Τετάρτη 8 Ιουλ 2020 17:44      

Ετήσια Εκδήλωση της ΝΟΔΕ Πιερίας

Παρουσία πλήθους στελεχών και φίλων, εκπροσώπων της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 4 Μαρτίου η ετήσια εκδήλωση της ΝΟΔΕ Πιερίας. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο βουλευτής Αττικής και πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο προσφυγικό και στην ιδεοληπτική αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση, ενώ φέρνοντας παραδείγματα τόνισε πως επί της ουσίας η κυβερνητική έχει αποτύχει μειώνοντας το εισόδημα των φτωχών οικογενειών και στοχεύοντας στην εξόντωση επαγγελματιών και πρωτογενούς τομέα. «Στόχος της Αριστεράς είναι να φτωχοποιήσει όλον τον ελληνικό λαό. Ελπίζω τώρα πια να μην έχει μείνει κανείς απορημένος για το τι είναι η Αριστερά. Η παράταξή μας με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική σε αυτόν τον τόπο. Εγώ θα πω και την ευχή μου και είμαι απολύτως ειλικρινής: προσεύχομαι στον καλό Θεό της Ελλάδας αύριο το πρωί αν είναι δυνατόν να χάσουν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία και να έχουμε κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να μην ξεχνάτε για τι αγωνιζόμαστε: για την Ελλάδα και πάντα για την Ελλάδα» υπογράμμισε με έμφαση κλείνοντας.
Νωρίτερα και στα γραφεία της ΝΟΔΕ ο κ. Βορίδης είχε παραχωρήσει στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου, όπου αναφέρθηκε κυρίως στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, στο θέμα της αξιολόγησης από τους θεσμούς, στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά και στο 10ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και στους στόχους του.

«Η κυβέρνηση έκανε μια κακή συμφωνία»

Ειδικότερα και όσον αφορά το προσφυγικό και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο βουλευτής αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαφοροποιήσει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και το μη ουσιαστικό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, γιατί μέχρι πρόσφατα υπήρχε η λογική πως η Ελλάδα ήταν χώρα transit. «Το αποτέλεσμα ήταν να περάσουν 850.000 άτομα χωρίς πραγματικό έλεγχο και να πάνε σε χώρες της Ε.Ε.

Μετά όμως από το τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου έχουμε την πρώτη αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί εκεί και υπό το καθεστώς της απειλής εξόδου από τη συνθήκη Σένγκεν η Ελλάδα σύρεται σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει τη δημιουργία 5 hotspots στα νησιά, 2 relocations centers, τη φιλοξενία 150.000 προσφύγων, εξ αυτών 20.000 σε camps και 30.000 με επιδότηση ενοικίου» επισήμανε.

Ο κ. Βορίδης εξήγησε πως αυτή είναι μια κακή συμφωνία για τους εξής λόγους: α) γιατί τα hotspots έπρεπε να έχουν γίνει στην Τουρκία και να γίνεται εκεί ο διαχωρισμός προσφύγων – μεταναστών, β) γιατί η συμφωνία περιλαμβάνει μια γενική αναφορά πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να πάρουν 160.000 πρόσφυγες χωρίς όμως συγκεκριμένες ποσοτικοποιήσεις και εξειδικεύσεις και γ) γιατί δεν υπάρχουν υποχρεώσεις της Τουρκίας.
«Από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα, ουσιαστικά αυτά τα κακά που έχουμε συμφωνήσει δεν εφαρμόζονται. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν δημιουργηθεί μέσα στο Φεβρουάριο ασφυκτικές συνθήκες πίεσης και να αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα. Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο που υπάρχει μια περαιτέρω κατάρρευση των απόψεων της κυβέρνησης γιατί τελείωσε πλέον το «χώρα – transit» και είμαστε χώρα εγκαταστάσεως και οι αριθμοί διαφοροποιούνται θεαματικά αφού τριπλασιάζονται και από τους 50.000 πάμε στους 150.000» τόνισε.

Τα κλειστά κέντρα λειτουργούν αποτρεπτικά

Αναφερόμενος στις θέσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη όπως αυτές εκφράστηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν αποτελεσματικές πολιτικές αποτροπής των μεταναστευτικών ροών. «Αυτό σημαίνει αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Και αυτό είναι εφικτό γιατί είναι αυτό που έκανε η ΝΔ επί των ημερών της. Η αποτροπή στη θάλασσα στοχεύει στο να μην εισέλθει κάποιος παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Επιπλέον πρέπει να υπάρχει αυστηρή εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για το διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Οι πληροφορίες μας λένε ότι περίπου το 65% είναι παράνομοι μετανάστες». Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι γι’ αυτούς θα πρέπει να λειτουργήσουν κλειστά κέντρα κράτησης, τα οποία θα λειτουργούν αποτρεπτικά.

