Τρίτη 2 Μαρ 2021 0:53      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εργασία μετά το σχολείο στην Ευρώπη

Ένα καίριο θέμα, λόγω και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, πραγματεύτηκε με επιτυχία ομάδα 35 μαθητών του σχολείου μας σε συνεργασία με αντίστοιχες ομάδες μαθητών από  σχολεία της Ιταλίας, Γαλλίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, με την καθοδήγηση της παιδαγωγικής ομάδας καθηγητών του σχολείου μας στη διετία 1/9/2014 - 31/8/2016. 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήδη βρίσκεται στη φάση του απολογισμού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού  μαθητές μας με τη συνοδεία καθηγητών τους  είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να  συμμετάσχουν σε τέσσερις διασχολικές συναντήσεις, μία σε κάθε χώρα, στην έδρα των σχολείων – εταίρων μας, ενώ το σχολείο μας τον Μάιο του 2015 διοργάνωσε ανάλογη συνάντηση στην Κατερίνη, όπου συμμετείχαν 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις παραπάνω χώρες. Σε κάθε διασχολική συνάντηση, οι μαθητές χωρισμένοι σε τρεις διεθνικές ομάδες, σχεδίαζαν και παρουσίαζαν τρεις εικονικές  καινοτόμες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας που ονομάσαμε Business Game (επιχειρηματικό παιχνίδι). Επιτροπή εκπαιδευτικών βράβευε την καλύτερη εικονική επιχείρηση. Συγχρόνως όλοι οι μαθητές παρακολουθούσαν διαλέξεις ή σεμινάρια για θέματα εργασίας, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας καθώς και μαθήματα γλώσσας ενώ γνώριζαν και τον τόπο φιλοξενίας.

Θα ήθελα να συγχαρώ και δημόσια τους μαθητές και εκπαιδευτικούς μας για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Στη διάρκεια του προγράμματος οι  μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας έδειχναν ιδιαίτερο ζήλο και πρωτοστατούσαν στο να μελετούν, σχεδιάζουν, επικοινωνούν, διαπραγματεύονται, να έρχονται σε επαφή με ειδικούς και φορείς συνδεόμενους με το πρόγραμμα, να οργανώνουν με επαγγελματική συνέπεια συναντήσεις, να χρησιμοποιούν τα διαδικτυακά μέσα, να αξιολογούν και να σέβονται διαφορετικές κουλτούρες και να προσφέρουν και να δέχονται φιλοξενία με γνήσια ευγένεια.

Παράλληλα, θέλω να εκφράσω μερικές σκέψεις για το πρόγραμμα. Το Erasmus Plus μας έδωσε τα μέσα για να υλοποιήσουμε το κοινό μας πρόγραμμα και είμαστε ευγνώμονες γιατί όλοι οι συμμετέχοντες κερδίσαμε πολλά. Όλοι γίναμε σοφότεροι όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, θέματα εργασίας/απασχόλησης και τη σχετική νομοθεσία, καθώς και τις ευκαιρίες απασχόλησης μετά το σχολείο στις εταιρικές χώρες και στη χώρα μας. Οι μαθητές μας  ενημερώθηκαν για τα εκπαιδευτικά συστήματα των εταίρων μας, ανέπτυξαν δεξιότητες ομαδικής εργασίας και συνεργασίας σε διεθνικό περιβάλλον, βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών και στην Αγγλική γλώσσα και ήρθαν σε επαφή με την καθημερινή γλώσσα των χωρών υποδοχής, ενώ ενισχύθηκε η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους. Τελευταίο αλλά όχι ελάχιστο, έκαναν Ευρωπαίους φίλους και απόλαυσαν τις επισκέψεις τους, στη Baia Mare της Ρουμανίας, τη Lyon της Γαλλίας, το Nazilli της Τουρκίας  και στη Gaeta της Ιταλίας.

Οι φιλοξενούμενοι συνεργάτες μας γεύτηκαν την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, μαγεύτηκαν από τις ομορφιές της περιοχής μας, εντυπωσιάστηκαν από τις επισκέψεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ξεφάντωσαν στο αποχαιρετιστήριο ελληνικό γλέντι και δήλωσαν ότι θα ξανάρθουν με τις οικογένειές τους.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος www.my-bridges.org υπάρχει ένα πλούσιο υλικό με κείμενα, φωτογραφίες, video κ.ά. από τις συναντήσεις, τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα της εργασίας των σχολικών ομάδων στη διάρκεια αυτής της σχολικής σύμπραξης. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του προγράμματος. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε:

-Την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης, την Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας και το Επιμελητήριο Πιερίας για τη συνεργασία, τις διευκολύνσεις και την εκπροσώπησή τους στις εκδηλώσεις του προγράμματος.

-Το ΤΕΙ Κατερίνης, τον Πρόεδρό του κ. Δημ. Τριανταφύλλου για την παραχώρηση των χώρων του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των εργασιών του προγράμματος, την Γραμματέα κ. Σοφία Δεληγιαννίδου και το προσωπικό του TEI για τη βοήθεια στη διεξαγωγή των σεμιναρίων και των εργασιών των μαθητικών ομάδων.

-Το ίδρυμα CEDEFOP για την παραχώρηση ενημερωτικού υλικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης.

-Τον Οικονομολόγο κ. Νικόλαο Χουσουρίδη, τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Αθ. Κόκκινο, τις ερευνήτριες του ΕΘΙΑΓΕ κ. Ελένη Μαλούπα και Σοφία – Ευρώπη Δαλαμπίρα, τον σύμβουλο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Γεωπόνο κ. Δημ. Ρουκά και την επιχειρηματία κα. Χριστίνα Δεμερτζίδου για τις  εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους στη συνάντηση εργασιών στην Κατερίνη. 

Την Οικονομολόγο κ. Λαμπρινή Δούμτση για τα μαθήματα σχεδίασης επιχειρηματικού πλάνου που παρέδωσε στους μαθητές του προγράμματος στο 1ο έτος διεξαγωγής του προγράμματος.

Τον Φορέα Διαχ/σης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και την  ξεναγό κ. Νασιοπούλου Θέμιδα, τους Υπεύθυνους της αγροτουριστικής επιχείρησης «Κτήμα Μπέλλου», τον καθηγητή του σχολείου μας φιλόλογο και Δρ Αρχαιολογίας κ. Παπαγεωργίου Πάρι και την ξεναγό κα. Μαρία Κεσόγλου για τις ιδιαίτερα αξιόλογες παρουσιάσεις και ξεναγήσεις που έκαναν στις φιλοξενούμενες ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών στους χώρους επίσκεψης στη διάρκεια της συνάντησης στην Κατερίνη.

- Το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης για τη συμμετοχή συγκροτήματος στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του προγράμματος. 

-Τέλος, την παιδαγωγική ομάδα εκπαιδευτικών και τους μαθητές του προγράμματος που ήταν οι κύριοι συντελεστές και εργάστηκαν με ζήλο  αλλά και όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου καθώς και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που ενίσχυσαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του προγράμματος και με κάθε τρόπο βοήθησαν στη διεξαγωγή του.

Με την συμβολή όλων των παραπάνω, το πρόγραμμα δεν παρέμεινε στα κλειστά όρια της σχολικής κοινότητας, αλλά αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός της τοπικής κοινωνίας. 

Το σχολείο προγραμματίζει μια ημερίδα εντός του Οκτωβρίου 2016 που θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και τη διάχυση της εμπειρίας που αποκτήσαμε από τη διετή συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS PLUS.

Γιώργος Περδίκης
Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης

3ο ΓΕΛ Κατερίνης ERASMUS plus

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top