Πέμπτη 21 Ιαν 2021 10:28      

Γιατί καθυστερούν οι κληρώσεις της φορολοταρίας

 Πάλι όπως φαίνεται «κόλλησε» η περιβόητη φορο-λοταρία καθώς συνεχίζονται οι καθυστερήσεις για την πραγματοποίηση της πρώτης κλήρωσης. 

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έχει εξαγγείλει ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για αποδείξεις που έχουν γίνει με ηλεκτρονικές συναλλαγές, πλην όμως, εντοπίστηκε ένα νέο πρόβλημα. 

Καθυστερούν 

Αυτή τη φορά έχει να κάνει με τον επαγγελματικό λογαριασμό, στον οποίο οι επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους μέσω καρτών και μεταφορών ποσών από λογαριασμούς. 

Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι η δήλωση του λογαριασμού είναι απαραίτητη. Και αυτό διότι οι τράπεζες θα πρέπει να συλλέξουν τα στοιχεία, τα οποία απαιτούνται για να υπολογιστεί ο αριθμός των λαχνών που δικαιούται κάθε φορολογούμενος στην φορο-λοταρία.

Από την άλλη πλευρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η λοταρία των αποδείξεων η οποία έχει προαναγγελθεί πολλές φορές μέχρι τώρα αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. 

Η ΑΑΔΕ, λοιπόν, γνωστοποίησε ότι από τις 10 Νοεμβρίου 2017 είναι σε λειτουργία στο διαδικτυακό τόπο της η εφαρμογή δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών στον οποίο καταβάλλονται οι πληρωμές από τις κάρτες μέσω των συσκευών POS. Η θέσπιση του επαγγελματικού λογαριασμού δίνει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να λαμβάνει πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως μεταφορές πίστωσης και άμεσες χρεώσεις.

Οι πληροφορίες, συνεχίζει, που παράγονται μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών είναι 
απαραίτητες, έτσι ώστε να απεικονίζονται όσο πιο ορθά γίνεται οι συναλλαγές, που σχετίζονται με την κάλυψη του ποσού για την κατοχύρωση του αφορολόγητου και με τον υπολογισμό των ποσών που θα ληφθούν υπόψη στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων. 

Επομένως, η ΑΑΔΕ καλεί επαγγελματίες και επιχειρήσεις να σπεύσουν να δηλώσουν τον ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους, έτσι ώστε οι συναλλαγές αυτών να συμπεριληφθούν και στις επερχόμενες κληρώσεις του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει πρώτη κλήρωση βάσει των ηλεκτρονικών αγορών που έγιναν τον Οκτώβριο, ενώ ετοιμάζεται μια σούπερ λοταρία πριν τα Χριστούγεννα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του εννεάμηνου. 

φορολοταρία Υπουργείο Οικονομικών

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top