Παρασκευή 22 Φεβ 2019 20:18      

Γκάλοπ Marc: Τα πέντε όχι των πολιτών στον Αλέξη Τσίπρα

Χαρακτηριστικά γενικευμένης αποδοκιμασίας προσλαμβάνει η αμφισβήτηση από την κοινή γνώμη των θέσεων και των προσθέσεων της κυβέρνησης σε όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες ή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

Από τα εθνικά θέματα, με αιχμή την ελληνοτουρκική κρίση και το Σκοπιανό, έως το ποδόσφαιρο, όπως και από το αφήγημα περί δήθεν εξόδου από το μνημόνιο και την επιτροπεία έως και το σκάνδαλο Novartis, η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την ίδια ώρα παραμένουν σε συντριπτικά υψηλά ποσοστά αυτοί που θεωρούν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. οδηγούν τη χώρα σε αρνητική τροχιά και εκφράζουν ανησυχία για την τροπή των πραγμάτων στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την καταιγιστική προπαγάνδα των τελευταίων μηνών, βαίνει μειούμενος ο αριθμός των πολιτών που ασπάζονται τον κυβερνητικό μύθο, όπως αποδεικνύεται, ότι το φετινό καλοκαίρι θα βγούμε οριστικά από τα μνημόνια. Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc για το «ΘΕΜΑ», το ποσοστό εκείνων που είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα θα συνεχίσει σε αυστηρή επιτροπεία αυξήθηκε και από 80,5% που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο στη νέα έρευνα μετρήθηκε στο 83,2%.

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί 

Οι περί του αντιθέτου αισιόδοξοι κυβερνητικοί ισχυρισμοί φαίνεται ότι δεν πείθουν ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, αφού επτά στους δέκα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές θεωρούν ότι θα συνεχιστεί η επιτροπεία, ποσοστό που φτάνει στο 90% όταν απαντούν στο ίδιο ερώτημα οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και στο 91% εκείνοι των υπόλοιπων κομμάτων. 

Για τη «Μακεδονία»

Ακόμη πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το εύρημα για τη διεύρυνση του ποσοστού των Ελλήνων που αντιτάσσονται στη βούληση της κυβέρνησης να συμφωνήσει στην παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της FYROM. Από 68% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου το «όχι» σε σύνθετη ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία» ανεβαίνει πλέον στο 74,5%, καθώς υποχωρούν από το 23,6% στο 21,8% οι θιασώτες του συμβιβασμού που επιδιώκει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΑ-ΑΝΕΛ. Η προηγούμενη μέτρηση είχε γίνει πριν από τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και, όπως φαίνεται, το μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση ενάντια σε όσους συμμετείχαν σε αυτά, με χαρακτηρισμούς περί «όχλου» από πρωθυπουργικά χείλη, αντί να κάμψει το φρόνημά τους, έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Ηχηρότερο το πάνδημο «όχι» στο Σκοπιανό

Δεν περνά απαρατήρητο ότι κατά του προωθούμενου συμβιβασμού εκφράζονται έντονα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, από τους οποίους το 63,5% αντιδρά στο ενδεχόμενο της λεγόμενης «σύνθετης ονομασίας». Το «όχι» είναι πάνδημο, αφού συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Συγκριτικά, πάντως, τα υψηλότερα ποσοστά όσων δεν θέλουν συμβιβασμό τα συναντούμε στη Μακεδονία και τη Θράκη (80,5%), στις ηλικίες 35-54 ετών (79,7%) και στις γυναίκες (76%).

Τα Ελληνοτουρκικά 

Ηχηρά κατά της κυβέρνησης είναι τα μηνύματα που στέλνει η κοινή γνώμη και στα Ελληνοτουρκικά. Και ηχηρότερη είναι μάλλον η ανησυχία που εκφράζεται από το 69% για την πιθανότητα να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία τους επόμενους μήνες. Σε υψηλά επίπεδα επίσης κυμαίνεται και το ποσοστό (60,1%) όσων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε λανθασμένα την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, έναντι μόλις ενός στους τέσσερις (24,9%) που θεωρούν σωστούς τους χειρισμούς.

