Παρασκευή 22 Ιαν 2021 5:45      

Το Failure Story των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Γραφει ο Γεώργιος Δουλδούρας

Μνημόνιο – Ισλαμικός Νόμος στη Θράκη – Προσφυγικό – Σκόπια - Τουρκία

  Η ‘’Ερασιτεχνική ομάδα πρώην κομμουνιστών και καθηγητών που ανήλθαν στην εξουσία από τους απελπισμένους ψηφοφόρους’’ όπως χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ το βρετανικό περιοδικό Economist σε αφιέρωμά του για την ελληνική οκταετή κρίση, πανηγυρίζει. Την ίδια στιγμή, οι στάχτες των δεκάδων νεκρών στο Μάτι συνεχίζουν να καπνίζουν. Ο Ρουβίκωνας εισβάλλει ανενόχλητος στη Πρεσβεία της Αυστρίας, στο κέντρο της Αθήνας, σε μία από τις πλέον φυλασσόμενες περιοχές της χώρας, απειλώντας το διεθνές κύρος του κράτους μας και με κίνδυνο διπλωματικού επεισοδίου.

Τη στιγμή που μπορεί να σταματάει η χρηματοδότηση της Ελλάδος από το ΔΝΤ, ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο η συγκεκριμένη κυβέρνηση προεκλογικά χαρακτήριζε άδικο και θα καταργούσε αυξάνεται, τα Capital Controls συνεχίζουν να υφίστανται, η εποπτεία προς την Ελλάδα γίνεται αυστηρότερη και οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και όλους τους δημόσιους τομείς περικόπτονται. Η λίστα των λαθών, των παραλείψεων και των ψευδών της πλέον αποτυχημένης κυβέρνησης (συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) δεν έχει τελειωμό και συνεχίζει να γράφει το “Failure Story” μιας κυβέρνησης που οδεύει στο να καταφέρει, παρόλα αυτά, να ολοκληρώσει την τετραετία της, καθώς πάντοτε η Αριστερά αντιμετωπιζόταν με επιείκια από τις λαϊκές μάζες.  

  Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, ας ρωτήσουμε τους κυρίους της εν λόγω κυβέρνησης τι συμβαίνει με τους μουφτήδες και τον Ισλαμικό Νόμο (Sharia) στη Θράκη; Καταργήθηκε η Sharia στη Θράκη; Η απάντηση είναι ότι η εν λόγω κυβέρνηση διόρισε ως νέο Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής τον κ.Χαλήλ Τζιχάτ, ο οποίος είναι απόφοιτος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Πόλεως της Μεδίνας (Βασίλειο Σαουδικής Αραβίας) από το οποίο έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και Διδακτορικό Δίπλωμα στον Ιερό Ισλαμικό Νόμο (Σαρία). Ο Ισλαμικός Νόμος στη Θράκη θα καταργηθεί με την τοποθέτηση ενός Δρ. του Ισλαμικού Νόμου; Και για όσους θέλουν να το πάνε ένα βήμα παρακάτω, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απελευθερώθηκαν από την Τουρκία, όταν ο κ. Χαλήλ Τζιχάντ τοποθετήθηκε στην Κομοτηνή. Δεν ισχυρίζομαι το οτιδήποτε, όλα είναι τροφή για σκέψη.

  Όσον αφορά τα υπόλοιπα διεθνή ζητήματα της Ελλάδος. Τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες; Γιατί 2000 πρόσφυγες επιστρέφουν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και τι προβλέπει η Συμφωνία Αθήνας - Βερολίνου; Τούρκοι “ψαράδες” πυροβολούν εναντίων ελληνικών αλιευτικών, ποια είναι η αντίδραση της Ελλάδας; Τι συμβαίνει με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων; Οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Νατοϊκής Συμμαχίας στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ανακοίνωσαν την απόφαση τους να προσκαλέσουν την κυβέρνηση της πΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Μπορεί οι υπογραφές στις Πρέσπες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να είναι πλέον γεγονός, ωστόσο το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πλήρως, καθώς όπως πάντα, πίσω από τα περισσότερα μεγάλα ζητήματα υπάρχουν μικρές, καθημερινές παράμετροι.

  Σε ότι αφορά τη γειτονιά μας και τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζουμε ορισμένοι εδώ και χρόνια τη σημαντικότητα των δύο συμμαχικών τριγώνων Ελλάδα – Ισραήλ - Κύπρος και Ελλάδα – Κύπρος - Αίγυπτος, αναμένοντας πλέον σε αυτή τη συμμαχία να προστεθεί και η Ιορδανία. Μια συμμαχία, η οποία είναι πιο σημαντική από ποτέ τώρα που οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον οξύνονται καθημερινά. Οι ΗΠΑ τοποθετούν τα μη επανδρωμένα MQ-9A Reaper, τα οποία αποτελούν την αιχμή της πολεμικής τεχνολογίας, στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

 Όλα δείχνουν ότι μια ευκαιρία έχει ανιχνευτεί στο διεθνές περιβάλλον της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Περιμένουμε από τους αρμόδιους να την εκμεταλλευτούν όσο είναι καιρός, αφήνοντας έστω ένα στοιχείο με θετικό πρόσημο στην παρένθεση που μας άφησε έως τώρα σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, μόνο το πλάνο του κυρίου Τσίπρα στη λίμνη των Πρεσπών και τη χώμα μας ακόμα να αναζητά την πολυπόθητη “Ιθάκη”.

Γεώργιος Δουλδούρας

Φοιτητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών,

κατ. Πολιτικών Επιστημών και Διπλωματίας, Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού ΟΝΝΕΔ Πιερίας

απόψεις Άρθρα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top