Σάββατο 23 Φεβ 2019 17:40      

ESM: "Ούτε ένα ευρώ φορολογούμενων δεν πήγε στην Ελλάδα"

Αισιοδοξία ότι «τα πράγματα θα πάνε και πάλι καλά» στην Ελλάδα εκφράζει ο γενικός γραμμάτεας του ESM Κάλιν 'Ανεφ Γιάνσεν

Την αισιοδοξία του ότι μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα πιο δυνατή εκφράζει σε συνέντευξή του στο ολλανδικό ραδιόφωνο NOS Radio 1 News, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικός γραμμάτεας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κάλιν 'Ανεφ Γιάνσεν.

«Οι Έλληνες έπρεπε να κάνουν πολλά γι' αυτά τα δάνεια. Μειώθηκαν οι συντάξεις τους, οι μισθοί έπεσαν κατά 20%-30%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι μετά τη «δύσκολη περίοδο, τα πράγματα θα πάνε καλά ξανά». «Το είδαμε με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία. Και θα το δούμε και με την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμμάτεας του ESM, ο οποίος εξηγεί ότι εναπλάκη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης, το 2010, διαβεβαίωσε, απαντώτας σε σχετική ερώτηση, ότι «ούτε ένα ευρώ από τους φορολογούμενους πήγε στην Ελλάδα από το EFSF και τον ESM».

«Έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν προέρχονται από ολλανδούς ή γερμανούς φορολογούμενους. Τα έχουμε αποκτήσει από επενδυτές σε όλο τον κόσμο, από την Ασία, την Αφρική, αλλά και από την Ευρώπη. Έχουμε περισσότερους από 1.500 επενδυτές. Επενδύουν τα χρήματα αυτά με τον ΕSM, ο οποίος τα μεταφέρει στη συνέχεια σε χώρες που δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι λοιπόν αλήθεια ότι ούτε ένα ευρώ φορολογούμενων δεν πήγε στην Ελλάδα», απάντησε.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ESM, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης, προκάλεσε έντονες συγκρούσεις με την ΕΕ το 2015.

"Στο εξάμηνο που ήταν υπουργός, τάχθηκε εναντίον των μεταρρυθμίσεων και αναζωπύρωσε την ελληνική κρίση και πάλι", τόνισε ο Γιάνσε.

Πρόσθεσε πως ο Βαρουφάκης "δεν έφερε καλό στον ελληνικό λαό. Η πολιτική του έχει κοστίσει πολλά λεφτά και η Ελλάδα δυστυχώς είχε γυρίσει χρόνια πίσω. Πραγματικά πήγαινε στην σωστή κατεύθυνση το 2014 και προετοιμαζόμασταν για καθαρή έξοδο για την Ελλάδα, έτσι ώστε να έβγαινε από το πρόγραμμα στήριξης χωρίς δάνειο".

Πηγή: http://www.thetoc.gr

ESM Κρίση Καθαρή Έξοδος Μνημόνια

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top