Δευτέρα 30 Μαρ 2020 13:46      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

   Ναι, και μάλιστα ο σημαντικότερος εθνικός δρυμός της χώρας. Περιλαμβάνει 3.933 εκτάρια. Ιδρύθηκε το 1938. Συνομήλικός μου δηλαδή και παγκοσμίως γνωστός.

   Φορέας διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είναι οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας στο Λιτόχωρο. Δεν ξέρω αν δέχονται προτάσεις ή απόψεις από πολίτες. Εγώ πάντως, μαζί με τον ομονοούντα αναγνώστη, θα υποβάλλουμε μια ανοιχτή πρόταση προς την κεντρική και την τοπική εξουσία.

   Προτείνουμε λοιπόν ευθαρσώς, να προβείτε ταχέως ή μάλλον τάχιστα, στην ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του παγκόσμιου Μνημείου της Φύσης. Με απόλυτο σεβασμό στη διατήρηση της περιβαλλοντικής του ισορροπίας, να εκμεταλλευτείτε την όποια υπεραξία προκύπτει από τη μοναδικότητά του.

   Αρκετούς αιώνες τώρα τον Όλυμπο κατοικούν οι δώδεκα γνωστοί θεοί, με τα τερτίπια και τους κεραυνούς που ο πρώτος των θεών κατά καιρούς ρίχνει πάνω στους όχι και τόσο συνετούς και αθώους ανθρώπους που ποτέ δεν βάζουν μυαλό. Αλλά τέλος πάντων και αυτοί μετά από τόσο καιρό που απόλαυσαν την ασύγκριτη θέα από τα θεϊκά τους παλάτια έχουν κουραστεί. Και όπως λέει και ο Εκκλησιαστής «Χρόνος είναι εις πάντα, και καιρός παντί πράγματι, υπό τον ουρανόν».     

   Τώρα είναι καιρός να απολαύσει και ο κάθε θνητός τη θέα από την κορυφή του Ολύμπου. Και δεν εννοώ τους ορειβάτες που ήδη βιώνουν αυτή τη σπάνια εμπειρία (κάποιοι με τίμημα την ίδια τους τη ζωή). Εννοώ αυτούς που θα ήθελαν αλλά δεν τολμούν ή δεν μπορούν. Ακόμη κι εγώ θα ήθελα να πραγματοποιήσω αυτό το παιδικό μου όνειρο. Τώρα βέβαια που γέρασα δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα. Εκτός εάν…πάρει μπροστά η μηχανή του χρόνου, όχι για να ξαναγίνω νέα, αλλά για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και οι επαΐοντες του τόπου μας με σκοπό την κατασκευή, ας πούμε, ενός «τελεφερίκ».

   Μιλώντας με μια φίλη μου που ζει στην Ελβετία, μου περιέγραψε τα οφέλη του κράτους και των πολιτών από την τουριστική αξιοποίηση των Άλπεων. «Κατάφεραν» μου είπε, «σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον, να εγκαταστήσουν τελεφερίκ ώστε να μπορεί ο κάθε ντόπιος ή ξένος επισκέπτης να απολαμβάνει τη δική τους θαυμαστή οροσειρά». Ειλικρινά  ζήλεψα. Εμείς εδώ που έχουμε τόση ανάγκη από τα έσοδα της μόνης βαριάς εγχώριας βιομηχανίας, του τουρισμού, να μην κάνουμε τίποτε;

   Και από την άλλη εγώ «τι ζητάω, τι ζητάω; Μια ευκαιρία …ως τον Μύτικα να πάω!» Να δω από κει πάνω τον κόσμο όπως τον έφτιαξε ο Πλάστης και να προσκυνήσω τα μεγαλεία Του. Και επί πλέον να αφήσω και τον οβολό μου στα ταμεία του φορέα, του τόπου, του κράτους.

   Τι χρειάζεται για να γίνουν όλα αυτά; Αποφασιστικότητα, σωστή μελέτη και σχεδιασμός, υλοποίηση και σοφός απολογισμός. Έχουμε τα φρέσκα μυαλά, όσα δεν αρπάζει η Ευρώπη και η Αμερική, έχουμε το «ελληνικό δαιμόνιο» και κυρίως  έχουμε                          

ένα απαράμιλλο φυσικό μνημείο, γνωστό σε όλη την οικουμένη. 

   Εύχομαι η ταπεινή μας φωνή να τύχει σε ευήκοα ώτα και να βρεί ευθεία ανταπόκριση.  

 

1/10/2019                                                                     Δ. Ποικιλίδου                                                                      

                                                                             Ζωγράφος - Λογοτέχνης  

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top