Κυριακή 19 Μάιος 2019 11:29      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φάκελος Μαστός: Μύθοι και συχνές απορίες

Μύθος   Ο καρκίνος του μαστού προκαλεί πάντα πόνο

Ο πόνος εμφανίζεται κύρίως σε προχωρημένο στάδιο και σίγουρα δεν είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καρκίνου του μαστού. Είναι χαρακτηριστικός καλοήθων παθήσεων αλλά και του φυσιολογικού μαστού λίγο πριν την έμμηνο ρύση. Εννοείται οτι κάθε πόνος στο στήθος που επιμένει θα πρέπει να ελέγχεται από ειδικό χειρουργό- μαστολόγο.

 

Μύθος Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού

Παρά το γεγονός ότι τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν μικρές ποσότητες οιστρογόνων, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού φαίνεται να μην επηρεάζεται. Νεότατες έρευνες ενοχοποιούν την προγεστερόνη. Προσοχή πρέπει να επιδείξουν όμως οι γυναίκες με αυξημένο κληρονομικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και αυτές που κάνουν πάνω από 5-6 φορές πρόκληση με κλομιφαίνη στα πλαίσια υπογονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

Μύθος: Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται πάντα με τη μορφή ενός οζιδίου.

Τα οζίδια μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του μαστού (ή μία από τις πολλές καλοήθεις παθήσεις του μαστού), αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και για άλλες αλλαγές που μπορεί να αποτελούν σημεία του καρκίνου του μαστού. Αυτές περιλαμβάνουν: εισολκή σε κάποιο σημείο του δέρματος του μαστού, αλλαγές στο δέρμα του στήθους (ρυτίδωση ή ερυθρότητα ή πάχυνση), αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, εισολκή της θηλής, "πρήξιμο" ή πόνο στο στήθος, πόνο ή έκκριμα (κυρίως αιματηρό) της θηλής, "πρήξιμο" ή μάζα σε μασχαλιαίο, υπερκλείδιο ή άλλο κοντινό λεμφαδένα.

 

Μύθος:  «Δεν θέλω να κάνω παρακέντηση. Μου είπαν ότι δεν πρέπει να το πειράξω αν είναι κακό».

Υπάρχει μία αρκετά διαδεδομένη αρνητική αντίληψη για την παρακέντηση μίας βλάβης στο μαστό. Εκτός από τον φόβο του πόνου μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο φόβος ότι με αυτό τον τρόπο θα διασπαρθούν τα κύτταρα του όγκου στον οργανισμό.

Αυτή είναι μία τελείως λανθασμένη αντίληψη. Η παρακέντηση με λεπτή βελόνα (για κυτταρολογική εξέταση), αλλά και εκείνη με ειδική κόπτουσα βελόνα (για ιστολογική εξέταση) είναι το τρίτο διαγνωστικό μέσο που πρέπει να συμπληρώνει την κλινική εξέταση και την απεικόνιση (τριπλό τεστ). Έτσι μπορεί να τεθεί η διάγνωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και να σχεδιαστεί σωστά η θεραπευτική αγωγή, αλλά και να προετοιμαστεί κατάλληλα η ασθενής. Οι δε επιπλοκές από αυτές τις παρεμβάσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και μικρής έκτασης, ενώ η ανυπαρξία κινδύνων διασποράς έχει διαπιστωθεί επιστημονικά εδώ και περισσότερο από 60 χρόνια.

Κάθε παρακέντηση θα πρέπει σήμερα να γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού και το υλικό να αποστέλλεται για εξέταση.

 

«Δεν κάνω τακτικά προληπτική εξέταση, γιατί μεγάλωσα πια»

Αυτή είναι μία άποψη που εκφράζεται συχνά από γυναίκες λίγο πάνω από τα 60, ιδιαίτερα αν έχουν παιδιά ή εγγόνια. Αποτελεί τελείως λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν, η οποία οδηγεί σε καθυστερημένη διάγνωση της νόσου με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα που κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.

Η ηλικία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε μία γυναίκα. Σε νεαρές ηλικίες ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος. Συνήθως τα περιστατικά αρχίζουν να αυξάνουν μετά την ηλικία των 30 ετών, και μετά την εμμηνόπαυση.

 

«Κάθε πότε πρέπει να κάνω μαστογραφία, έχω μπερδευτεί με όσα ακούω και διαβάζω.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ελληνικής εταιρείας μαστολογίας ο προληπτικός έλεγχος μιας ασυμπτωματικής γυναίκας θα πρέπει να αρχίζει με μια πρώτη μαστογραφία αναφοράς ανάμεσα στα 35-39 και να συνεχίζεται κάθε χρόνο μετά τα 40. Ο έλεγχος θα πρέπει να συνεπικουρείται τουλάχιστον από την ψηλάφηση και ένα υπερηχογράφημα.

Περικλής Αν. Δημάσης MD

Γενικός Χειρουργός/ Μαστολόγος

Χειρουργική Κοιλίας, Μαστού, Ενδοκρινών αδένων

Λαπαροσκοπική Χειρουργική/Ογκολογία/Πρωκτολογία

Φάκελος Μαστός Περικλής Δημάσης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top