Τρίτη 20 Αυγ 2019 12:57      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H Ιερουσαλήμ των Αγίων Παθών

Από τη VIA DE LA ROSSA στο φρικτό Γολγοθά!

Μεγάλη Εβδομάδα, η Αγία Πόλη  ήσυχη, σιωπηλή και γεμάτη δέος. Προσκυνητές από τις εσχατιές του κόσμου αποτελούν, για μία ακόμη φορά , τους μάρτυρες των Αγίων Παθών, σε μια πόλη  που το μίσος συναντά την Αγάπη και  η  αχαριστία  την Θεία Δικαιοσύνη .

Η πρώτη φορά που είχαμε την ευλογία να βρεθούμε στην Ιερουσαλήμ  και στους Αγίους Τόπους ήταν το 1993. Με ένα οργανωμένο τηλεοπτικό συνεργείο θα προσπαθούσαμε, για πρώτη φορά , στα τηλεοπτικά χρονικά  να μεταφέρουμε ζωντανά την εικόνα της Μεγάλης Εβδομάδας, από τους Αγίους Τόπους στην Ελλάδα. Η Κυριακή των Βαΐων ξημέρωσε για εμάς στην  Αγία Αυλή  του Ναού της Αναστάσεως και κατόπιν θα ξεκινούσαμε τις τηλεοπτικές καταγραφές  στο Δώμα του Μυστικού Δείπνου, που η παράδοση αναφέρει ότι είναι εκείνο που βρίσκεται  στην Αγία  Σιών όπου ο Ιησούς  συνέφαγε με τους Μαθητές Του για τελευταία φορά , ενώ γνώριζε πως πολύ σύντομα θα έρθει η προδοσία από έναν εξ αυτών.

Ο Κήπος της Γεσθημανής , κτήμα της Παναγίας αποτελεί  το σημείο της Προδοσίας. Αγαπημένος τόπος του  Ιησού για να προσεύχεται και να  ζητά την βοήθεια  του Θεού και Πατέρα Του στις δύσκολες στιγμές  και στο Μέγα Μαρτύριο που πλησίαζε..

Μετά  από τον Κήπο της Γεσθημανής ακολούθησε το Πραιτόριο και η  φυλακή του Ιησού Χριστού.  Τα γεγονότα  σκληρά και απάνθρωπα ενώ η Αγάπη  υπέρλαμπρη  σε στιγμές μεγαλείου  και μαζί η ταπεινή  ανθρώπινη  φύση   του Θεανθρώπου  να αντιμετωπίζει  ήρεμα  την εξουσία και τον χλευασμό των στρατιωτών  και των Ιουδαίων  .

Καταγράψαμε  στην κάμερα  όλα τα αυθεντικά σημεία  όπου διαδραματίστηκαν  τα γεγονότα  πριν  την οδό του Μαρτυρίου , την via de la rossa.   Το πρώτο επεισόδιο  ήταν έτοιμο  και αμέσως μετά το μοντάζ  θα ταξίδευε  την νύχτα της Μεγάλης Τετάρτης με πτήση της Ολυμπιακής για να προβληθεί  την επόμενη μέρα  σε πανελλαδική εμβέλεια   από την Αθήνα μέχρι  και την Αλεξανδρούπολη,   την Κρήτη  και την Πελοπόννησο.

Το ραντεβού με τον Καπετάνιο της Ολυμπιακής στο αεροδρόμιο  του Τελ Αβίβ  στην ώρα του. Καπετάνιε  σας ευχαριστώ του είπα,  εσείς είστε ο κρίκος σύνδεσης απόψε με την Ελλάδα.  Μου χαμογέλασε  και μου είπε θα είναι στην ώρα του στο Ελληνικό.   Μόνο ο συνεργάτης του Σταθμού να μας περιμένει  στην έξοδο των αφίξεων, θα είναι εκεί του είπα χαμογελώντας.

Την Μεγάλη Πέμπτη  η πρώτη εκπομπή από τους Αγίους Τόπους ήταν γεγονός.   Βγήκαμε στον αέρα.     Η τηλεθέαση  μεγάλη.   Ηταν η πρώτη φορά που εκπομπή  μεταφέρει εικόνα  από μία χώρα που βρίσκεται σε  εμπόλεμη κατάσταση  και τα μέτρα ασφαλείας  στο κόκκινο,  ενώ οι άδειες μετακινήσεων και κινηματογράφησης  πολύ αυστηρές  για εκείνη την εποχή.

