Σάββατο 22 Φεβ 2020 18:29      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έτοιμο να ενεργοποιηθεί ηφαίστειο στην Ισλανδία

Ηφαίστειο στην Ισλανδία είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί, με τους γεωγράφους να ανησυχούν για μεγάλη επερχόμενη καταστροφή.

Το Χέκλα είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στη νότια πλευρά της χώρας, με ύψος 1.488 μέτρων. Η πιο ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου έγινε το 1104 και η πιο πρόσφατη το 2000.

Σαν αποτέλεσμα, όλη η Ισλανδία είχε καλυφτεί με ηφαιστειακή τέφρα. Εκτός αυτού, το Χέκλα έχει παραγάγει την τελευταία χιλιετία την μεγαλύτερη ποσότητα λάβας στην επιφάνεια της γης.

Όπως αναφέρει ένας γεωλόγος στο Ισλανδικό δίκτυο Visit:   

"Το Χέκλα είναι ένα επικίνδυνο ηφαίστειο. Θα φέρει μεγάλη καταστροφή στην επόμενη έκρηξή του, εάν δεν προσέξουμε. Μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή."

Το όρος Χέκλα είναι ένας διάσημος τουριστικός προορισμός, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως αναφέρει η Independent. Κάθε μέρα, 20 με 30 ελικόπτερα μεταφέρουν τουρίστες στην κορυφή του. Η Ισλανδία είναι γενικά, μια από τις χώρες που έχει τα περισσότερα ενεργά ηφαίστεια. Συγκεκριμένα, 30 μίλια μακριά από το Χέκλα, βρίσκεται το Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ.

Όταν είχε ενεργοποιηθεί το 2010, δημιούργησε μεγάλο ηφαιστειακό νέφος που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με αποτέλεσμα, να διακοπούν οι αεροπορικές πτήσεις σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη.  Μάλιστα, τέτοια αεροπορική κινητοποίηση είχε να σημειωθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ηφαίστειο Ισλανδία Ευρώπη

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top