Πέμπτη 27 Φεβ 2020 9:14      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

EWG: Μέσα Οκτωβρίου η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών

Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα διαπιστώθηκε στο Euroworking Group, με τους εμπειρογνώμωνες να κρίνουν ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%. Σχετικά με την γ΄αξιολόγηση τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται την επόμενη εβδομάδα και οι επικεφαλής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. 

Το θέμα των υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ δεν έλειψαν από τη συζήτηση. Επιπλέον στοιχεία αναμένουν οι δανειστές για να εγκρίνουν την επόμενη υποδόση για αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα βρέθηκε η πορεία εφαρμογής του προγράμματος, μετά και τις καλοκαιρινές διακοπές, εν όψει του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 15 Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%. 

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι εν λόγω πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους. 

Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν αύριο συνάντηση και με τον Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην αυριανή συζήτηση οι δυο πλευρές αναμένεται να θέσουν τις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης και ειδικότερα, «να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα». 

Αθήνα EuroWorking Group Επικεφαλής Τρίτη Αξιολόγηση Eurogroup

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top