Κυριακή 16 Ιουν 2019 14:41      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξαγωγές ακτινιδίων μόνο με πιστοποίηση;

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική είδηση, που αν ισχύει θα πρέπει να θορυβήσει και τους ακτινιδιοπαραγωγούς της Πιερίας, διαβάσαμε σε ενημερωτικό site της Ηπείρου. Στο δημοσίευμα με τίτλο "Μπλόκο στις εξαγωγές... Οργή για τα ακτινίδια!" αναφέρεται πως το ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα τινάζει στον αέρα τους παραγωγούς ακτινιδίων της Άρτας, καθώς με την έναρξη της συγκομιδής ανέσυρε από τα συρτάρια κι έθεσε σε εφαρμογή μια απόφαση που μπλοκάρει ουσιαστικά τις εξαγωγές.

"Τις ημέρες αυτές ιταλικές νταλίκες φτάνουν μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και επιστρέφουν καθώς εκεί υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν επιτρέπουν την συνέχιση του ταξιδιού. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά ουσιαστικά πιστοποίηση από διαλογητήριο - συσκευαστήριο, ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή... Οι παραγωγοί απαντούν ότι ένας από τους κανόνες της Ευρωπαικής Ένωσης είναι η ελεύθερη διακίνηση προιόντων! Οι Ιταλοί δίνουν τιμή υψηλότερη από τους ντόπιους εμπόρους. Αγοράζουν από 40 μέχρι 45 λεπτά το κιλό και πληρώνουν άμεσα. Αντίθετα οι Έλληνες προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές όσο πιο χαμηλά μπορούν και συνήθως πληρώνουν επί πιστώσει... Η οργή στους ακτινιδοπαραγωγούς της Άρτας ξεχειλίζει και θεωρούν ότι πίσω από την αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργείου κρύβονται καταγγελίες μεσαζόντων, οι οποίοι βλέπουν να θίγονται τα δικά τους συμφέροντα" καταλήγει το δημοσίευμα.

Όλα αυτά σε μια χρονιά που όλοι γνωρίζουν ότι η φετινή παραγωγή στην Ιταλία είναι μειωμένη κατά 20%, κάτι που έχει αντίκτυπο και στις τιμές των ελληνικών ακτινιδίων- προς τα πάνω, εννοείται. Τι γίνεται, "τορπιλίζουμε" τους παραγωγούς μας την ώρα που ξεκίνησε η συγκομιδή;

 

Ακτινίδια Έμποροι Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top