Όσον αφορά στους πρόσφυγες, θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές συνθήκες εγκατάστασης για να διαφυλάσσονται τα δικαιώματά τους και η υγειονομική τους κατάσταση. Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Βορίδης στάθηκε στο δράμα των 24.000 παιδιών στην Ε.Ε. που είναι ασυνόδευτα, κάτι που δοκιμάζει τον ανθρωπισμό στην Ευρώπη. «Εδώ δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει η προστασία των παιδιών και είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε άμεσα για να σώσουμε αυτά τα παιδιά» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός διευκρίνισε πως η Συνθήκη Σένγκεν περιέχει τα κλειστά κέντρα κράτησης για τους παράνομους μετανάστες και συμπλήρωσε: «Έχουμε καθυστερήσει. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα την Τετάρτη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ο αριθμός των εισελθόντων στην Ελλάδα ήταν 25.000. Σήμερα, Παρασκευή, δηλ. δύο μέρες μετά, ο αριθμός που δόθηκε από την κυβέρνηση είναι 31.000. Αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει χρόνος».
Απαντώντας στο ερώτημα για ενδεχόμενο veto από ελληνικής πλευράς στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε σε ποια απόφαση θα τεθεί αυτό το veto και ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. «Που, σε τι, σε όλα θα βάλουμε veto, θα μπλοκάρουμε δηλ. τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».

«Δεν θα μπούμε ποτέ σε οικουμενική κυβέρνηση»

Απαντώντας στο ενδεχόμενο δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης και στην άποψη του Β. Λεβέντη, ο κ. Βορίδης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως «αυτά είναι λυμένα από το Σύνταγμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Για να μπει κάποιος άλλος στην κυβέρνηση πρέπει να το θέλει ο πρωθυπουργός και ο ίδιος. Εμείς στη ΝΔ έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ σε καμιά οικουμενική κυβέρνηση. Έχει λήξει το ζήτημα. Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα σχήματα είναι βιώσιμα και ότι δίνουν απαντήσεις στον τόπο» τόνισε διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο τρόπος που πολιτεύεται η ΝΔ δεν είναι μηδενιστικός.

Το Δημόσιο σκοτώνει τις δυνατότητες της χώρας

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το θέμα της αξιολόγησης εξαιρετικά προβληματικό γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει «βγει» και η αγορά έχει «στραγγίσει» λόγω της αύξησης κατά 1,5 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. «Κάθε φορά που έχουμε επιμήκυνση της διαπραγμάτευσης αυτή δεν καταλήγει καλά. Το χειρότερο είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το φορολογικό και το ασφαλιστικό ήταν ουσιαστικά μια πρόταση εξόντωσης όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα» επισήμανε.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η χώρα δεν μπορεί να κυβερνήσει. Τι μας λείπει; Αυτό που σκοτώνει τις δυνατότητες της χώρας είναι μια ορισμένη αντίληψη και η λειτουργία ενός Δημοσίου που λειτουργεί διεφθαρμένα, αδιαφανώς, αντιπαραγωγικά και κυρίως εχθρικά απέναντι σε όποιον προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τις σωρευμένες παθογένειες για πάρα πολλά χρόνια» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι μια καταστροφική κυβέρνηση. Κάθε μέρα που μένει κάνει ζημιά και κάνει δυσκολότερη τη διαχείριση γι’ αυτόν που θα έρθει. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τον επόμενο γιατί θα έχει περιθώρια ανατάξεως με πιο ήπιο τρόπο».

10ο Συνέδριο

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο 10ο συνέδριο του κόμματος το οποίο θα ασχοληθεί κυρίως με καταστατικά θέματα. «Ο Κυριάκος αυτό το διάστημα έχει ανασυγκροτήσει και ανασυντάξει την κοινοβουλευτική ομάδα και την κεντρική διοίκηση του κόμματος και παρουσίασε έναν τρόπο για την εξυγίανση των οικονομικών, που είναι ένα μεγάλο θέμα» σημείωσε.
Το συνέδριό μας θα είναι καταστατικό, συνέχισε, ώστε με την αλλαγή που θα γίνει το κόμμα να «ανοίξει», να ξαναγίνει ελκυστικό στον κόσμο και να προσελκύσει ανθρώπους. Για παράδειγμα, ανέφερε πως οι ΝΟΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να προωθούν ψηφίσματα στο συνέδριο, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολιτικές του κόμματος που θα δεσμεύουν τον πρόεδρο, πράγμα που δίνει πολύ μεγάλη εξουσία στις οργανώσεις. Ή την ετήσια λογοδοσία του προέδρου.
Επιπλέον ανέφερε πως ανοίγει και μια συζήτηση για τις τάσεις και αποχρώσεις μέσα στο κόμμα, οι οποίες πρέπει να είναι συσπειρωμένες, αλλά να έχουν και την έκφρασή τους, καθώς και για την κατάρτιση – ανανέωση ψηφοδελτίων και την εκλογική ετοιμότητα. «Σε όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα υπάρχει η διεύθυνση αξιολόγησης στελεχών και προσέγγισης αξιόλογων ατόμων που πρέπει να πειστούν να συμμετέχουν. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένας μηχανισμός αξιολόγησης των στελεχών σε αιρετές και μη αιρετές θέσεις» κατέληξε.

Μαρία Τσιώνη

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

ΝΟΔΕ Πιερίας Μάκης Βορίδης Μαρία Τσιώνη
Scroll to Top