Σάββατο 30 Μάιος 2020 8:44      

Επιμελητήριο Πιερίας: Σύσκεψη για τις επιχειρήσεις και τα προβλήματά τους

Τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας συζητήθηκαν παρουσία βουλευτών και φορέων στη συνεδρίαση του  Επιμελητηρίου Πιερίας. Παρόντες ήταν όλο το Διοικητικό συμβούλιο, οι Βουλευτές Πιερίας κα. Ελισάβετ Σκούφα και ο κ. Χαρίλαος Τζαμακλής, εκπρόσωπος του Βουλευτή Κ. Κουκοδήμου. Στο Συμβούλιο συμμετείχαν πρόεδροι συλλόγων & σωματείων επαγγελματικών και τουριστικών φορέων της Πιερίας:

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΠ κ. Χρήστος Εξίσογλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κων/νος Ρέχας, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών κ. Αστέριος Σιδερίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών Ν. Πιερίας, κ. Νικόλαος Τελιογλανίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Επιπλοποιών Ξυλουργών Ν. Πιερίας κ. Νικόλαος Μακρίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας, κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, Επίσης ο  Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Ιωάννης Γκατζής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής κ. Θωμάς Τουργαϊδης.

Ο  πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων & Βιοτεχνών Αιγινίου & Περιχώρων κ. Πέτρος Τερζής, ο  πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΕΘ.ΕΘΝ. & ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΙΔ/ΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤ/ΤΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ "Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" κ. Κωνσταντίνος Ουκουτζιόγλου, ο  Προϊστάμενος του ΕΦΚΑ μη  μισθωτών κ. Χαράλαμπος Αθανασιάδης. Παραβρέθηκαν ακόμη ο πρώην Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Αθανάσιος Καβακίδης και τα  αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Πιερίας κα. Μένη Τερζοπούλου- Γκέγκα και ο κ. Ηλίας Τσιμόπουλος

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου 

Ξεκινώντας την συνεδρίαση ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου επεσήμανε μεταξύ άλλων πως ανάλογες συσκέψεις έχουν γίνει και στο παρελθόν, ωστόσο η ανταπόκριση ήταν μηδενική όπως είπε, σχεδόν ανύπαρκτη. Επεσήμανε τα προβλήματα που ταλανίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως είναι οι κατασχέσεις σε λογαριασμούς όψεως, η περιβόητη ρύθμιση των 120 δόσεων και ζήτησε από τους βουλευτές σε  συνεργασία και με άλλους βουλευτές από όλους τους κομματικούς χώρους να σκύψουν στα προβλήματα που τους ταλανίζουν. 

Τοποθετήσεις φορέων 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Ρέχας αναφέρθηκε στις κατασχεσες των λογαριασμών στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες με την υψηλή φορολογία και πρόσθεσε πως με όλα αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση «σπρώχνει» τους  επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή. 

Ο πρόεδρος των ενοικιαζομένων  δωματίων  κ. Βειδαμενιδης εκπροσωπώντας  1200 επιχειρήσεις σημείωσε ότι αυτές  δεν είναι βιώσιμες. «Οι επιχειρήσεις πουλιούνται και τις  αγοράζουν Σέρβοι, Βούλγαροι και Σκοπιανοί» στην Πιερία είπε χαρακτηριστικά στο ασφαλιστικό που ταλανίζει τον κλάδο.   

Ο πρόεδρος των  φοροτεχνικών κ.  Σιδερίδης  αναφέρθηκε και αυτός στο μεγάλο πρόβλημα  τα υπερφορολόγησης  επισημαίνοντας την ανάγκη αναπροσαρμογής όλης της φορολογικής πολιτικής. 

Ο κ. Τελιογλανίδης εκπροσωπώντας  τους οδοντοτεχνίτες αναφέρθηκε στο μεγάλο πλήγμα που επέφεραν  στον κλάδο τους οι γειτονικές χώρες με χαμηλές τιμές, ενώ ο πρόεδρος των διεθνών μεταφορών «Ακρόπολις» επεσήμανε την ανάγκη στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί  με επαρκές προσωπικό και υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι έχουν μεταφέρει τις επιχειρήσεις και την έδρα τους στις γειτονικές χώρες με χαμηλότερη φορολογία.  

Στο  ίδιο μηκο κυματος και ο υπόλοιπες τοποθετήσεις.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές κα Σκούφα και κ. Τζαμακλής δεσμεύτηκαν  να εξετάσουν  τα  προβλήματα που τέθηκαν και να υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία με όλους τους φορείς. 

Η συνεδρίαση 

Στα θέματα της συνεδρίασης που συζητήθηκαν στην ημερήσια διάταξη ηταν η δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου, εκδηλώσεις για την περίοδο του Πάσχα με στόχο την τόνωση της αγοράς και η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πίτας που θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου. Επίσης πάρθηκε απόφαση για την 9η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση  –Κεντρικής Μακεδονίας  η οποία θα γίνει από 28/9/2018 έως 2/10/2018.
 Μόνιμος εκθεσιακός χώρος 

Ο πρόεδρος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου  πριν δώσει τον λόγο στην Προϊσταμένη Καινοτόμων Δράσεων ΔΙ.Δ.Ε. κα. Μυράντα Παππά, είπε ότι στόχος του Επιμελητηρίου είναι  να δημιουργήσουν έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο όπου θα φαίνεται η εξέλιξη των επαγγελμάτων στο χρόνο, φιλοδοξώντας να τον επισκεφτούν παιδιά από όλη την Ελλάδα  αλλά και ενήλικες.

Η  κ. Παππά είπε ότι είναι μια ωραία συγκυρία η δημιουργία του εκθεσιακού χώρου μιας  και το 2018 είναι «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς»  
Έγινε προβολή βίντεο το πως ήταν η Κατερίνη το 1933 και παρουσιάστηκαν φωτογραφίες της εποχής διαφόρων παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως ο φούρναρης, γανωτής σαμαράς, σιδεράς, καφετζής κ.α. καθώς και  εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούσαν όπως και φωτογραφίες από τα πρώτα καταστήματα της Κατερίνης. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που προβλήθηκαν  θα υπάρχουν και στο χώρο της Έκθεσης. 

Παίρνοντας το λόγο ο Ηλίας Χατζηχριστοδουλου είπε ότι η δημιουργία του εκθεσιακού χώρου είχε παρθεί από παλιότερες διοικήσεις και ήρθε η ώρα να το κάνουν αυτοί. Παρότρυνε όλους να προσφέρουν ότι παλιό αντικείμενο έχουν για το χώρο αναφέροντας  ότι ήδη έχουν τα δύο πρώτα αντικείμενα γιατί ο Επίτιμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Χαρίλαος Κωτίκας όταν ενημερώθηκε για τη δημιουργία του χώρου προσέφερε μια παλιά πλάστιγγα του 1925 και ένα παλιό μεγάλο χρηματοκιβώτιο. 

 

 

Σύσκεψη Επιμελητήριο Πιερίας Επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top