Πέμπτη 3 Δεκ 2020 15:59      

ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Συγκεκριμένα συμφέροντα πίσω από το κυριακάτικο άνοιγμα

Καταγγέλλοντας ότι η επαναφορά του ζητήματος της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls, έμποροι, βιοτέχνες και εμποροϋπάλληλοι προειδοποιούν με νέα προσφυγή στο ΣτΕ, απεργίες και ασφαλιστικά μέτρα εάν το μέτρο περάσει. 

Ζητούν να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα και να παρουσιαστεί το ξεκάθαρο σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι τις 7 Μαΐου, ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρωθυπουργό. Η ΕΣΕΕ μάλιστα απευθύνει ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό για το ζήτημα.

Η ΕΣΕΕ

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕΒασίλης Κορκίδης, χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση «συνταγματικό ατόπημα», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια εξώφθαλμα φωτογραφική διάταξη, που έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι΄αυτό άλλωστε, όπως υποστήριξε, στις τουριστικές περιοχές θα περιληφθεί το παραλιακό μέτωπο από την Καλλιθέα έως τη Γλυφάδα, αλλά και οι περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, κατά τον ίδιο, βασικό μέλημα των ίδιων συμφερόντων είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Προς επίρρωση ότι το ζήτημα δεν είναι απαίτηση των δανειστών, αλλά επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, ανέφερε ότι τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια κάθε φορά το θέμα μπαίνει εμβόλιμα «περίπου στο τέλος κάθε διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όταν οι ανοχές και οι δυνάμεις έχουν πλέον εξαντληθεί και βρισκόμαστε προ των πυλών του κλεισίματος της συμφωνίας. Πάντοτε δε, μας μένει η ίδια εντύπωση: ότι είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν από την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σε αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σε άλλα, περισσότερο σημαντικά γι’ αυτούς, θέματα».

Η ΓΣΕΒΕΕ

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν εξυπηρετεί τις τουριστικές ανάγκες, αλλά συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα, υπερθεμάτισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η σπουδαιότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, οι οποίες προσφέρουν το 85% της απασχόλησης. Γι' αυτό και θα πρέπει να περιφρουρηθούν, ώστε να μη χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας.

Η ΟΙΥΕ

Αναχρονιστική χαρακτήρισε από την πλευρά του την προωθούμενη ρύθμιση ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γνωστοποιώντας ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στο εμπόριο (περίπου 30%) που έχουν δουλέψει τις θεσμοθετημένες Κυριακές, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, είτε λόγω αδυναμίας των επιχειρήσεων, είτε λόγω αντεργατικών πρακτικών.

Σε θέσεις μάχης για την υπεράσπιση της Κυριακής

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων 32 Κυριακές το χρόνο, προτίθεται να προσφύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ξεκινούν απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις δηλώνοντας την κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Επίσης θα προχωρήσουν και σε ασφαλιστικά μέτρα για να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης.

Απεργία στις 7 Μαΐου

Καταρχήν, προγραμματίζεται απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 7 Μαΐου από την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και, όπως ανακοινώθηκε για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες.

Στόχος η «συντριβή» των ΜμΕ

Τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατήγγειλαν ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.

Οι στόχοι είναι πολλοί, όπως κατήγγειλαν, οι μικρομεσαίοι. Δηλαδή, «να ελέγξουν οι μεγάλοι λιανεμπορικοί όμιλοι την αγορά, συντρίβοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από την εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών συνθηκών και πρακτικές συμφωνημένων τιμών και “προσφορών” αλλά και να ανατρέψουν κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων επιβάλλοντας και διευρύνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τη γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια».

Εχθρικό μέτρο για την απασχόληση

Για ένα 30% των εργαζομένων στο εμπόριο υπάρχει ήδη καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων είπε στη συνέντευξη ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων (ΟΥΙΕ) Παναγιώτης Κυριακούλας και υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για γενική απελευθέρωση, αλλά για μία φωτογραφική διάταξη που αφορά πέντε δέκα εμπορικά κέντρα -και όσα ακόμη θα δημιουργηθούν στο μέλλον- για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες εταιρείες.

Πρόκειται για αντιαναπτυξιακό και εχθρικό μέτρο για την απασχόληση, για τις συνθήκες εργασίας και για τους όρους αμοιβής και εργασίας καθώς ενισχύεται η αδήλωτη ή κρυφή αδήλωτη απασχόληση».
 

ΕΣΕΕ. ΓΣΕΒΕΕ κυριακάτικο άνοιγμα Καταστήματα Ανοιχτή Επιστολή Κορκίδης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top