Κυριακή 29 Νοε 2020 6:54      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φέρτε την ΠΙΤΣΟΣ στην Πιερία

H Ελλάδα κατέθεσε πρόσφατα ένα σχέδιο προϋπολογισμού με έργα για τα οποία αιτείται τη χρηματοδότηση των Βρυξελών.

Τα έργα αφορούν ολόκληρη τη χώρα και την Κεντρική Μακεδονία, στην οποία ανήκει ο Νομός μας.

Με λύπη διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόταση για χρηματοδότηση με αναφορά στην Πιερία αν και όπως προαναγγέλθηκε αποτελεί τον πλέον φιλόδοξο στόχο του προσχεδίου στον οποίο αποτυπώνεται η εκτίμηση  για ενίσχυση των επενδύσεων κατά 30,4% το 2021, με στόχο για ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,5% το 2021 – εφόσον υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας- και από τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Το επόμενο έτος η Ελλάδα αναμένει υπερδιπλασιασμό των κοινοτικών κονδυλίων, σε σχέση με το 2019, και η αύξηση των επενδύσεων προκαλείται κυρίως από την ενίσχυση των επενδύσεων στις κατασκευές (κατά 36,5% σε σχέση με το 2020 και κατά 48,3% σε σχέση με το 2019).

Με αυτά τα δεδομένα εμείς ως νομός έπρεπε να έχουμε θέσει προς διαβούλευση ένα σχέδιο και να αιτηθούμε την έγκριση και χρηματοδότησή του.

Η πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα έθεσε τους δικούς της κανόνες στην ανάπτυξη, τους οποίους πρέπει να προσαρμόσουμε στα σημερινά δεδομένα.

Τέλος οι μονοκαλλιέργειες. Ο νομός έχει πληρώσει ακριβά την προσήλωσε μόνο σε ένα αναπτυξιακό στόχο.

Οι παλιότεροι θυμούνται την περίοδο που ο καπνός ήταν το μοναδικό προϊόν που παρήγαγε ο τόπος. Προϊόν ποιότητας και εξαγώγιμο. Που έφτασαν όμως χρονιές που καιγόταν στον Πέλεκα και οι παραγωγοί πλήρωναν και το πετρέλαιο για να κάψουν το μόχθο τους.

Ο τουρισμός έφερε έσοδα στην περιοχή. Έθρεψε γενιές και γενιές. Σήμερα διανύει την ωριμότητα του. Οι επιχειρηματίες ανήκουν στην Τρίτη γενιά και έχουν περάσει τα στάδια της προσαρμοστικότητας. Όμως δεν μπορεί να αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Η πανδημία το απέδειξε. Χρειάζεται η Πιερία μιας ήπιας μορφής βιομηχανική παραγωγή.

Τα σχέδια όμως είναι αρμοδιότητα των διοικούντων. Και ο οραματισμός είναι ένα ταλέντο σε ανεπάρκεια στις σημερινές εποχές.

Μια ιδέα θα ήταν να καλέσουμε στην Πιερία την εταιρεία ΠΙΤΣΟΣ. Δεν την θέλουν στην Ελευσίνα. Κωλυσιεργεί το δημόσιο στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ας την πάρουμε εμείς. Ας κάνουμε ένα βήμα διαφορετικό.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν τελείωσαν όλα ακόμη αν και προαναγγέλθηκε η φυγή προς την Τουρκία.

Η Εταιρεία πρώην ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 έχει μια ιστορία 155 χρόνων. Είναι θυγατρική της ΒSH η οποία ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στη Bosch. Από 1η Ιανουαρίου 2015 η ΒSH (pitsos) πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch. Η εταιρία μέχρι και σήμερα είναι κερδοφόρα.

Που να την βάλουμε όμως όταν βιομηχανικό πάρκο δεν υφίσταται στην ουσία στην Κατερίνη. Όταν τα ευρυζωνικά δίκτυα δεν φτάνουν ούτε μέχρι την 19ης Μαΐου. Όταν η υποτιθέμενη βιομηχανική ζώνη που φιλοξενεί τις μετρημένες στα δάκτυλα βιομηχανίες μας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο με λακκούβες να χάσκουν καθιστώντας επικίνδυνη την οδήγηση. Μια επίσκεψη στην περιοχή Αγίου Αθανασίου θα πείσει και τον πιο κακόπιστο. Και μπροστά από τη βιομηχανία ΜΑΧΙ και την ΠΑΠΥΡΟΣ ο δρόμος δεν λες ότι είναι και άσφαλτος.

Σε πρόσφατη συζήτηση αρμόδιος υπουργός είπε να φροντίσουμε για την εγκατάσταση κάποιων βιομηχανιών. Διαθέτει όμως η πόλη βιομηχανικό πάρκο; Ιδού η απορία.

Παρόλα αυτά εμείς ας το επιχειρήσουμε. Ας το ζητήσουμε οργανωμένα. Ας κάνουμε την πρότασή μας. Ίσως η ΒΙΟΠΑ Λιτοχώρου αποδειχθεί περισσότερο πρόσφορος τόπος.

Σε μας όλους εναπόκειται η ευθύνη για την προκοπή αυτού του τόπου. Ιδέες χρειαζόμαστε, τώρα μάλιστα που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για χρηματοδοτήσεις, όπως λένε.

Να αιτηθούμε όμως και κάτι ακόμα. Ειδικές φορολογικές συνθήκες που θα αποτελέσουμε δέλεαρ για τους επιχειρηματίες να εγκατασταθούν στην περιοχή μας.

Αλλά πάνω από όλα πρέπει να έχουμε όραμα. Και επιμονή να το κάνουμε πραγματικότητα.

Μ.Κ.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top