Τρίτη 16 Ιουλ 2019 3:07      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίσκεψη των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης στη λίμνη Κάρλα

Στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής διαχείριση φυσικών πόρων μαθητές της Α΄ τάξης του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή του Βόλου.

Πιο συγκεκριμένα επισκέφτηκαν το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Κέντρο για τη μελέτη και προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα-Κάρλα και το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 35 μαθητές και 3 καθηγητές, η καθηγήτρια που διδάσκει το μάθημα κ. Μαρούλα Αδαμίδου και οι φιλόλογοι κ. Θάνος Γκάτζιος και Ευστάθιος Φανιάδης.

Το ταξίδι μας δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς από το πρωί έπεφτε πυκνό χιόνι, το οποίο μας «ακολουθούσε» έως και τον προορισμό μας. Ευτυχώς υπήρχε καλή διάθεση και όρεξη για όσα θα βλέπαμε και θα μαθαίναμε.

Μας περίμενε ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Κέντρο για τη μελέτη και προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Κάρλα», ο κ. Γκανάτσιος. Αφού μας ξενάγησε μέσα από το λεωφορείο αρχικά, λόγω του καιρού, δείχνοντάς μας το πώς και από ποιο σημείο οδηγήθηκε η λίμνη στην αποξήρανση, στη συνέχεια μας οδήγησε στο χωριό Κανάλια, όπου και στεγάζεται το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας.

Βρήκαμε δυσκολίες το χιόνι άρχισε να λιώνει και οι κατηφορικοί δρόμοι κατέβαζαν αρκετό νερό, το οποίο δυσκόλευε την πρόσβαση στο μουσείο. Μας υποδέχτηκαν ο κ. Γκανάτσιος και ο υπεύθυνος ξενάγησης στο χώρο. Πήραμε θέση και παρακολουθήσαμε για περίπου μία περίπου ώρα μια παρουσίαση της ιστορίας της λίμνης.

Η ιστορία της λίμνης ξεκινάει από αρχαιοτάτων χρόνων, αν αναλογιστεί κανείς ότι αναφέρεται και από τον Όμηρο. Είδαμε σε αναπαράσταση τον λιμναίο οικισμό που υπήρχε στις αρχές του εικοστού αιώνα, παρακολουθήσαμε μέσω της αφήγησης τον τρόπο ζωής των ψαράδων στη λίμνη, το πώς οδηγηθήκαμε στην αποξήρανσή της με τρόπο πρόχειρο που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και πώς στη συνέχεια και πάλι αποφασίστηκε να ξαναγίνει λίμνη και να γεμίζει με νερό προερχόμενο από τον Πηνειό ποταμό, νερό που δεν είναι αρκετό και έτσι ο στόχος δεν επιτυγχάνεται.

Μετά το τέλος της παρουσίασης αυτής ξεναγηθήκαμε στον γύρω χώρο βλέποντας σε μικρογραφία μακέτες της γύρω περιοχής πριν και μετά την αποξήρανση, σπίτια φτιαγμένα από καλάμια και τις βάρκες με τις οποίες ψάρευαν οι ψαράδες στη λίμνη αυτή. Υπήρχε επίσης πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό.

Μία ώρα παραμείναμε στο μουσείο και, αφού φωτογραφηθήκαμε με τους υπευθύνους, δεχθήκαμε τις ευχαριστίες τους και εκφράσαμε και εμείς με τη σειρά μας τις δικές μας για όλα όσα μας είπαν και μας έδειξαν, κατευθυνθήκαμε προς τον Βόλο, όπου και παραμείναμε περίπου μιάμιση ώρα.

Περίπου 14:30΄ το μεσημέρι συγκεντρωθήκαμε στην περιοχή του λιμανιού του Βόλου Κορδόνι, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και επιστρέψαμε στην Κατερίνη γεμάτο εικόνες και εμπειρίες.

Καλό το μάθημα στην αίθουσα του σχολείου, όμως δεν μπορεί να προσφέρει τόσα όσα βιώσαμε και μάθαμε με την επίσκεψή μας αυτή.

Διαχείρηση φυσικών πόρων Λίμνη Κάρλα 2ο ΓΕΛ Κατερίνης Βόλος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top