Τετάρτη 28 Οκτ 2020 2:08      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σημέλα Ελευθεριάδου υπ. Δημοτική Σύμβουλος με τον Γιώργο Νταντάμη και τον συνδυασμό ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΡΑ

Θα αγωνιστώ για να υπερασπιστώ το φυσικό περιβάλλον με συλλογική ταυτότητα.

Η Σημέλα Ελευθεριάδου είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος που πιστεύει στην συλλογικότητα και στην προστασία του τόπου μας , που είναι το  φυσικό περιβάλλον. Συντάσσεται ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο πλευρό του Γιώργου Νταντάμη με τον συνδυασμό «Ανανέωση τώρα» , διότι πιστεύει  στις νέες προοπτικές, προσδοκίες, την σοφία. Με νέες ιδέες και σίγουρα έχοντας πιάσει τον παλμό των αναγκών των πολιτών θα ενεργήσει πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Ο Δήμος μας, είναι ένας τόπος προικισμένος σε ποικιλία φυσικού περιβάλλοντος απαράμιλλης ομορφιάς και συνάμα ευλογημένος από ανθρώπους του μόχθου, των γραμμάτων, των τεχνών που οραματίζονται και δημιουργούν. Μία σύγχρονη ανθρωποκεντρική αυτοδιοίκηση, οφείλει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη σχέση Φύσης και Ανθρώπου, προς όφελος και των δύο, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής Πράσινης Ανάπτυξης. Ενός μοντέλου  ανάπτυξης που επιδιώκει να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις πραγματικές ανάγκες του, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. 

Η μετάβαση σε ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης, αφ’ ενός βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών καθώς και σε αστικές αναπλάσεις στην πόλη και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου. 

Η ενεργειακή αναβάθμιση του οδικού φωτισμού και του φωτισμού κοινόχρηστων χώρων τους (πλατείες, γήπεδα) με φωτιστικά τεχνολογίας LED, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει ο ν. 3855/10, η εκπαίδευση όλων μας σε πρακτικές κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι κάποια από τα εργαλεία. 

Όσον αφορά στις ΑΠΕ, οι επιλογές της χωροθέτησής τους σε υψηλής αξίας δάση, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις, όπως συμβαίνει και με το επιχειρούμενο αιολικό πάρκο στα Πιέρια Όρη. Γιατί η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου δεν αντισταθμίζεται σε καμία λογική σκοπιμότητας ενός έργου, όταν υπονομεύεται κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης (τουριστική, οικοτουριστική). Και κυρίως, όταν σε μελέτες έργων που εκπονούνται με πρακτικές αντιγραφής, αντιπαραβάλλονται στέρεα επιστημονικά επιχειρήματα για δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες διαφέρουν από τις οικονομικές καταστροφές - που ανησυχούν κατά παράδοση τον πολιτικό κόσμο – στο ότι είναι μη αναστρέψιμες κι ως εκ τούτου, αλυσιδωτά επηρεάζουν τις ζωές μας και δυναμιτίζουν τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών στο μέλλον. Είναι επιτακτική η ανάγκη, οι αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης επί τέτοιων σοβαρών θεμάτων (όπως και όλες οι αποφάσεις, άλλωστε), να λαμβάνονται μέσα από συνδιαλλαγή με σεβασμό στον πολίτη, στην επιστημονική γνώση και τον ορθό λόγο κι όχι εν μέσω ενός εκρηκτικού κλίματος με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς από τους «άρχοντες» και απροθυμία να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως συνέβη σε δύο σχετικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Τέτοιες συμπεριφορές, κατά τον Αριστοτέλη, αποτελούν δείγματα αλαζονείας και αίσθησης του «άτρωτου» για κάποιους που διαχειρίζονται την εξουσία για μακρύ χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στις αστικές αναπλάσεις, επικεντρώνοντας στις επιλογές των δημιουργούμενων χώρων πρασίνου στην πόλη μας, παρατηρώ αστοχίες που στην πραγματικότητα αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό, όπως η "εμβάπτιση" δένδρων σε σιντριβάνια, και η εισαγωγή σε μεγάλο βαθμό ελαιόδενδρων και πεύκων τύπου μπονσάι, φυτών κοστοβόρων που δεν προσφέρουν στη βελτίωση του μικροκλίματος σε ένα αστικό περιβάλλον (προσωπικά ούτε αισθητικά με ικανοποιούν). Θα προτιμούσα, στον τομέα της αρχιτεκτονικής των υπαίθριων χώρων, να παρατηρούμε την προσωπική επαφή του λαϊκού τεχνίτη με τη φύση και τα υλικά της, χρησιμοποιώντας αισθητικά φυτά της ελληνικής υπαίθρου, όπως κουμαριές κ.ά.

Την ίδια στιγμή, οι παροικούντες στον Πέλεκα συμπολίτες μας, αντικρίζουν καθημερινά, εδώ και δύο περίπου χρόνια, μια εικόνα καταστροφής και εγκατάλειψης. Η διευθέτηση της κοίτης του χειμάρρου και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, αποτελεί έργο άμεσης προτεραιότητας. Τα έργα αστικής ανάπλασης που μπορούν να γίνουν στη συνέχεια, θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.

Με αυτές τις σκέψεις, αγωνίζομαι για την αυτοδιοίκηση που θα λειτουργήσει έτσι ώστε ο προνομιακός Δήμος της Κατερίνης να εξελιχθεί, σε έναν Δήμο Ανθεκτικό (Βιώσιμο αν προτιμάτε) απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Και θέλω η εξέλιξή του αυτή, να γίνει, στη βάση ενός ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης, που θα τον αντιμετωπίζει σαν ένα ενιαίο, αδιαίρετο σύνολο, και θα ξεκινά από τον οικονομικό και τουριστικό σχεδιασμό, την εμπορική ανάδειξη της ταυτότητάς του, με πυλώνες τον πολιτισμό και την παιδεία και σεβασμό στο Φυσικό Περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και είμαι έτοιμη να παλέψω γι αυτό.

Ανανέωση Τώρα Γιώργος Νταντάμης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top