Κυριακή 23 Φεβ 2020 21:57      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για την Κατερίνη ρε….

Πως θα σας φαινόταν αν η Κατερίνη γινόταν μια παραλιακή πόλη; Κατά μία έννοια είναι και ίσως σε 50-100 χρόνια να γίνει πράγματι.

Πολλά λέγονται και ακούγονται για την κλιματική αλλαγή.  Και η φοβερή προοπτική να πληγούν τα παράλια και η θάλασσα να φτάσει ως το Σιδηροδρομικό Σταθμό ίσως να μην είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά, και να καθρεπτίζεται η Κατερίνη στα νερά του Θερμαϊκού, ας σκεφτούμε κάτι για το παρόν που μπορεί να αλλάξει την ζωή στην πόλη  ίσως  μάλιστα να προετοιμάσει τις συνθήκες για κάτι επερχόμενο. 

Η Κατερίνη διαθέτει δύο άξονες που οδηγούν στη θάλασσα. Ο δρόμος προς την Παραλία είναι επιεικώς απαράδεκτος.  Η υπογειοποίηση, η στενότητα της Λ. Ιασωνίδη,  οι στροφές στην Περίσταση, εξυπηρετούσαν μια άλλη εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτεί. 

Για την διέξοδο προς την Κατερινόσκαλα δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Ο δρόμος από μόνος του τα λέει όλα. 

Μια ωραία ιδέα θα ήταν ο περιφερειακός της Κατερίνης, που ακόμα δεν έχει τελειώσει, λόγω των γνωστών  προβλημάτων, που κάποτε ακόμα και στην Ελλάδα πρέπει να τελειώνουν, να φτάσει στη θάλασσα. Πως; Αυτό θα το βρουν οι τεχνικοί και σίγουρα  μπορούν να κάνουν κάτι εξαιρετικό. 

Το να ανοίγουν μέτωπο προς τη θάλασσα πόλεις είναι η τελευταία μόδα μπορούμε να πούμε. Το άρχισε η Βαρκελώνη, συνεχίζεται με την Αθήνα, γιατί να μην ολοκληρωθεί με την Κατερίνη. 

Θα πείτε είναι δυνατόν να συμβεί αυτό στην Κατερίνη. Να έχει τέτοια πρόοδο; Γιατί όχι αν έχει άξιους ανθρώπους να το σχεδιάσουν και να το υλοποιήσουν.  

Κατά καιρούς ακούστηκαν διάφορα σχέδια γι αυτό το ευρύ παραλιακό μέτωπο που διαθέτουμε και  μένει αναξιοποίητο. Και μόνο οι  μικρές παρεμβάσεις που έγιναν στα 60 χρόνια της τουριστικής ανάπτυξης  έφεραν εισόδημα στην πόλη, προκοπή τους ανθρώπους. Τώρα ήρθε η ώρα για τα επόμενα βήματα.  Που πρέπει να γίνουν με σχέδιο, σύνεση, γνώση,  προοπτική. 

Η νέα δημοτική αρχή  πέρα από την επείγουσα καθημερινότητα,  την ολοκλήρωση έργων που καθυστερούν, οφείλει να σχεδιάσει το αύριο αυτής της πόλης.  Το αύριο δεν μπορεί να είναι μίζερο, κοντόφθαλμο. 

Και μέσα σ’ αυτό το όραμα έχει θέση και η καινοτομία. 

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας κακά μαντάτα σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου Κατερίνης.  Μην φοβάστε ποτέ δεν ήταν αυτός ο λόγος της έλλειψης προόδου. 

Η Βαρκελώνη για να επανέλθουμε στο μοντέλο ανάπτυξης που προαναφέραμε φλέρταρε με χρεοκοπία λίγο πριν αρχίσει η μετάλλαξη της από ένα μεγάλο χωριό σε μια λαμπρή πρωτεύουσα. 

Πραγματοποίησε όμως ένα σχέδιο ανάπλασης – ανάπτυξης με 25ετή διάρκεια το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και υλοποίησε λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα σε 6 χρόνια. Σήμερα προχωράει μπροστά και μετράει μόνο κέρδη. 

Ίσως ήρθε η ώρα της Κατερίνης. Οι τρεις κύριοι δημοτικοί συνδυασμοί που πρόσφατα έχουν εκλεγεί διαθέτουν τεχνικούς, που ώριμοι πολιτικά γνωρίζουν τις δυνατότητες και της προοπτικές ενός ρηξικέλευθου εγχειρήματος. Οι συναινέσεις είναι υποχρεωτικές και ας βάλουν τις βάσεις για μια πόλη του μέλλοντος, που θα λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων της  με την πρόοδο, την καινοτομία, την εξέλιξη.  Αυτό το όραμα περιμένουμε από τους νέους δημοτικούς άρχοντες που σε λίγες μέρες ορκίζονται  να υπηρετήσουν το δήμο. Να καθίσουν κάτω και να σχεδιάσουν  ποια πρέπει να είναι η Κατερίνη του μέλλοντος.

Λίγο ενδιαφέρει τι έκαναν οι προηγούμενοι, αξίζει να ασχοληθούν μ’ αυτό που μπορεί να γίνει αύριο. Να μας πουν,  εμείς λέμε να κάνουμε αυτό. Μ΄ αυτό και μ’ αυτό τον τρόπο. Να βάλουν τις βάσεις. Να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα.  Να είναι σίγουροι ότι η κρίση μας θα είναι αλάνθαστη και η πρόοδος της πόλης θα διαχέεται σε όλους και πολύ περισσότερο στους ίδιους. Γιατί κακά τα ψέματα. Ο καιρός περνάει γρήγορα και είναι αμείλικτος. 

Ο.Β.

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top