Σάββατο 6 Ιουν 2020 11:09      

Επιστήμονες μετέτρεψαν τον κοροναϊό σε… μουσική

Ο μουσικός τόνος δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης και το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης εκτιμά πως αυτή η μουσική θα βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν λεπτομέρειες που ίσως να μην μπορούσαν να διακρίνουν έχοντας βάλει τον ιό κάτω από το μικροσκόπιό τους

Σε… νότες μετέτρεψε τον κοροναϊό ομάδα επιστημόνων. Ο ήχος δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που θα βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν λεπτομέρειες, που ενδεχομένως να έχουν παραβλέψει μέσα από το μικροσκόπιο.

Στην προσπάθεια καλύτερης κατανόησης του νέου ιού, ο καθηγητής Markus Buehler και οι συνάδελφοί του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης έχουν χρησιμοποιήσει πρωτεΐνες του κοροναϊού για να αναλύσουν τη «δόνηση της δομής του», το προσάρτημα αυτό που καθιστά τον ιό ιδιαίτερα μεταδοτικό.

«Η κατανόηση αυτών των δονητικών προτύπων είναι ζωτικής σημασίας για τον σχεδιασμό φαρμάκων» δήλωσε ο καθηγητής Buehler. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε αυτά τα μοντέλα όσον αφορά στις δονήσεις, για το σχεδιασμό φαρμάκων και όχι μόνο για τον περιορισμό του».

«Ενώ δεν μπορούμε να δούμε μικρά νανοσκοπικά αντικείμενα όπως οι πρωτεΐνες ή άλλα μόρια που συνθέτουν σχεδόν όλη τη ζωντανή ύλη, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων, των ιστών μας, καθώς και των παθογόνων όπως οι ιοί, ο υπολογιστικός μας αλγόριθμος μας επιτρέπει να κάνουμε την υλική του εκδήλωση ακουστική» πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής «αυτό το κομμάτι είναι μια μουσική αναπαράσταση της αλληλουχίας αμινοξέων και της δομής της πρωτεΐνης ακίδων του παθογόνου του Covid-19».

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top