Μια εκδήλωση που σκοπό έχει να αναδείξει την κοινωνική πλευρά και το ρόλο που παίζει στην ελληνική κοινωνία η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου αλλά και την αναβίωση του.
Καθώς οι πρόγονοι μας Ανατολικορωμυλιώτες και κυρίως όσοι από αυτούς ήταν εγκατεστημένοι στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή την Αγχίαλο, τη Μεσήμβρια, τον Άσπρο, τη Σωζόπολη, τον Πύργο, ασχολήθηκαν με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση και μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, εξηγείται από το γεγονός ότι στην Ανατολική Ρωμυλία ήταν φημισμένοι αμπελουργοί.
Οι παράλιες πόλεις της Μαύρης Θάλασσας ήταν φημισμένες για τα αμπέλια και τις ποικιλίες των σταφυλιών τους και παρήγαγαν υψηλής ποιότητας κρασί, τσίπουρο και ξύδι, τα οποία εμπορεύονταν, προμηθεύοντας τις γύρω περιοχές που δεν επιδίδονταν στην αμπελοκαλλιέργεια.
Το κρασί και το τσίπουρο αποτελούσε και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αντικείμενο αγάπης και ισχυρή διατροφική συνήθεια για όλους τους Ανατολικορωμυλιώτες, με αποτέλεσμα εκτός από παραγωγή σε επαγγελματικό επίπεδο, να υπάρχει σε μεγάλη έκταση και ερασιτεχνική παραγωγή σε όλη την έκταση της Ανατολικής Ρωμυλίας.