Τρίτη 18 Ιουν 2019 3:40      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτό: Ολοκληρώθηκε στο Λιβάδι Ολύμπου με μεγάλη επιτυχία το 19ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Βλάχων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ελασσόνα το 19ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Πραδοσιακής Μουσικής και Χορών, που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλαχων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Ελασσόνας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η θεματική του Συμποσίου «Η Βλάχικη παρουσία περί τον Όλυμπο στους νεότερους χρόνους» και τα ζωντανά «χρώματα» της Βλάχικης παράδοσης προσέλκυσαν δεκάδες Βλάχους και όχι μόνο από διάφορες περιοχές της χώρας, που βρέθηκαν στην Αίθουσα Ζάννειου μορφωτικού Κέντρου Λιβαδίου , για να «ανασκαλίσουν» την Βλάχικη παράδοση και ιστορία, για να καμαρώσουν για την Βλάχικη καταγωγή του….

Οκτώ μεστές εισηγήσεις για το Λιβάδι, τον Κ. Κρυστάλλη, τους αδελφούς Μανάκια και τη σημασία του χορού στη ζωή , την ευεξία και την καταπολέμηση της κατάθλιψης, έδωσαν το «στίγμα» της πνευματικής προσέγγισης της Ιστορίας των Βλάχων, ενώ το πλήθος που συνέρρευσε στις τιμητικές εκδηλώσεις, με δοξολογία, πανηγυρικό και χορευτικά στο Λιβάδι, για τον Γεωργάκη Ολύμπιο ήταν πρωτόγνωρο. Παρούσες όλες τις  Αρχές της Λάρισας και της Ελασσόνας καθώς και όλοι οι Σύλλογοι και τα Σωματεία της κωμόπολης με δυναμική παρουσία των Συλλόγων Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κατερίνη και Ελασσόνας. Κι ήταν ανήμερα της 23 Σεπτεμβρίου 1821 που ο Γεωργάκης Ολύμπιος ανατινάχτηκε στη Μονή Σέκου, ο Πρώτος επώνυμος νεκρός της εθνεγερσίας του 1821.

19ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Βλάχων

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top