δικαιολογητικά επεσήμανε ότι τα περισσότερα μπορούν να τα βρουν μέσα στην πλατφόρμα πλην κάποιων που χρειάζονται από δικαστική αρχή. «Η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη και μήνα με το μήνα, αναβαθμίζουμε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα και πάρα πολλά πράγματα έχουν αυτοματοποιηθεί οπότε είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη η διαδικασία»

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουρμούσης ο εξωδικαστικός μηχανισμός εξελίσσεται. Έτσι  πρόσφατα εντάχτηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες έως 5.000 ευρώ χρέη  και υπάρχει μια διαρκής βούληση να εντάξουν  όσο το δυνατόν πιο πολλούς, ώστε  να ρυθμίσουν όλοι τα χρέη τους

Ο πρόεδρος του επιμελητήριου 

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του επιμελητήριου  Ηλίας Χατζηχριστοδούλου  επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η  τελευταία οκταετία έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.

Μία από αυτές είναι η πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών των περισσότερων πολιτών και επιχειρηματιών καθώς τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί υπερβολικά με τις δαπάνες διαβίωσης σταθερές ή και υψηλότερες σε αρκετές περιπτώσεις. «Αγωνίζονται απέναντι στη δραματική μείωση της ζήτησης, στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας,  στην εξοντωτική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο στα τέλη του περασμένου έτους, «έσπασαν» για πρώτη φορά το φράγμα των 100 δισ. Ευρώ (100,7 δισ. Ευρώ).

Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια . Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,7 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Σε 1 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Έχουμε τα 100 δις. ευρώ των κόκκινων δανείων. Το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπερβαίνει συνολικά τα 31 δις ευρώ.

Οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και άλλους ιδιωτικούς φορείς ξεπερνούν κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας. Ο επιχειρηματικός κόσμος ποτέ δεν ζητά παράλογα πράγματα, αλλά μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη προσέγγιση του ζητήματος των ρυθμίσεων προκειμένου να γλιτώσουν την πτώχευση, να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, να συνεχίσουν να παρέχουν θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητήριου.

Ενημερωτική εκδήλωση Επιμελητήριο Πιερίας Επιχειρήσεις εξωδικαστικός μηχανισμός

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top