Κυριακή 24 Φεβ 2019 3:41      

EuroWorking Group: Μετά τις γερμανικές εκλογές το χρέος

Συνεδρίασε χθες το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, καλοσωρίζοντας την προκαταρκτική συμφωνία και λέγοντας πως το Eurogroup στη συνέχεια θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση των προαπαιτουμένων.

Δήλωση των θεσμών

Σε κοινή δήλωσή τους οι θεσμοί λένε τα εξής:

«Το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016».

Τι σημαίνει η δήλωση για το χρέος

Το ζήτημα του χρέους αποτελεί ένα σημαντικό «αγκάθι» μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. 

Η Γερμανία δεν επιθυμεί την εφαρμογή επιπλέον μέτρων βιωσιμότητας χρέους (πέρα των βραχυπρόθεσμων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμοστεί) πριν τις γερμανικές εκλογές, αλλά, την ίδια στιγμή, έχει δεσμευθεί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως χρηματοδότη στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, δεν δέχεται να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν υπάρξουν μέτρα για το ελληνικό χρέος, που να το καθιστούν βιώσιμο, βάσει των δικών του εκτιμήσεων.

Η δήλωση του EWG αφενός καθορίζει έναν χρονικό ορίζοντα αποσαφήνισης των μεσοπρόθεσμων μέτρων -τις επόμενες εβδομάδες-, έτσι ώστε να δώσει στο ΔΝΤ το πλαίσιο που χρειάζεται, για να εισηγηθεί στο ΔΣ του την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας πως ως βάση δέχεται την δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016, ξεκαθαρίζει πως η οποιαδήποτε ποσοτικοποίηση, συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων θα γίνει το 2018, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές.
Για το μεσοπρόθεσμο

Σημειώνουμε πως η δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προβλέπει πως «για το μεσοπρόθεσμο, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή μιας πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων (βιωσιμότητας του χρέους) έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM». 

Eurogroup Ελληνικό χρέος EuroWorking Group Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top