Κυριακή 24 Φεβ 2019 3:55      

Η προστασία του αρχαιολογικού χώρου Δίου από τις βροχές

Σε απάντηση της ερώτησης των Βουλευτών κ.κ. Σάκη Βαρδαλή και Γιάννη Δελή του ΚΚΕ σχετικά με τις ζημιές που σημειώθηκαν στον αρχαιολογικό  χώρο του Δίου με τα πλημμυρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου 2017 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρεται στο τι έχει γίνει και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα.
Τα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου 
 Μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το Νοέμβριο του 2017 τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και των ζημιών που προκλήθηκαν περιμετρικά και εντός του χώρου έγιναν οι παρακάτω ενέργειες : Αυτοψία και καταγραφή των φθορών. - Περιορισμός της πρόσβασης των επισκεπτών σε περιοχές που κρίθηκαν επικίνδυνες. - Συνεργασία (με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Δήμο Δίου-Ολύμπου) για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και αποτροπή νέων ζημιών και συγκεκριμένα για τον καθαρισμό του ποταμού Βαφύρα και του ρέματος Ουρλιά, καθώς και για την αποκατάσταση του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η βοηθητική πρόσβαση και εποπτεία του αρχαιολογικού χώρου. - Αρχαιολογική επίβλεψη των εργασιών καθαρισμού, από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, του ρέματος Ουρλιά από τα φερτά υλικά στο τμήμα που το ρέμα διέρχεται σε επαφή με το βόρειο τείχος της αρχαίας πόλης, από τον Ιανουάριο (ως τον Φεβρουάριο) του 2018. Διανοίχτηκε αύλακας πλάτους περίπου τριών (3) μέτρων στη μέση της κοίτης σε απόσταση ασφαλείας από το τείχος και τα αφαιρεθέντα αδρανή αποτέθηκαν προσωρινά στην απέναντι όχθη. 
Και νέες ζημιές τον Απρίλιο 
Ωστόσο η περιοχή επλήγη για δεύτερη φορά από πλημμυρικό επεισόδιο τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μέρος του προστατευτικού στρώματος των φερτών υλικών, χωρίς όμως να κινδυνέψει το αρχαίο τείχος. Αναμένεται επίσης να αποκατασταθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η κοίτη του ποταμού Βαφύρα. - Καθαρισμός των διαδρόμων πρόσβασης, των μικρών καναλιών απορροής ομβρίων υδάτων του αρχαιολογικού πάρκου και των υπόλοιπων διαμορφώσεων (π.χ. μεταλλικών γεφυρών Ιερού Ίσιδας και νότιου τείχους) και διαπίστωση της κατάστασης διατήρησής τους. Περισυλλογή, φύλαξη και καταγραφή υλικών που σώθηκαν προς επανάχρηση. Οι παραπάνω εργασίες διενεργήθηκαν με δυσκολία, λόγω συνεχών βροχοπτώσεων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, που κατέληξαν στη νέα πλημμύρα τον Απρίλιο και στις νέες ανάγκες καθαρισμού του χώρου. - Απομάκρυνση πεσμένων κλαδιών και κοπή επικίνδυνων κλαδιών και δέντρων εντός του αρχαιολογικού πάρκου, των σχετικών αδειοδοτήσεων. Οι εργασίες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ολοκληρώθηκαν στα μέσα Απριλίου. 

Σε εξέλιξη διαδικασία χρηματοδότησης 
Ελέγχθηκε η παθολογία, καθορίστηκαν και προϋπολογίστηκαν οι απαιτούμενες εργασίες για την αποκατάσταση των φθορών στη στέγη του αρχαιολογικού μουσείου.  Προϋπολογίστηκαν οι απαιτούμενες δαπάνες εργασίες και υλικά για την πρώτη φάση αποκατάστασης των ζημιών στον αρχαιολογικό χώρο (καθαρισμός Ιερών, αποκατάσταση σύνδεσης Ιερού Ίσιδας με αρχαία πόλη και περίφραξης αρχαιολογικού χώρου) και προχωρά η διαδικασία χρηματοδότησης της υλοποίησης των έργων από το ΥΠΠΟΑ. Ολοκληρώνεται άμεσα από την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, μελέτη για την αποκατάσταση της πρόσβασης από την αρχαία πόλη στο Ιερό της Ίσιδας, μέσω του αρχαίου τείχους. 
Η πρόσβαση 
Η πρόσβαση των επισκεπτών στο ιερό της Ίσιδας θα γίνεται προσωρινά, μέχρι την αποκατάσταση της πρόσβασης από την αρχαία πόλη, από δευτερεύουσα είσοδο μέσω της ασφαλτοστρωμένης οδού που διασχίζει τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου. Τοποθετούνται πινακίδες για την καθοδήγηση των επισκεπτών προς την νέα είσοδο, ενώ για τη διασφάλιση της ασφαλούς και ομαλής μετάβασης των πεζών-επισκεπτών στο χώρο έχει ζητηθεί η οδική σήμανση-διαγράμμιση της οδού από το Δήμο Δίου-Ολύμπου. Επίσης προγραμματίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ο καθαρισμός του ποταμού Βαφύρα από τα συσσωρευμένα απορρίμματα και τις καταστραμμένες μεταλλικές κατασκευές. 
Μελέτη για την κατασκευή νέας γέφυρας 
Μετά τον καθαρισμό του ποταμού Βαφύρα και του Ιερού της Ίσιδας θα συνταχθούν κατάλληλες μελέτες για την κατασκευή νέας γέφυρας που θα αποκαταστήσει τη σύνδεση του Ιερού της Ίσιδος με την περιοχή των υπόλοιπων ιερών και επίσης θα γίνει στατικός έλεγχος για τη θεμελίωση υφιστάμενης γέφυρας στην Ίσιδα.
Αναγκαία η συνεργασία με τους φορείς 
 Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου του Δίου από φυσικά - πλημμυρικά φαινόμενα είναι αναγκαία η συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής.

Δίον Αρχαιολογικός χώρος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top