Το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού μεγάλο, τηλεφωνήματα  από φίλους και συνεργάτες από την Ελλάδα  πολλά.   Ήταν  για εμάς όλους της αποστολής σημαντικά ώστε να συνεχίσουμε  και τις επόμενες μέρες  τις κινηματογραφήσεις  για το επόμενο επεισόδιο  των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας.

Την άλλη μέρα το πρωί  στις 10.00 θα μας δεχόταν ο Πατριάρχης  του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στην αίθουσα του Πατριαρχικού θρόνου.

Καθίσαμε  όλη η ομάδα  κοντά του, τον ευχαριστήσαμε για  την συνάντηση αυτή και  ενώ η κάμερα και τα μηχανήματα  ετοιμαζόταν  για τις δηλώσεις του Πατριάρχου, εγώ τον ρώτησα  για το πως πραγματοποιείται  η Αφή του Αγίου Φωτός.   Ο Πατριάρχης  με κοίταξε με βλέμμα δυνατό  και μαζί  ερευνητικό  για δευτερόλεπτα   και μου απάντησε  «είναι  μία μοναδική ευλογία , εδώ και αιώνες  πριν.   Πολλοί αμφισβήτησαν  αυτό το Θείο Δώρο της Αγάπης και της Αναστάσεως αλλά  κανείς,  μα κανείς  μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να εξηγήσει   την ευλογία αυτή  με μηχανήματα  και με μετρήσεις  του γεγονότος. Μετά τις δηλώσεις για τις  Άγιες Μέρες του Πάσχα και της Ανάστασης ,  ο Πατριάρχης έδωσε εντολή στον Δραγουμάνο  να ετοιμαστεί  μία εξέδρα  ακριβώς απέναντι από τον Πανάγιο Τάφο και το ιερό Κουβούκλιο έτσι  ώστε  να  έχει την δυνατότητα η κάμερά  μας να καταγράφει πανοραμικά μέσα στο Ναό της Αναστάσεως , την τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός  και την στιγμή που θα εξέλθει ο Πατριάρχης, από τον Πανάγιο Τάφο  με το Δεύτε λάβετε Φως... ώστε να καταγράψουμε μοναδικές στιγμές  της Θείας Χάριτος   λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου.

Πριν αποχαιρετίσουμε  τον Πατριάρχη και πάρουμε την Ευχή του, τον ξαναρώτησα, Μακαριότατε   το Άγιο Φως το βλέπουν όλοι  όσοι βρίσκονται μέσα στο Ναό;  Εκείνος  που απάντησε  με βεβαιότητα ,  εσείς θα το δείτε...θα το δείτε...

Το βράδυ  της Μεγάλης Παρασκευής  και αφού είχαμε  ολοκληρώσει   σχεδόν  όλα τα τηλεοπτικά γυρίσματα   της Μεγάλης Πέμπτης και Μεγάλης Παρασκευής με την Αποκαθήλωση,  μεταφερθήκαμε  στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, περιμένοντας   την μεγάλη αποστολή  από την Ελλάδα  με το κυβερνητικό  κλιμάκιο, την Προεδρική φρουρά   και τον εκπρόσωπο  του Παναγίου Τάφου   στην Ελλάδα , που θα μετέφερε το Άγιο Φως  στην Αθήνα  με  το αεροπλάνο της Ολυμπιακής   με τιμές   αρχηγού Κράτους.

Το Μεγάλο Σάββατο το Πρωί , η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ  είχε γιορτινό χαρακτήρα.  Μπάντες των εκεί προσκόπων  των Ορθοδόξων  Παλαιστινίων Χριστιανών  περνούσαν στα στενά δρομάκια και καλντερίμια  του οικισμού  για να επιβεβαιώσουν   ότι το μεσημέρι  θα  τελεστεί  η  τελετή  της Αφής του Αγίου Φωτός  στον Ναό της Αναστάσεως.  Πλήθος Ορθοδόξων Χριστιανών  από την  Ελλάδα   και του Απόδημου Ελληνισμού όπως και ορθόδοξοι Χριστιανοί  από την Ρωσία, την Ρουμανία την Σερβία  και από άλλες χώρες,  είχαν πλέον  συγκεντρωθεί  μέσα στο  Ναό   και στην Αγία Αυλή  όπως επίσης  και στις  επάνω  γειτονιές του Πατριαρχείου όπου ενώνονται  με το Ναό της  Αναστάσεως.

