Κυριακή 5 Ιουλ 2020 1:06      

Επίγεια διαδρομή.....

Της Δέσποινας Ποικιλίδου

Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου μου,που πρόσφατα εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος «Μάτι»,η παρουσίαση του οποίου θα γίνει την Παρασκευή 15/2 στο βιβλιοπωλείο «Μάτι». Στο σημείο αυτό θέλω να απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες,και θα χαρώ αν με τιμήσετε με την παρουσία σας.

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται τα απομνημονεύματα μου,όλα όσα ζήσαμε οι άνθρωποι της γενιάς μου,σ'αυτήν την πατρίδα που μας έλαχε,την τόσο όμορφη ,την τόσο ένδοξη και σημαντική,μα και τόσο εκτεθειμένη από τα ίδια της τα παιδιά,το τελευταίο διάστημα.

Εγώ και οι συνομήλικοι μου αναγνώστες,που ζήσαμε μικρά παιδάκια τότε στην κατοχή και στον εμφύλιο,που άφησαν πίσω τους αίμα και πόνο και πληγές που χρειάστηκε αρκετός χρόνος να επουλωθούν,τώρα πάλι στο τέλος της επίγειας διαδρομής μας,μας πρόλαβε η κρίση η οικονομική,με τα μνημόνια,την λιτότητα,την αυξημένη φορολογία,τα οριζόντια χαράτσια (λες και είμαστε ακόμη κάτω από την οθωμανική κυριαρχία),τα προσωρινά που όμως μετατράπηκαν σε μόνιμα αλλάζοντας επωνυμία.

Επέλεξαν μια πρωτόγνωρη λέξη «ΕΝΦΙΑ»,που από τη στιγμή που μας προέκυψε,άρχισε να επιτίθεται βίαια,στο ήδη αδειανό πορτοφόλι του κάθε 'Ελληνα πολίτη που διαθέτει έστω και ένα κοτέτσι,που του κληροδότησε ο ........παππούς του!

Πάνε δέκα χρόνια που οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται χωρίς καμμία βελτίωση και η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι εισαγωγές αυξημένες,ενώ μειωμένες οι εξαγωγές. Η μόνη αυξημένη εξαγωγή είναι οι μορφωμένοι και οι νέοι,τα καλύτερα μυαλά που τα σπούδασε η μάνα πατρίδα πληρώνοντας ακριβά δίδακτρα και ωφελείται η ξένη πατρίδα....

Η Ελλάδα σήμερα ξέρει μόνο να παράγει πολιτικούς,άφθονους πολιτικούς,ανεύθυνους πολιτικούς ,ανεγκέφαλους πολιτικούς,επιτήδειους πολιτικούς,που όλοι υπόσχονται πως θα μας σώσουν και ποτέ δε μας σώζουν. Και διερωτώμαι πόσο δίκιο είχε ο γνωστός και πάντα επίκαιρος ποιητής μας ο Γεώργιος Σουρής (1853-1919),όταν έγραφε:« Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μονίμως ως επάγγελμα την σωτηρία της πατρίδας. Γι'αυτό αποφεύγουν επιμελώς να τη σώσουν. Μετά τη σωτηρία,δεν θα έχουν επάγγελμα». Πόσο προφητικά τα λόγια του!

Έτσι εσύ κι εγώ,φίλε μου,ψάχνουμε απεγνωσμένα για ένα πατριώτη σωτήρα. Ψάχνουμε για τον επόμενο Καποδίστρια,για έναν δίκαιο Αριστείδη.... Ακόμα θυμάμαι το τραγουδάκι που τραγουδούσαμε όταν πηγαίναμε εκδρομή με το σχολείο,πάνω στο λεωφορείο τα αξέχαστα εκείνα νεανικά χρόνια:

Μικρή μου Ελλάδα,

γλυκεία μου γαλάζια πατρίδα

κι αν τά'χασες όλα

σου μένουμε 'μεις η ελπίδα

-----------

Θα΄ρθούν άλλοι χρόνοι

θα'ρθούνε καινούργιοι αιώνες

εσύ όπως πρώτα

θα χτίσεις ξανά Παρθενώνες....

-----------

Δυστυχώς αυτή η γαλάζια πατρίδα αντί να χτίσει ξανά Παρθενώνες,σήμερα εκποιεί και αυτόν που της κληροδότησαν οι ένδοξοι πρόγονοί της. Γι'αυτό υπάρχει επιτακτική ανάγκη όλοι εμείς που μένουμε η μοναδική της ελπίδα,να αναλάβουμε την ευθύνη της σωτηρίας της γαλάζιας πατρίδας μας,διότι οι παγκόσμιοι κίνδυνοι καραδοκούν.

Με πόσο πόνο,θλίψη και αηδία παρακολουθούσε ο Ελληνικός λαός τις μέρες αυτές,τα κόμματα και τους αρχηγούς των κομμάτων να διαπληκτίζονται σαν ανώριμα παιδάκια στις αλάνες της γειτονιάς. Οι φραστικές απειλές,οι προσβολές,οι κατηγορίες,δίνουν και παίρνουν ένθεν και ένθεν,ευτελίζοντας το επίπεδο,ενώ στην ουσία η πάλη γίνεται για την καρέκλα. Σήκω εσύ να κάτσω εγώ.

Έτσι δημιούργησαν ένα τοξικό κλίμα,αντί όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά,να αντιμετώπιζαν από κοινού τα όποια εθνικά προβλήματα,και να παλέψουν σαν τους τριακόσιους του Λεωνίδα,για μια σίγουρη νίκη. Στην προκειμένη περίπτωση ο εχθρός δεν είναι εκτός των πυλών,όπως πάλαι ποτέ οι πανίσχυροι Πέρσες,αλλά οι «φίλοι» και εταίροι μας,με τα όποια λάθη τους που τα πλήρωσε ακριβά ο ήδη εξουθενωμένος Ελληνικός λαός. Αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.

Οι πολιτικοί,όπως τους περιγράφει ο Σουρής,δεν άφησαν μέλι χωρίς να του βάλουν δάχτυλο και μετά το απέκρυψαν σε offshore εταιρίες ανά τον κόσμο η σε Μ.Κ.Ο υπόγειων διαδρομών,και πάει λέγοντας......

Ε,όσο και να μεταλλάχτηκες,αδερφέ μου συνέλληνα,ήρθε η ώρα να αντιδράσεις διότι η «επίγεια διαδρομή»,που θα γράψει στα απομνημονεύματά του το δικό σου παιδί,θα είναι πιο θλιβερή από τη δική μου,που έζησα κατοχή και εμφύλιο σπαραγμό.....

Με πολλή αγάπη

Δέσποινα Ποικιλίδου

Ζωγράφος-Λογοτέχνης

Υ.Γ. Την ίδια μέρα στο βιβλιοπωλείο «Μάτι» θα είναι ετοιμοπαράδοτο και το άλλο βιβλίο μου με τον τίτλο:« συστημένο γράμμα στον προ-προπάππου μας τον Αδάμ»,αφιερωμένο στην μνήμη του συζύγου μου Χαράλαμπου Ποικιλίδη και του Δημήτρη Κορομήλη.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top