Πέμπτη 2 Απρ 2020 15:04      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ετοιμάζουν και νέες Αυξήσεις

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν την πορεία των τιμών στην αγορά οικιστικών ακινήτων και αντλούνται από τις αναλύσεις που της αποστέλλουν από τις αρχές του 2009 όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά απηχούν τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την τρέχουσα εμπορική αξία των οικιστικών ακινήτων, με βάση τα συμβόλαια και τα δάνεια που χορηγούν, καθώς και πληροφορίες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Καθώς έχουν περιλάβει πολλά εξ αυτών στα χαρτοφυλάκιά τους (ως εγγυήσεις δανείων ή πάγια περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.), θα ήταν μάλλον δύσκολο να θεωρηθούν «υποτιμημένα» εν συγκρίσει με τις τιμές που καθορίζει το υπουργείο Οικονομικών για τους πολίτες.

Επιπλέον, αποτυπώνουν τη διαρκή τάση των τιμών των ακινήτων και για τον λόγο αυτό έχει θεσμοθετηθεί να συνυπολογίζονται σε μόνιμη βάση και αυτά, όταν μελλοντικά θα λειτουργήσει το νέο online σύστημα καθορισμού των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε πραγματικό χρόνο.

Οπως φαίνεται όμως στον ίδιο πίνακα της ΤτΕ, η τάση υποχώρησης των τιμών των ακινήτων διαρκώς πλέον μειώνεται και ήδη στα αστικά ακίνητα της χώρας καταγράφεται για πρώτη φορά στασιμότητα (μηδενική μεταβολή) κατά το α' τρίμηνο του 2018, κάτι που δείχνει ότι πολύ σύντομα, τα αμέσως επόμενα τρίμηνα, θα προκύψουν σταδιακά οι πρώτες καθαρές αυξήσεις τιμών στην αγορά.

Ετσι, ενώ οι μειώσεις τιμών που κατέγραψε η ΤτΕ από το 2007 έως το 2018 δεν εμπόδισαν το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει αυξήσεις, τα μελλοντικά στοιχεία των τραπεζών -καθώς η οικονομία θα αρχίζει σταδιακά να κινείται και πάλι- διαφαίνεται ότι μπορεί να τροφοδοτήσουν ένα νέο γύρο αυξήσεων των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, από το 2019 και μετά.

 

Αυξήσεις Υπουργείο Οικονομικών

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top