Δευτέρα 16 Ιουλ 2018 7:27      

Εκδηλώσεις μνήμης για την επανάσταση του Κολινδρού 1878

Ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος Σωκράτης  εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης  της επανάστασης του Κολινδρού το 1878,  παρουσία του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος  Γεωργίου, του δημάρχου Πύδνας – Κολινδρού  Βαγγέλη Λαγδάρη,  της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας,  Σοφίας Μαυρίδου, των βουλευτών  Πιερίας  Ελισάβετ Σκούφα, Αστέριου Καστόρη και Χαρίλαου Τζαμακλή,  του αστυνομικού διευθυντή Πιερίας  Γεωργίου Τζήμα, του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας κ. Δημητρίου Συριανίδη, του υποδιοικητή της 24ης  τεθωρακισμένης ταξιαρχίας Λιτοχώρου , εκπροσώπων του λιμενικού σώματος και της πυροσβεστικής, του προέδρου και των μελών του δημοτικού συμβουλίου, των αντιδημάρχων,  εκπροσώπων της  αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και  πλήθους δημοτών.

Οι εκδηλώσεις
Αρχικά τελέστηκε δοξολογία στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του μητροπολίτη, με κεντρικό ομιλητή τον ιστορικό –φιλόλογο κ. Παπανικολάου Βασίλειο , ο οποίος εύστοχα ανέλυσε το ιστορικό γεγονός και τη σημασία του  για την  απελευθέρωση  της μακεδονικής γης.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο της προτομής του ιεράρχη ,πρωτεργάτη της επανάστασης, Νικολάου Λούση.
Εντυπωσιακή υπήρξε η μαθητική παρέλαση στην οδό Μ. Αλεξάνδρου των σχολικών μονάδων του Κολινδρού καθώς και αντιπροσωπευτικών  αγημάτων   της δευτεροβάθμιας Αιγινίου και Μακρυγιάλου.
Στη συνέχεια χορευτικά τμήματα του  πολιτιστικού συλλόγου «Νικόλαος Λούσης» παρουσίασαν εξαιρετικά  μακεδονικούς, ποντιακούς και κρητικούς χορούς στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

Scroll to Top