Τρίτη 19 Ιαν 2021 3:37      

Η χώρα σε οικονομικό Λαβύρινθο

Του Αδάμου Ευαγγέλου*

  Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συνέβαινε αυτό που έγινε  με τις τράπεζες. Η κυβέρνηση βγήκε από το δανειακό πρόγραμμα για λόγους εντυπώσεων χωρίς να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης, σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική και το αφήγημά της για καλύτερες μέρες στην οικονομία κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα, από τις μαζικές πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών. 

Αυτές οι απρόσωπες αγορές που δεν διαθέτουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως κακία ή καλοσύνη, επιτέθηκαν στις μετοχές των τραπεζών προκαλώντας πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο. Ξεπούλησαν τις μετοχές των τραπεζών και τα ελληνικά ομόλογα, δείχνοντας σαφέστατα, πόσο εύθραυστη είναι η ελληνική οικονομία και πόσες παγίδες κρύβει, χωρίς την «προληπτική γραμμή στήριξης» η «καθαρή έξοδος».

Πολλές φορές μας εκπλήσσουν οι κυβερνώντες με τον τρόπο που αυτοπαγιδεύονται. Μονίμως δυσκολεύονται να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Έσχατο παράδειγμα, ο βαθμός ελευθερίας που νόμιζαν ότι είχαν μετά την έξοδο από τα μνημόνια, στην εφαρμογή εθνικών πολιτικών, ο οποίος αποδείχθηκε πέρα για πέρα ουτοπικός. Και αυτό φάνηκε από το πως μας αντιμετώπισαν οι αγορές με τις πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών, δείχνοντας από τώρα και στο εξής ότι η πόρτα τους θα είναι κλειστή για τη χώρα μας, αν οι μεταρρυθμίσεις μένουν στα χαρτιά και δεν εφαρμόζονται. 

Και θα είναι κλειστή η πόρτα των αγορών όσο οι ιθύνοντες αγνοούν την θέση μας και τις δυνατότητές μας. Όσο αγνοούν ότι από τώρα και στο εξής, οι όποιες μονομερείς ενέργειες, οι όποιες παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, θα θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία. Και αυτό, γιατί κριτής και τοποτηρητής της εφαρμογής των υπεσχημένων, δεν είναι μόνο η τρόικα, αλλά και οι αγορές. Αυτές οι απρόσωπες αγορές που παρακολουθούν την πορεία της οικονομίας και ζυγίζουν αυστηρά και χωρίς πολιτικούς όρους, οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης. 

Αυτό έκαναν πρόσφατα. Αξιολόγησαν την κυβέρνηση, η οποία κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, από αυτή που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές και από αυτή που αναμένουν οι αγορές. Και τι έκανε η κυβέρνηση; Άρχισε να πλειοδοτεί σε υποσχέσεις, σε παροχές, αλλά κυρίως στη μη εφαρμογή ψηφισμένων νόμων, άρχισε η κυβέρνηση να τα δίνει όλα πριν τις εκλογές, να εγκαταλείπει τις μεταρρυθμίσεις, με συνέπεια να διαλύει έτσι τις ορατές αλλά και πιο μακρινές προοπτικές της χώρας. Ακόμη η δημοσίευση διπλού προϋπολογισμού, το φρενάρισμα στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, που ενδιαφέρουν τους ξένους, η έλλειψη πειστικής τοποθέτησης από την κυβέρνηση για επιτάχυνση εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων, η πολιτική διαπλοκή που δεν αφήνει τις τράπεζες να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ήταν τα αίτια που οι αγορές μας επιτέθηκαν ανελέητα. 

Μας επιτίθενται οι αγορές, γιατί έχουν βαρεθεί τα ψέματα, τις καθυστερήσεις, τον λαϊκισμό, έχουν βαρεθεί να βλέπουν τους ψεύτικους και μαγειρεμένους ισολογισμούς από πολλές επιχειρήσεις, έχουν βαρεθεί να περιμένουν να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα από τη Βουλή μέτρα και να μην εφαρμόζονται. Με απλά λόγια, μας έχουν βαρεθεί με τις απαράδεκτες συμπεριφορές μας, οπότε αρνούνται να επενδύσουν, γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν, όπως έχασαν ως τώρα όσα επένδυσαν. 

Υπό αυτές τις συνθήκες επόμενο ήταν να αλλάξει η συμπεριφορά των αγορών έναντι της ελληνικής οικονομίας. Έτσι είχαμε το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, το οποίο έχει άμεση σχέση με την απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει προς την ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προκληθεί το μίνι τραπεζικό κραχ. 

Οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών των τραπεζών στο χρηματιστήριο, αναδεικνύουν όμως ένα σημαντικότερο ζήτημα που είναι η αδυναμία των τραπεζών, να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από τα κόκκινα δάνεια, τα οποία πλησιάζουν τα 90 δισ. ευρώ και που σήμερα τις πνίγουν. Αυτό στάθηκε ως αφορμή στις πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών, αλλά η αιτία είναι η εμφανής απόκλιση της κυβερνητικής πολιτικής από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι αγορές να «χορέψουν» για τα καλά τραπεζικές μετοχές και ομόλογα. Εδώ, μας θύμισαν οι αγορές ότι και μετά τις 20 Αυγούστου, η κρίση για την Ελλάδα συνεχίζεται και ότι σύντομα το «μαξιλάρι ρευστότητας» των 25 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί από την αφαίμαξη των Ελλήνων φορολογουμένων θα αρχίσει να ελαττώνεται, αν η κυβέρνηση το χρησιμοποιήσει για τις υποχρεώσεις της, στην περίπτωση που της προσφέρεται ακριβό χρήμα. 

Τότε είναι που θα φανεί η αδυναμία της χώρας, οπότε σε αυτή την περίπτωση οι αγορές θα είναι ανελέητες. Τότε είναι που οι κυβερνώντες θα κατανοήσουν την πραγματικότητα, αλλά θα είναι αργά. Θα κατανοήσουν πόσο μεγάλο λάθος ήταν η μη επιλογή της «προληπτικής γραμμής στήριξης», η οποία δαιμονοποιήθηκε, λοιδορήθηκε και αποκηρύχθηκε από τα αριστερόστροφα παιδιά της πρώτης φοράς. 

Η επιλογή της «προληπτικής γραμμής στήριξης» θα αποτελούσε έναν μηχανισμό ασφαλείας για τη χώρα μας και θα εξομάλυνε τις δυσκολίες στις πρώτες αναγνωριστικές επαφές με τις διεθνείς αγορές. Δυστυχώς, κανείς δεν ασχολείται με τη δημιουργία συνθηκών σχετικής ασφάλειας για την επομένη μέρα. Αυτό με κάνει να φοβάμαι, ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα από τους ανθρώπους, που έλεγαν ότι θα χτυπούσαν τα νταούλια και οι αγορές θα χόρευαν πεντοζάλι. Τώρα  με όσα συνέβησαν με την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, ο καθένας μπορεί με λίγη καλή θέληση να καταλάβει, ποιοι είναι οι χορευτές και ποιοι οι νταουλτζήδες. 

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top