Το τηλεοπτικό μας συνεργείο πήρε τις θέσεις  του για την τηλεοπτική κάλυψη  με  τον κεντρικό οπερατέρ  που επέλεξα,  τον Μπάμπη τον Ψωμιάδη  και ηχολήπτη  τον  Γιάννη  Δημητρίου.   Από τις δώδεκα το μεσημέρι , η πόρτα από το Ιερό κουβούκλιο  του Παναγίου Τάφου  είχε σφραγιστεί  με  αυθεντικό κερί μέλισσας και με κορδέλες του Πατριαρχείου, κατόπιν ο Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ  σφράγισε  με την σφραγίδα της Πόλης   το ζεστό ακόμη  κερί  όπου πλέον  επιβεβαίωσε  ότι ο Πανάγιος Τάφος  ερευνήθηκε  και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει  αντικείμενο  που θα μπορούσε να προκαλέσει σπίθα φωτιάς  κλπ.
Αργότερα η Αρχιερατική πομπή   με τον Πατριάρχη , το Ελληνικό κυβερνητικό κλιμάκιο συνοδευόμενοι από την Ελληνική Προεδρική φρουρά όπως και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πρεσβείας εισέρχονται  στο Ναό της Αναστάσεως.

Αμέσως μετά  ο Πατριάρχης   εισέρχεται στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου συνοδευόμενος  μόνο από τον Πατριάρχη των Αρμενίων ο οποίος παραμένει στο δώμα προ του Παναγίου Τάφου και μόνον ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης εισέρχεται  στον Πανάγιο Τάφο. Όλοι οι προσκυνητές  με δέος αναμένουν την στιγμή της Αφής του Αγίου Φωτός.   Όλα τα φώτα μέσα στο Ναό σβήνουν.   Εμείς καταγράφουμε τις εικόνες μέσα στο Ναό.   

Σε μια στιγμή  ένα φύσημα δροσιάς   μας δίνει την αίσθηση  ότι κάτι συμβαίνει στον ασφυκτικά γεμάτο από πλήθος προσκυνητών, Ναό. Αντιλαμβανόμαστε  κάποιες  πηγές φωτός   να αιωρούνται  μέσα στο Ναό, χρώματος μπλε, σαν να βλέπεις κάποια πουλιά, σε κλειστό χώρο, που να προσπαθούν  να βγουν στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο  του Ναού.    Οι καμπάνες κτυπούν χαρμόσυνα  και από τον Πανάγιο Τάφο εξέρχεται ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης με  τις τριαντατρείς λαμπάδες  με το Άγιο Φως.

Ρίγη συγκίνησης και η μεταλαμπάδευση  του Αγίου  Φωτός  φθάνει  μέχρι το τελευταίο σημείο του Ναού. Πρόκειται για την στιγμή που το Φως  εξέρχεται  από τον Άδη  και η αγάπη  μεταφέρεται  με το Δεύτε λάβετε Φως  αναγγέλλοντας  την Ανάσταση   του Θεανθρώπου,  με το μήνυμα  ότι η Ζωή νίκησε τον Θάνατο και το Φως είναι η Αγάπη  που γι αυτήν Θυσιάστηκε  ο Κύριος Ιησούς Χριστός.

Αποχαιρετήσαμε  με δέος   και με εντυπώσεις μοναδικές  τα Πανάγια Προσκυνήματα  των Αγίων Τόπων  και της Αγίας Γης.  Τα συναισθήματα μας  δεν περιγράφονται.  Η περιγραφή των γεγονότων   παραμένει τυπωμένη σε ένα φιλμ  που είναι  το πρώτο  για την Ελληνική τηλεόραση.

Καλή Ανάσταση  στις ψυχές και στις καρδιές όλων μας.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top