Τρίτη 16 Ιουλ 2019 4:07      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φάκελος Μαστός: «Καλοήθεις Παθήσεις Μαστού»

*Του Περικλή Αν. Δημάση

Οι περισσότερες παθήσεις του μαστού είναι καλοήθεις. Κάθε γυναίκα από την ηλικία των 40 θα πρέπει να ελέγχεται σε ετήσια βάση από ειδικό μαστολόγο για την έγκαιρη και σωστότερη αντιμετώπιση πιθανών παθήσεων του μαστού. Οι περισσότερες αναδεικνύονται με την ιατρική ψηλάφηση, τον υπέρηχο και τη μαστογραφία.

 

Μου είπαν οτι έχω ινοκυστικη μαστοπάθεια. Τί είναι αυτό?

Δεν ειναι ακριβώς πάθηση αλλά μια κατάσταση πυκνού μαστού με πολλαπλές κύστεις και συχνά μαστοδυνία. Συνήθως αφορά γυναίκες προεμμηνοπαυσιακές και μπορεί να συνοδεύυεται από έκκριση υγρού από τη θηλή. Αντιμετωπίζεται απλά με αναλητικά και κυρίως αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωση καφέ.

 

Έχω κάποιες κύστεις. Τί μου προτείνετε?

Απλές κύστεις μέχρι 2 εκ. μέγεθος θα πρέπει να παρακολουθούνται. Είναι πολύ εύκολο με τον υπέρηχο μαστού και την ελαστογραφία να δούμε τα καλοήθη χαρακτηριστικά μιας κύστης, όπως κυρίως το ομαλό σχήμα και τοίχωμα καθώς και το διαυγές περιεχόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνεται κυτταρολογική εξέταση ή και βιοψία με παρακέντηση, πάντα υπό υπερηχογραφικό έλεγχο (US guided) .

 

Τα ιναδενώματα είναι ανησυχητικά?

Σχεδόν ποτέ δεν οδηγούν σε κακοήθεια. Συναντώνται συχνότερα σε νέες γυναίκες και αν είναι μεγαλύτερα του 1 εκ. τότε ψηλαφώνται. Θα πρέπει να ελέγχονται κυρίως με υπέρηχο και αν μεγαλώνουν ή αλλάζουν ξαφνικά σχήμα να γίνεται κατευθυνόμενη βιοψία ή να αφαιρούνται χειρουργικά. 

 

Μερικές φορές παρατηρώ κάποια έκκριση από τις θηλές μου. Είναι ανησυχητικό?

Αν η έκκριση προκαλειται και από τους δυο μαστούς μετά από πίεση, τότε πρόκειται για τη λεγόμενη φυσιολογική έκκριση και παρατηρείται σε αρκετές γυναίκες. Θα πρέπει να διερευνάται αν αυτό συμβαίνει μετά από πίεση, αν είναι μόνο από τον ένα μαστό και αν το έκκριμα περιέχει αίμα ή όχι.

Επίσης θα πρέπει να γίνεται μερικές φορές ορμονολογικός έλεγχος από ενδοκρινολόγο (υπερπρολακτιναιμία, υποθυρεοειδισμός, λήψη φαρμάκων) και οπωσδήποτε έλεγχος σε ειδικό μαστολόγο για αποκλεισμό κάποιου ενδοπορικού θηλώματος ή κάποιου ογκιδίου. Απαραίτητη η κυτταρολογική εξέταση του υγρού.

 

*Ο Περικλής Αν. Δημάσης MD είναι Ειδικός Χειρουργός
Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum-Ruhr
Πρ. Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσοκομείου Recklinghausen
Λαπαροσκοπική χειρουργική, χειρουργική ογκολογία, χειρουργική θυρεοειδούς και μαστού

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

υγεία Φάκελος Μαστός Καλοήθεις παθήσεις μαστού Περικλής Δημάσης
Scroll to Top