Δευτέρα 13 Ιουλ 2020 2:22      

Επιβεβαιώνει η Shell την πιθανότητα σημαντικής ανακάλυψης πετρελαίου στην Αλβανία

Οι αρχικές δοκιμές στην αξιολόγηση της Shell Upstream της Albania B.V (Shell), Shpirag-4, κοντά στο Βεράτι, στην κεντρική Αλβανία, επιβεβαίωσαν το δυναμικό ροής σημαντικής ανακάλυψης ελαφρού πετρελαίου.

«Ανυπομονούμε»

«Η ανακάλυψη του Shpirag ήταν η πρώτη στην παραμεθόρια και ωκεάνια ζώνη της Αλβανίας (το γεωλογικό σκηνικό όπου βρίσκεται η δεξαμενή υδρογονανθράκων) στην οποία συμμετείχε η Shell», δήλωσε ο Marc Gerrits, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ερευνών της εταιρείας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που οι αρχικές αυτές δοκιμές επιβεβαίωσαν τις δυνατότητες αυτής της ανακάλυψης και ανυπομονούμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας στην Αλβανία» πρόσθεσε.

Η δοκιμή παραγωγής πολλαπλών ημερών στο πηγάδι πήγε όπως αναμενόταν, με δυνατότητα ροής αρκετών χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου ανά ημέρα. Ο εμπορικά ανακτήσιμος όγκος πετρελαίου από την Shpirag πρέπει ακόμη να προσδιοριστεί μέσω περαιτέρω εκτίμησης.

Εκτεταμένη δοκιμή παραγωγής

Η ανακάλυψη Shpirag, σε θραυσμένη δεξαμενή ανθρακικών αλάτων, βρίσκεται σε ισοδύναμο γεωλογικό περιβάλλον με τα μεγάλα πεδία Val D’Agri και Tempa Rossa στην Ιταλία, όπου η Shell κατέχει σημαντική ανεκμετάλλευτη τοποθεσία.

Το επόμενο βήμα στο πρόγραμμα αξιολόγησης είναι η διεξαγωγή εκτεταμένης δοκιμής παραγωγής στο πηγάδι Shpirag-4, ακολουθούμενη από περαιτέρω γεωτρήσεις αξιολόγησης στο φρεάτιο Shpirag-3.

Παράλληλα, η Shell σχεδιάζει να ανοίξει περαιτέρω πηγάδια εξερεύνησης μέσα στην έκταση που διαθέτει για να ελέγξει τις προοπτικές τους.

Πηγή

Αλβανία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top