Τρίτη 2 Μαρ 2021 0:29      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φουσκωμένα για αρκετούς μήνες τα χαράτσια του ΕΦΚΑ

Για αρκετούς μήνες ακόμα θα πληρώνουν φουσκωμένες εισφορές στον ΕΦΚΑ περίπου 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και «μπλοκάκια» καθώς καθυστερεί η διαδικασία του επανυπολογισμού των εισφορών τους με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι αυτή τη στιγμή πληρώνουν με βάση το εισόδημα του 2015 αλλά βάσει των προβλέψεων του νόμου θα έπρεπε με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, τον Ιούνιο, να ξεκινήσουν να καταβάλουν εισφορές βάσει των εισοδημάτων του 2016 και άρα να υπάρξουν και οι απαραίτητοι συμψηφισμοί καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα εισοδήματα της περσινής χρονιάς είναι μικρότερα από αυτά πριν από δύο χρόνια.

Η ΗΔΙΚΑ, όμως, ο φορέας που έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΕΦΚΑ τον επανυπολογισμό των εισφορών, μόλις τώρα προκήρυξε διαγωνισμό για το νέο λογισμικό που θα της επιτρέψει αυτή τη διαδικασία με τον ανάδοχο να έχει στη διάθεσή του 4 μήνες από τις 4 Μαΐου οποτε λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών, για να παραδώσει το έργο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν εισφορές βάσει των εισοδημάτων του 2015 χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω καθυστέρηση καθώς τον Σεπτέμβριο το σύστημα θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή χωρίς να αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο προβλημάτων.

Για παράδειγμα,  ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωσε 20.000 ευρώ το 2015 και 10.000 ευρώ το 2016 καταβάλλει εισφορές 449 ευρώ το μήνα από την αρχή του 2017. Κανονικά όμως θα έπρεπε να καταβάλει εισφορές 224,5 ευρώ το μήνα βάσει των εισοδημάτων του 2016 και άρα με την εκκαθάριση των δηλώσεων δεν θα έπρεπε να καταβάλει εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αφού το ποσό που προβλέπεται για τον ίδιο σε επίπεδο έτους θα έχει καταβληθεί τους πρώτους έξι μήνες. 

ΕΦΚΑ Ασφαλισμένοι Χαράτσι Εισφορές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top