Σάββατο 22 Φεβ 2020 15:36      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση "σκοτώνει" 2.500 ανθρώπους

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση «σιωπηλό δολοφόνο». Και αυτός ο σιωπηλός δολοφόνος έγινε πλέον παγκόσμιος. Τα στοιχεία του ΠΟΥ είναι αποκαλυπτικά: το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, με συνέπεια κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος 

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Περιβάλλον σημαίνει - πάνω απ' όλα - υγεία και ποιότητα ζωής. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το φετινό αφιέρωμα των «ΝΕΩΝ», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, αρχίζει με την αποτύπωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας - κυρίως - της οικονομικής κρίσης, εκτοξεύτηκε στα ύψη, τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία και, στη συνέχεια, επεκτείνεται σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα - πληγές του περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα συμβεί αύριο. Συμβαίνει τώρα. Είναι πλέον και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται από το κλίμα. Και ο παράγοντας που έχει συσχετιστεί περισσότερο με την υγεία είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Πολλοί είναι, άλλωστε, όσοι θυμούνται τον φονικό καύσωνα του 1987 στην Αθήνα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα περίπου 2.000 θανάτους, αλλά και τον πιο πρόσφατο (του 2003) στη Δυτική Ευρώπη με 70.000 θανάτους.

Αναπνέουµε µολυσµένο αέρα

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου (αλλά κι άλλων περιοχών της Ελλάδας) αναπνέουν μολυσμένο αέρα, ο οποίος ευθύνεται για αναπνευστικά προβλήματα, εγκεφαλικά και καρκίνο του πνεύμονα.

Την τελευταία δεκαετία, τα επίπεδα του όζοντος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 10 και 2,5 μικρόμετρων (ΡΜ 10 και ΡΜ 2,5) κάνουν πάρτι, ενώ το «παρών» δίνουν και οι συγκεντρώσεις των οξειδίων του αζώτου που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα - ιδίως σε περιοχές με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx), το παρήγορο είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Αστεροσκοπείου, ότι δεν παρουσιάζουν αυξητική τάση, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της χρήσης αυτοκινήτων με κινητήρες νέας τεχνολογίας.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα NOx είναι κατεξοχήν ρύποι που εκπέμπονται από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και αποτελούν νέο πρόβλημα με την αύξησή τους σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με ειδικούς, οι εκπομπές ρύπων των οχημάτων ευθύνονται για 75.000 πρόωρους θανάτους. 

Πάνω από το όριο συναγερµού η Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για να θεωρείται ο αέρας καθαρός σε μια περιοχή, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 10) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Σημείωση: 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα είναι το όριο για τα PM 2,5.

Οι μετρήσεις όμως στην Ελλάδα προκαλούν ανησυχία. Κι αυτό διότι η μέση ετήσια συγκέντρωση των PM 10 είναι 34 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ.

Η έρευνα έδειξε ότι τα πιο συχνά επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζονται με υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος και αιωρούμενων σωματιδίων. Οι υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος εντοπίζονται συνήθως τη θερμή περίοδο του έτους, ενώ των αιωρούμενων σωματιδίων σχετίζονται με τη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα, ειδικά όταν πνέει νότιος άνεμος.

Βαριές οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης

Εξαιτίας - κυρίως - της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα, η αφρικανική σκόνη έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια τις «εμφανίσεις της» στην Ελλάδα. Και οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικοί για τις επιπτώσεις που έχει η τοξική αφρικανική σκόνη στην υγεία και στο περιβάλλον. Για το θέμα αυτό δημοσιεύτηκαν το 2011 δυο μελέτες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι μελέτες εστίασαν στην ολική θνησιμότητα και στις εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία τις ημέρες που υπάρχει σκόνη και όταν δεν υπάρχει κι αν τότε τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πιο βλαπτικά.
Η πρώτη μελέτη (Ευαγγελία Σαμόλη - Κλέα Κατσουγιάννη) έδειξε ότι τις ημέρες που υπάρχει μεταφορά της σκόνης η ημερήσια θνησιμότητα αυξάνεται κατά 3% σε σχέση με τις μέρες που δεν υπάρχει σκόνη. 

Ατμοσφαιρική Ρύπανση Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top