Κυριακή 31 Μάιος 2020 16:07      

Η καστανογιορτή στον Παλιό Παντελεήμονα (Εικόνες)

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Στην παγκόσμια ημέρα διατροφής ήταν αφιερωμένη η καστανογιορτή στον Παλιό Παντελεήμονα με δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου  σε συνεργασία με την ΚΥΝΣΕΠ Π. Παντελεήμονα μια νεοσύστατη και πολλά υποσχόμενη  Κοινωνική Συνεταιριστική  Επιχείρηση  που μέσα σε  1,5 χρόνο λειτουργίας  έχει να παρουσιάσει  αξιόλογη δραστηριότητα. 

Η ΚΥΝΣΕΠ που έχει φυσική έδρα τον Π. Παντελήμονα φιλοξενεί στο ιδιόκτητο εντευκτήριό της την εποχή αυτή και μέχρι τέλος Οκτωβρίου έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Αρβανίτη, γνωστού κινηματογραφιστή, διευθυντή φωτογραφίας ταινιών του Θ.Αγγελόπουλου, Π. Βούλγαρη και άλλων με τίτλο «Γυναίκες». Ο Γ. Αρβανίτης  ανέπτυξε  μια ιδιαίτερη σχέση με τον Π. Παντελεήμονα,  στην κεντρική πλατεία του οποίου με τον περίφημο πλάτανο γυρίστηκε η επική ταινία «ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Στην πλατεία αυτή στήθηκε η καστανογιορτή, που συνηγορούντος του καλού καιρού έγινε πραγματικό πανηγύρι. 
Χιλιάδες  Πιεριέων  από την Κατερίνη έως τον Πλαταμώνα ,  αλλά και Θεσσαλονικείς, ακόμα και από τα Σκόπια, πήραν τον ελικοειδή δρόμο  που ανεβάζει το χωριό, απόλαυσαν τη μουσική που χάρισε απλόχερα το συγκρότημα «ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ» Θεσσαλονίκης, δοκίμασαν γλυκά με βάση το κάστανο,  και φυσικά γεύτηκαν τα περίφημα κάστανα της περιοχής που ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της γιορτής. 

Η Καστανογιορτή οργανώνεται από τα Κ.Π.Ε. Ανατολικού Ολύμπου και Κισσάβου -Ελασσόνας, τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέου Παντελεήμονα, την Κοιν. Σ. Επ. Παλιού Παντελεήμονα, τους Κατοίκους και τους Επαγγελματίες του Νέου και Παλιού Παντελεήμονα με την υποστήριξη του Δήμου Δίου- Ολύμπου.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διοργάνωση υπήρξε άψογη, η προσέλευση πάνω από ικανοποιητική, η εξυπηρέτηση των επισκεπτών υποδειγματική. Οι διοργανωτές, οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους .

Άλλωστε η γραφικότητα του χωριού συνδυάστηκε με το μεράκι και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν σ΄ αυτό  τον εξώστη πάνω από τη θάλασσα όπου το πράσινο βουλιάζει μέσα στο απέραντο του Αιγαίου και η ομορφιά είναι εκθαμβωτική.  Ο Όλυμπος την εποχή αυτή είναι γεμάτος από τα αρώματα του φθινοπώρου . Το τσάι, η ρίγανη, αφθονούν και τα σοκάκια μοσχοβολούν.  Κλείνουμε λέγοντας, «όπου κι αν κοιτάξω η Πιερία με γοητεύει»  για να παραφράσουμε τον Σεφέρη, άσχετα αν πολλές φορές μας πληγώνει…   

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ΚΥΝΣΕΠ Καστανογιορτή Παλιός Παντελεήμονας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top