Δευτέρα 25 Μάιος 2020 11:26      

Η Προέλαση του Ελληνικού Στρατού στην Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία

Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας ευρύτερα

Ο δρόμος για τη Θεσσαλονίκη άνοιξε πανηγυρικά. Η Μακεδονία, ύστερα από ποταμούς αίματος και χορεία μαρτύρων, που δημιούργησε η τουρκική θηριωδία επί πεντακόσια χρόνια, και τελευταία η μανία των κομιτατζήδων, γίνεται ελληνική παρά τη βουλιμία των Βουλγάρων που επιχείρησαν με δόλο να μπουν πρώτοι στην πόλη και να την κατακτήσουν, για λογαρια- σμό τους.

Αυτό βέβαια προκάλεσε τις επιπλοκές στο Βαλκανικό πόλεμο, και Έλληνες (και Σέρβοι) τη συνέτριψαν στο Κιλκίς, το Λαχανά, στα στε- νά της Κρέσνας μέχρι τη Σόφια. Σέρρες, Δράμα και Καβάλα σκιρτούν από αγαλλίαση στη θέα των ελευθερωτών.

Με τη συνθήκη του Λονδίνου στις 30 Μαΐου του 1913 τα τουρκικά σύνορα περιορίζονται στον Έβρο. Βέβαια το πρόβλημα της διανομής των απελευθερωμένων περιοχών μετά το δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο ανάμεσα στους συμμάχους (Έλληνες – Βούλγαρους- Σέρβους), τελικά θα ρυθμισθεί με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου τον Αύγουστου του 1913.

Στην Ελλάδα ανήκει πλέον οριστικά η Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, η Ήπειρος και τα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι οι αγώνες των κατοίκων της Μακεδονίας, που όλοι σχεδόν περνούν από το σταυροδρόμι της Πιερίας, δικαιώνονται, και η θλιβερή περίοδος πέντε αιώνων βάναυσης κατοχής και σκλαβιάς κλείνει οριστικά και αμετάκλητα.

Ο Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ  ΚΑΙ Η ΠΙΕΡΙΑ
Στο μεταξύ μελανά νέφη καλύπτουν το διεθνή ορίζοντα. Όπου να’ ναι θα ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, αφού οι βαλκανικοί πόλεμοι με την επιπλοκή τους αποτελούν το θλιβερό προοίμιο. Η Ευρώπη είναι χωρισμένη στα δύο, στην Αντάντ και στις Κεντρικές Δυνάμεις. Ένας κρυφός και φανερός αγώνας διεξάγεται για να ταχθούν δορυφορικά τα κράτη με τη μία ή την άλλη πλευρά.

Η Τουρκία, με την υποστήριξη της Γερμανίας, άρχισε συστηματική καταδίωξη των Ελλήνων της Θράκης και της Μικράς Ασίας, προκαλώντας την οργή και αγανάκτηση της Ελλάδας. Πρόσχημα στις παραπάνω περιοχές είναι το δημογραφικό και κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται στην Τουρκία με την επιστροφή των τουρκικών πληθυσμών της Μακεδονίας στη χώρα τους.

Στην ουσία οι Νεότουρκοι «βγάζουν» όλα τους τα απωθημένα ύστερα από την ταπείνωσή τους στη λαμπρή εποποιΐα του 1912-13. Έτσι εγκαθίσταται στην Πιερία το πρώτο κύμα των προσφύγων. Ξεριζωμένοι απ'τις εστίες τους, αναζητούν νέα πατρίδα στα περίχωρα της Κατερίνης, αποδιωγμένοι και κατατρεγμένοι, χωρίς δουλειά, ψωμί, στέγη και περίθαλψη, ναυαγοί της ζωής και με αποσκευές τη νοσταλγία της χαμένης πατρίδας
τους.

