Δευτέρα 13 Ιουλ 2020 1:57      

Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας περί τιμών ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Το 2014 με νομο  ο τότευπουργός κ.Χατζηδακης απελευθέρωσε τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. με στόχο να υπάρξειμείωση των τιμών λόγω ανταγωνισμού.

Πάγιαθέση των φαρμακοποιών, ήταν από την πρώτη στιγμή, ότι αυτή η απελευθέρωση μόνο αυξήσεις μπορεί να φέρει. Αλλωστε αυτό έχει δείξει και η απελευθέρωση στο εξωτερικο , που οι τιμές είναι πολλαπλάσιες των τιμών στην Ελλάδα.

Το πρώτοενιάμηνο του 2017 φάνηκαν τα πρώτα αποτελεσματα.Οι εταιρείες  έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και αύξησαν  τις  χονδρικές τιμές. Αλλωστε πρέπει με κάποιο τρόπο να πληρώσουν όλα αυτά τα έξοδα της διαφήμισης που βλέπουμε τελευταία στα κανάλια.

Ειδικότερα ,50 κωδικοί παρουσίασαν  μεταβολή και από αυτούς οι 49 αύξησηαπό 28% ως 160 % . Με την έλευση του 2018 νέας καταιγισμός αυξήσεων ξεκίνησε σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως παυσίπονα , αντιβηχικάσιρόπια και αλλα. Αυξήσεις της τάξης του 35%.Συνολικά 206  ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.  αύξησαν τις τιμές τους σε υπερβολικο ποσοστό.

Παράδειγμα το κλασικο DEPON TBL500mg που από 0,75€ που είχε  πριν έφτασε τα 0,99€, αύξηση περίπου 35%.

Η αναγραφή της προτεινομένηςλιανικής τιμης,όπως ορίζει ο νομος ,  δεν έχεικανένανόημα από την ωρα που δεν έχει θεσπιστεί και η προτεινόμενη χονδρική τιμή . Ήταν ένα μεγάλο ατόπημα της κυβέρνησης με σκοπόνα προστατέψει τις εταιρείες , να μεταφέρει την οργή του κόσμου και να προκαλέσει διαμάχες  για την τιμή ανάμεσα στους πολίτες και τους φαρμακοποιους.Ετσι οι αυξήσεις των εταιριώνέχουν σαν αποτέλεσμα η χονδρικήτιμή να ξεπερνά την «προτεινόμενη λιανική τιμή»

 Όλα αυτά προετοιμάζουν την είσοδο των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.  στα  SUPERMARKET με την αστεία δικαιολογία ότι λόγω του ανταγωνισμού θα πέσουν οι τιμές. Ότι έγινε και με τα βρεφικά γάλατα που όπως αποδείχθηκε μόνο αυξήσεις  εφερε. Έτσι και τα SUPERMARKET  θα αυξήσουν τον τζίρο τους και τα κανάλια θα γεμίσουν τις τσέπες τους από τις διαφημίσεις!

Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει τον τοπο και τα εισοδήματα των πολίτων της χωρας μειώνονται καθημερνά  η αύξησητιμών των πιο ευρέως χρησιμοποιουμένων φαρμάκων ,όπως τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. , είναι ένα ακόμα πλήγμα για την τσέπη του απλού πολίτη. Κάτι που οι φαρμακοποιοί  της χωρας είχανεπισημάνει από την αρχή.

 ΓΙΑ  ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΟΥΙΜΤΖΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top