Δευτέρα 25 Μαρ 2019 12:06      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H Ρωσία ετοιμάζει κυρώσεις κατά των ΗΠΑ

Προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατέθεσαν Ρώσοι βουλευτές στην Άνω Βουλή ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις της 6ης Απριλίου, τις δραστικότερες από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο «Περί αντίμετρων στις μη φιλικές ενέργειες των ΗΠΑ και (είτε) άλλων ξένων κρατών» κατατέθηκε και στη Δούμα προς συζήτηση την περασμένη εβδομάδα.

Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός: 24 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο, εκ των οποίων τα 17 δισ. αφορούσαν στην πώληση ρωσικών αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ και τα 7 στην πώληση αμερικανικών στη Ρωσία. Ως εκ τούτου, λένε αναλυτές, είναι δύσκολο να πλήξει η Μόσχα την Ουάσιγκτον με κυρώσεις.

Μολαταύτα το νομοσχέδιο προτείνει απαγόρευση ή περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, τροφίμων, οινοπνευματωδών, φαρμάκων και ιατρικών υλικών από τις ΗΠΑ

Οι προτεινόμενες κυρώσεις απειλούν να βάλουν τέλος στην αμερικανο-ρωσική συνεργασία στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της παραγωγής αεροσκαφών και πυραυλοκινητήρων, πράγμα που μπορεί να πλήξει την Boeing, η οποία εισάγει τιτάνιο από τη Ρωσία, ενώ ο τερματισμός πωλήσεων ορυκτών σπάνιων γαιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε αμερικανικές ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες όπως η United Launch Alliance, ο πύραυλος Atlas V της οποίας χρησιμοποιεί τον ρωσικό κινητήρα RD-180. To Κογκρέσο είχε ζητήσει να σταματήσει ο αεροδιαστημικός κλάδος των ΗΠΑ να αγοράζει ρωσικής κατασκευής κινητήρες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά αυτό δεν προχώρησε στην πράξει ελλείψει εναλλακτικών επιλογών.

Οι Ρώσοι βουλευτές θέλουν ακόμη να περιοριστεί η χρήση αμερικανικής κατασκευής software σε κρατικές υπηρεσίες, όπως προϊόντα της Microsoft που είναι εγκατεστημένα σε πολλούς ρωσικούς Η/Υ, ενώ προτείνουν να καταρτιστούν κατάλογοι με Αμερικανούς πολίτες που δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τη Ρωσία. Δεν αποκλείεται δε να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι σε αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες για τη χρήση ρωσικών αεροδρομίων.

Η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου σχεδιάζεται για τις 15 Μαίου και ασκούνται πιέσεις να εγκριθεί από τη Δούμα και να το υπογράψει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να τεθεί το συντομότερο δυνατό σε ισχύ. Το νομοσχέδιο δεν βάζει στο σταυρόνημα μόνον τις ΗΠΑ, αλλά και συμμάχους τους που υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΗΠΑ Ρωσία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top