Βασιλόφρονες και Βενιζελικοί

Στο μεταξύ η παγκόσμια σύρραξη ξεσπά, και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει τους συμμάχους που θα της εξασφαλίσουν τα συμφέροντά της. Τα μαγειρεία της Αυλής ευνοούν την ουδετερότητα, ενώ οι φιλελεύθερες δυνάμεις του Βενιζέλου φρονούν ότι η Αντάντ εγγυάται την υπο- στήριξη των εθνικών δικαίων. Κομμένη η Ελλάδα στα δύο, στους βασιλόφρονες και τους Βενιζελικούς,θα βγει στον πόλεμο διχασμένη, αφού ο Βενιζέλος θα έλθει στη γειτονική μας Θεσσαλονίκη και θα σχηματίσει προσωρινή Κυβέρνηση. Ο βασιλιάς με τα φιλογερμανικά  αισθήματα εγκαταλείπει την Ελλάδα. Ο Βενιζέλος με τη διορατικότητά του, μετά τη νικηφόρα λήξη του πολέμου στα 1918, παλεύει για τα εθνικά μας δίκαια και δημιουργεί, με τις διπλωματικές του επιτυχίες στη συνθήκη των Σεβρών, την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών!

Η Μικρασιατική καταστροφή
Δυστυχώς οι όροι της Συνθήκης θα χρειαστεί να επιβληθούν με τα όπλα, και η εκστρατεία του 1919 θα έχει το θλιβερό επίλογο της μικρασιατικής καταστροφής, αφού οι σύμμαχοι εγκατέλειψαν απροσχημάτιστα τους Έλληνες στον αγώνα εναντίον του Μουσταφά Κεμάλ της Τουρκίας και τους άφησαν στο έλεος των Τούρκων σπαχήδων. Η Σμύρνη παραδόθηκε ολοσχερώς στις φλόγες με πλήθος ανθρώπινων θυμάτων. Ακολούθησε η συνθήκη της Λωζάνης στα 1923, με βάση την οποία η Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τη Μικρά Ασία.

Χιλιάδες επιζόντες Έλληνες από την αρχέγονη Ιωνική γη και τον Πόντο εγκαταλείπουν τις πατρογονικές εστίες τους, ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, με όλα τα συνακόλουθα.

Η προσφυγιά στην Πιερία
Πάνω από 20.000 εγκαθίστανται στην Πιερία, που για δεύτερη φορά γίνεται το ζεστό καταφύγιο για την ξεριζωμένη γενιά της Μικρασίας. Από τα βορειοανατολικά του νομού μέχρι τον Πλαταμώνα οι Έλληνες της διασπο- ράς θα αναζητήσουν τη νέα τους πατρίδα. Θα βαπτίσουν συνοικισμούς με τα γλυκόηχα ονόματα των χαμένων πατρίδων τους και, ύστερα από πολλές δοκιμασίες, θα εξελιχθούν σήμερα βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης και της προόδου του τόπου. Γιατί, πράγματι ήταν αστείρευτη η δυναμικότητά τους, το εμπορικό και επιχειρηματικό πνεύμα τους και η βαθιά προοδευτικότητά τους.

Μπολιασμένη η εργατικότητα των γηγενών με το νέο πνεύμα των φιλοξενούμενων αδελφών στο χωνευτήρι της πιερικής γης, θα δώσει νέα ώθηση σ’ όλους τους τομείς ανάπτυξης, σφυρηλατώντας την αρραγή εθνική συνείδηση που χαρακτηρίζει αιώνια τους Πανέλληνες.

Σε φιλόξενα καταφύγια αναγορεύονται, επίσης, όλες οι πόλεις της Μακεδονίας για τη νέα προσφυγιά.

Δικτατορία του Μεταξά

Ακολουθούν τα χρόνια της εύθραστης Πρώτης Ελ- ληνικής Δημοκρατίας, ώσπου στις 4 Αυγούστου του 1936 μια σκληρή μορφή δικτατορίας υπό τον Ιωάννη Μεταξά θα ρυθμίζει τις τύχες της Ελλάδας, όταν νέα νέφη αρχίζουν να καλύπτουν το διεθνή ορίζοντα.

Από το νέο βιβλίο του Γ. Ράπτη «ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ)

Ιστορικά

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top