Δευτέρα 1 Μαρ 2021 12:37      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Καζταρίδη: "Η Πιερία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα"

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης η παρουσίαση του νέου βιβλίου Η παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Φ. Καζταρίδη, «η Πιερία κατά τον 19ο και 20ο αι., Κώμες και Κωμοπόλεις, Οικισμοί και Χωριά»  Την παρουσίαση έκανε  ο κ. Θεόδωρος Χ. Ζαπουνίδης, ιστορικός-εθνολόγος. Για το βιβλίο μίλησαν ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, η αντιπεριφερειάρχη Πιερίας  Σοφία Μαυρίδου  και ο βουλευτής Χάρης Τζαμακλής. Την εκδήλωση συντόνισε η κα Μυράντα Παπά. 
Το βιβλίο 
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι  αλλαγές που επέρχονται στην Πιερία κατά τις τελευταίες δεκαετίες που αυτή τελεί υπό την οθωμανική αυτοκρατορία και κατά τις πρώτες δεκαετίες του ελεύθερου εθνικού και πολιτικού βίου, είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Το διάστημα αυτό συμπίπτει με τις μεγάλες πληθυσμιακές ανακατατάξεις που σημειώνονται στον ελλαδικό και ευρύτερο βαλκανικό χώρο.
Κατά το πρώτο χρονικό διάστημα, δηλ. των τελευταίων ετών της τουρκοκρατίας,  πολλοί κάτοικοι  από  την  βορειοελλαδική  ενδοχώρα  και Βλάχοι από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Ηπείρου την καθιστούν πατρίδα τους και έδρα των οικονομικών δραστηριοτήτων τους. Η μεγάλη, όμως, τομή στην Πιερία θα σημειωθεί λίγες δεκαετίες αργότερα, με την προσφυγική πλημμυρίδα που θα επιφέρει η Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο πληθυσμός  και οι μεταβολές 
Οι σπάνιες και συχνά αναξιόπιστες στατιστικές της περιόδου της τουρκοκρατίας δεν  επιτρέπουν να προσδιορίσουμε επακριβώς τον αριθμό των κατοίκων της Πιερίας κατά το παρελθόν. Πλην των ευάριθμων κωμοπόλεων της περιοχής, σε πολύ λίγες περιπτώσεις κάποιος οικισμός ξεπερνούσε τις εκατό οικογένειες. Από τις διασωθείσες πηγές, κατά τους τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας οι άνθρωποι που κατοικούσαν την Πιερία κατά το 19ο αι. κυμαίνονταν από 15-20.000 ψυχές.
Στο γύρισμα του αιώνα  ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά, έτσι που στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 20ου  αι., και για τους λόγους που εξηγήσαμε σε άλλο σημείο της παρούσας  μελέτης,  ο  πληθυσμός  αυξήθηκε  στις 35.000. Με τις προσφυγικές εγκαταστάσεις της περιόδου 1920-1940, ο πληθυσμός συνέχιζε να αυξάνεται ραγδαία και προς το τέλος της τέταρτης  δεκαετίας του 20ου αι. ξεπέρασε τις 75.000 των κατοίκων.
Τα ειρηνικά χρόνια που ακολούθησαν την περίοδο της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, και παρά την κάμψη που παρουσίασε στη δεκαετία του `70 εξ αιτίας της μετανάστευσης, ο πληθυσμός εξακολουθούσε να αυξάνεται εντυπωσιακά μέχρι και τις μέρες μας και να ξεπερνά τις 130.000 των κατοίκων…

 

Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΑΒΗ Παρουσίαση βιβλίου Γιάννης Καζταρίδης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top