Τετάρτη 25 Νοε 2020 7:40      

H Κυκλική οικονομία και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες

H φύση δίνει το παράδειγμα  ανακυκλώνοντας κάθε τι μετά το τέλος της ζωής του, αλλά τα μηνύματα της φτάνουν με καθυστέρηση στους ανθρώπους. Η ελληνική μυθολογία θρύβει από παραδείγματα  της ζωής που φεύγει και επανέρχεται. Η Περσεφόνη και η Δήμητρα , το ταξίδι στον πάνω και τον κάτω κόσμο, παρουσιάζει παραστατικά με πολλές προεκτάσεις βέβαια  τη συνεχή  ανακύκλωση  της  ζωής. Σίγουρα ο συγκεριμένος μύθος δεν είναι τόσο απλουστευτικός και δεν περιορίζεται μόνο στα υλικά αγαθά, χωρίς να τα αποκλείει. 

Τα μηνύματα όμως του μύθου αυτού και άλλων μας εισάγουν στην ανάγκη της προστασίας της φύσης, που από κάποιο σημείο και πέρα στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου στη γη δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη. Στις μέρες μας δε ανεξέλεγκτη με τις συνέπειες να απειλούν τη  μελλοντική διαβίωσή μας. 

Οι ανθρώπινες ευαισθησίες για το θέμα δεν αγγίζουν όλους, είναι σίγουρο και παραδείγματα υπάρχουν σε ανώτατο επίπεδο με το σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ να αποχωρεί  από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, τη γνωστή συνθήκη του Κιότο, δηλώνοντας ότι «από σήμερα» οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης, η οποία κατά την άποψη του θίγει συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Πάνω σ’ αυτό, σ’ αυτή τη φιλοσοφία του κέρδους που αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον άνθρωπο, ισχυρότατη, στρέφεται η κυκλική οικονομία η οποία χρηματοδοτεί δράσεις ανακύκλωσης, αλλά και ιδεών προς την κατεύθυνση αυτή. 
 
Για την   κυκλική οικονομία γίνεται πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό και θα μιλήσει στο Επιμελητήριο Πιερίας η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια, Μαρία Σπυράκη.  Δηλαδή για το  πόσο μπορεί να υπάρξει ωφέλεια από την μετάλλαξη και εκ νέου χρήση υλικών που δεν έχουν πια αξία  και καταλήγουν στις χωματερές. 

Και εδώ τίθεται ένα ερώτημα. Υπάρχει εθνική στρατηγική για την ανακύκλωση. Ίσως αλλά μάλλον βρίσκεται πολύ πίσω από άλλες χώρες που εμπέδωσαν νωρίτερα από εμάς ότι κόσμος μας κινδυνεύει από την ασυδοσία στη χρήση υλικών μη ανακυκλώσιμων και της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης τους με άλλη μορφή.  

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις (26η) της κατάταξης, σε επίπεδο ΕΕ, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή πρακτικών με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας - ακολουθούν Μάλτα και Κύπρος στις 27η και 28η αντίστοιχα .

 Η σημερινή κατάσταση στο Νομό μας παρουσιάζει ένα υστέρημα. Σε αντίθεση με το Νομό Κοζάνης που με τη δημιουργία της  ΔΙΑΔΥΜΑ, μιας διαδημοτικής επιχείρησης που αποτελεί  επιτυχημένο παράδειγμα για την αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Aυτό το κενό καλύπτει πλέον  ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία θα λειτουργούν  επτά Μοναδες Επεξεργασιας Βιοαποβλητων, ένας από αυτούς στην Πιερία. 

Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους 2019 και θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση της κατασκευής των Μονάδων από πόρους του ΕΣΠΑ. Η δημοπράτηση των ΜΕΒΑ, στις οποίες θα καταλήγουν οικιακά απόβλητα και κλαδέματα, αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2020. 

Η ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε δίνει άπειρες δυνατότητες  στη δημιουργία νέων παραγωγικών μοντέλων και ένα από αυτά  επιβάλλεται να είναι η κυκλική οικονομία. Η οποία όπως λέγεται θα  επιτρέπει τη χρήση των υλικών για πολύ μεγαλύτερο χρόνο με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων. Είναι η μετάβαση από ένα κάθετο μοντέλο “παραγωγής, κατανάλωσης, απόρριψης” σε ένα κλειστό κυκλικό μοντέλο όπου τα προϊόντα θα μπορούν να αποσυναρμολογούνται και να επαναχρησιμοποιούνται με την ελάχιστη δυνατή μεταποίηση.

Και για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, μόνο η αξιοποίηση των οικιακών σκουπιδιών με τη μέθοδο της “αναερόβιας χώνευσης” για παραγωγή ενέργειας για παράδειγμα, θα αποφέρει στη βιομηχανία 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Και εδώ μπαίνουμε και πάλι στον πειρασμό να πούμε πόσο χρήσιμη είναι μια δέσμευση των μελλοντικών τοπικών αρχόντων να στρέψουν  τις ενέργειές τους προς αυτή την κατεύθυνση ώστε και η προστασία του περιβάλλοντος από τα απόβλητα βιομηχανικά και οικιακά να είναι εφικτή κατά το δυνατόν, και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν. 

Άλλωστε στην Πιερία μια ομάδα μαθητών από το Γυμνάσιο Αλωνίων δημιούργησε έναν  «έξυπνο» κάδο  ανακύκλωσης τον «SmileyBin» Η ταλαντούχα ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στον 10ο Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον έξυπνο κάδο ενδιαφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και υπήρξε ενδιαφέρον για παρουσίαση στο Κουβέϊτ!  

Αντί λοιπόν ν’ αφήσουμε να ξενιτευτεί η ιδέα, ας φροντίσουμε για την εφαρμογή της. Ίσως αποβεί περισσότερο χρήσιμη απ’ όσο νομίζουμε. Και τότε θα  κάνουμε ένα σίγουρο βήμα στην κυκλική οικονομία.

Ο.Β.

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top