Κυριακή 25 Ιουν 2017 18:43      

Χαβίτς, ένα νόστιμο χειμωνιάτικο ποντιακό φαγητό.

Υλικά

• 1 φλιτζάνι φούρνικο αλεύρι
• 4 φλιτζάνια νερό
• 3 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό
• Λίγο αλάτι.

Φούρνικο αλεύρι πουλάνε και τα σουπερμάρκετ.

Η λέξη “φούρνικον”, προέρχεται απ’ το ποντιακό ουσιαστικό Φουρνίν, που σημαίνει φούρνος. Φούρνικο: δηλαδή ψημένο, φρυγανισμένο σε φούρνο.

Εάν χρησιμοποιήσετε απλό καλαμποκάλευρο, πρώτα να το καβουρδίσετε ελαφρά, σκέτο χωρίς λάδι ή βούτυρο.

Εκτέλεση

• Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε μέτρια φωτιά, έως ότου ξανθαίνει. Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

• Βάζουμε αλάτι και όταν ζεσταθεί το νερό, λίγο πριν κάψει (όχι να βράσει) ρίχνουμε κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει, ώσπου να γίνει σαν κρέμα χωρίς σβόλους.

• Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε, αφήνοντας να βράσει ακόμα 1-2 λεπτά.

• Σερβίρουμε αμέσως, ζεστό.

• Μπορείτε επίσης, όσο είναι ζεστό, να προσθέσετε στο πιάτο γιαούρτι στραγγιστό ή μικρούς κύβους κασέρι.

 

Θόδωρος Δημητριάδης

φούρνικο καλαμποκίσιο αλεύρι Υλικά Βούτυρο Εκτέλεση σούπα γιαούρτι στραγγιστό Χαβίτς

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top