Κυριακή 12 Ιουλ 2020 5:20      

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Κίτρους στο Ίδρυμα "ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΕΡΖΗ"

Το Ίδρυμα "Πασχάλη και Ιωάννας Τερζή" στο Αιγίνιο επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγινίου Αιδ. Ηλία Γκοτσίδη και ιερείς της περιοχής.

Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιο υποδέχθηκε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Αναστάσιος Π. Τερζής, ο οποίος ξενάγησε τους επίσημους επισκέπτες του στους χώρους του Ιδρύματος και του Ιστορικού Μουσείου Αιγινίου, το οποίο διαθέτει σημαντικά τμήματα όπως: Νομισμάτων, Γραμματοσήμων και Φακέλων, Θρησκευτικών Εικόνων, Έργων Τέχνης, Τύπου (περιοδικών και εφημερίδων), Φωτογραφίας κ.τ.λ., καθώς και αξιόλογες συλλογές Ωρολόγιων Τσέπης, Στυλογράφων Πένας, Κομπολογιών, Μινιατούρες Ωρολόγια και αρκετά άλλα μοναδικά συλλεκτικά είδη.

Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των σημαντικών εκθεμάτων, ορισμένα από τα οποία θεωρούνται πολύ σπάνια, όπως: η χαλκογραφία της Αγίας Σοφίας του έτους 1740, η Αγία Γραφή στην πολωνική γλώσσα, χειρόγραφο συμβολαιογραφικό έγγραφο αγοραπωλησίας αγροτεμαχίου στο Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας, το οποίο φέρει ημεροχρονολογία σύνταξής του την 18 Μαρτίου 1891, καθώς και το προσωπικό χειρόγραφο ημερολόγιο του παππού του ιδρυτή του Ιδρύματος, Αναστάσιου Αθ. Τερζή, με πρώτη εγγραφή την 1η Αυγούστου 1920 ακι τελευταία την 23η Σεπτεμβρίου 1922, την επομένη της Μικρασιατικής καταστροφής!!

Πολύ θετική εικόνα δημιούργησαν επίσης τόσο το Αρχείο Τύπου όσο και η αξιόλογη βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει περισσότερους από 7.000 τίτλους βιβλίων.
Μετά την αποχώρησή τους, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μνημείο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, η ανακαίνιση του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Ίδρυμα Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος Αιγίνιο Βυζαντινό Μνημείο Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου
Scroll to Top