Τα ποδοσφαιρικά 

Μεγάλη αποδοκιμασία των κυβερνητικών χειρισμών καταγράφεται και στο ζήτημα του ποδοσφαίρου. Το 57,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πρόσφατα γεγονότα επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της κυβέρνησης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο έξι στους δέκα πολίτες (61,4%) πιστεύουν ότι υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ ή κατά κάποιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Είναι μια απάντηση-κόλαφος για την κυβέρνηση και τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων της ότι τάχατες πασχίζουν για την εξυγίανση του πολύπαθου ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού φαίνεται ότι οι πολίτες είναι πεπεισμένοι πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί των κυβερνώντων σχετίζονται με τις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις τους.

Η υπόθεση Novartis

Πολύ «ισχνά κέρδη», εξάλλου, φαίνεται να καταγράφει το κυβερνητικό στρατόπεδο και στο ζήτημα του σκανδάλου Novartis που άνοιξε με τόσο πομπώδη τρόπο, χωρίς όμως να δικαιώνει μέχρι στιγμής τους βερμπαλιστικούς ισχυρισμούς περί «μεγαλύτερου σκανδάλου όλων των εποχών». Μόλις το 31,7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η παραπομπή των δέκα πολιτικών έγινε επειδή υπήρχαν επαρκή στοιχεία. Αντιθέτως, το 54,4% υιοθετεί την άποψη ότι όλα όσα συμβαίνουν έχουν στόχο να δημιουργηθούν εντυπώσεις εναντίον της αντιπολίτευσης.

Αρνητική αξιολόγηση της Κυβέρνησης 

Κατόπιν αυτών, το εύρημα σύμφωνα με το οποίο τρεις στους τέσσερις πολίτες αξιολογούν αρνητικά την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μάλλον δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Πολύ περισσότερο που η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνους περισσότερους από τους μισούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Μόνη ίσως παρηγοριά για τους κυβερνώντες μπορεί να αποτελέσει το γεγονός ότι οι πολίτες δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται από το ενδεχόμενο να γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία: το 33,9% θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν «περίπου τα ίδια», το 32,5% «χειρότερα» και μόνο το 27,7% πιστεύει ότι θα ήταν «καλύτερα» αν είχαμε «γαλάζια» διακυβέρνηση.

Εξίσωση με περισσότερους αγνώστους

Εχουν ήδη περάσει δυόμισι χρόνια από τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Χρόνια με ένα σχετικά σταθερό τοπίο όσον αφορά στους πολιτικούς συσχετισμούς και με το θέμα της πορείας της οικονομίας να μονοπωλεί την επικαιρότητα και να θεωρείται ως ο καθοριστικός παράγοντας που θα επιδρούσε στο εκλογικό αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.

Αυτό που διαφοροποιεί τη σημερινή συγκυρία από όλη την προηγούμενη περίοδο είναι ότι εκτός από την πορεία της οικονομίας προστέθηκαν, με την ίδια ή μεγαλύτερη ένταση, στην ατζέντα και άλλα ζητήματα, όπως το Σκοπιανό, οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, η υπόθεση Novartis, η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τα γεγονότα στο ποδόσφαιρο κ.ά. Η εξίσωση ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις αποκτά περισσότερους αγνώστους, που δημιουργούν ένα περιβάλλον αστάθειας, πιο ανοιχτό σε οποιεσδήποτε μεταβολές, συμπεριλαμβανομένων και των διαθέσεων της κοινής γνώμης.

Τα σημάδια σχετικής ανάκαμψης που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ από το περασμένο φθινόπωρο φαίνεται να εξανεμίζονται κάτω από την πίεση των νέων γεγονότων. Η κυβέρνηση, ενώ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων (βλέπε: κοινωνικό μέρισμα, έξοδος στις αγορές, Σκοπιανό, υπόθεση Novartis), αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες στην ανάπτυξη του αφηγήματός της.

Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει πως η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυστηρή οικονομική επιτροπεία, είναι αντίθετη με τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, θεωρεί λάθος τη διαχείριση της κυβέρνησης στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ αντιλαμβάνεται την παραπομπή των δέκα πολιτικών για την υπόθεση Novartis ως κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων εναντίον της αντιπολίτευσης.

Αν και η κοινή γνώμη τοποθετείται γενικώς κατά των πρόωρων εκλογών, σημειώνεται ότι σε μια πιθανή αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προκρίνεται ως το πιο επιθυμητό ενδεχόμενο. 

Η Ν.Δ. διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, και πλεονεκτεί στους ποιοτικούς δείκτες της έρευνας. 

ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ Γκάλοπ Marc Αλέξης Τσίπρας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top