Δευτέρα 17 Ιουν 2019 21:39      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» δεν αλλάζει το «μακεδονική»

Η «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» (MANU), προτείνει το νέο της όνομα ως «Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας- MANU».

Η πρόταση εγκρίθηκε την Πέμπτη στη συνεδρίαση των μελών της Ακαδημίας.

«Θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση»

«Aποφασίστηκε να παραπέμψει τη γνώμη της στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την εκτεταμένη και εποικοδομητική συζήτηση, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των μελών της Ακαδημίας συμφώνησε στο όνομα “Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας- MANU”» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ТЕЛМА των Σκοπίων.

Η ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρει επίσης ότι η απόφαση για τη μετονομασία του θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση, αφού αποτελεί πρόταση της πλειοψηφίας των μελών της Ακαδημίας.

Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς, «η διατήρηση της συντόμευσης (MANU) ως μέρος του νέου ονόματος είναι απαραίτητη, διότι από τη μια πλευρά συνδέεται με την ταυτότητά μας και από την άλλη πλευρά δεν θα απαιτηθεί αλλαγή στη διαδικτυακή διεύθυνση της Ακαδημίας που είναι manu.edu.mk».

«Κατανοητό από την ελληνική πλευρά»
Η Ακαδημία τονίζει ότι πριν από έξι μήνες, όταν πραγματοποιήθηκε επιστημονική συζήτηση στη MANU για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατέστη σαφές ότι θα έπρεπε να αλλάξει το όνομά της.

Τότε, η διοίκηση της Ακαδημίας επέμεινε στη διατήρηση της συντομογραφίας ‘MANU’ (σημείωση: «Μακεδονική», δηλαδή) γιατί αυτή υπήρχε στην ιστοσελίδα της και στην αγγλική γλώσσα.

Οπως επισημαίνεται, η Ακαδημία αποτελεί θεσμό με την ευρύτερη διεθνή φήμη, είναι το ανώτερο όργανο στον τομέα των τεχνών και επιστημών, η κύρια δραστηριότητά της πραγματοποιείται σε αυτόνομες σφαίρες της κοινωνίας και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει περιορισμένες εξουσίες.

«Το επιχείρημα αυτό έγινε πλήρως αποδεκτό από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και έγινε κατανοητό και από την ελληνική πλευρά», σημειώνει η Ακαδημία.

Πηγή

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top