Σάββατο 16 Ιαν 2021 8:05      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σοφία Μαυρίδου Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ετοιμάζεται για μια ακόμη θητεία | Συνέντευξη στο TIMSEL - ένθετο του Ο.Β.

Από τις λίγες γυναίκες που κατέχει θέση Αντιπεριφερειάρχη στην επικράτεια. Κρατά το τιμόνι της Πιερίας εδώ και  οκτώ χρόνια.  Πέρασε το μεταβατικό στάδιο της  αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στην αρχή κάπως μετέωρα. Χάρη όμως στην πολιτική οξυδέρκεια του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα οι ελλείψεις του νόμου  καλύφθηκαν και το σύστημα λειτούργησε ορθολογικά. 

Η Αντιπεριφέρεια βρήκε το δρόμο της και η Περιφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου άρχισε  να παράγει έργο προς όφελος των κατοίκων της Πιερίας.  Έχοντας ένα πολυπρόσωπο Νομό παράκτιο, και ορεινό κατάφερε να δει όλα τα προκύπτοντα θέματα, να δρομολογήσει λύσεις και να φτάσει στην ολοκλήρωση έργων σημαντικών για την Πιερία, όπως  οι τεχνικοί ύφαλοι στο Κίτρος και το Λιτόχωρο. Παράλληλα έδωσε κοινωνικό πρόσωπο στην Αντιπεριφέρεια συγκεντρώνοντας συλλόγους, κοινωνικούς φορείς, αλλά και υπηρεσίες στο κτίριο της  πρώην Νομαρχίας Πιερίας. 

Το μέγα πρόβλημα της ανεργίας είναι αυτό που επιτακτικά θέτουν  οι πολίτες στην πρώτη κυρία του Νομού.  Μέσα από προγράμματα Ευρωπαϊκά και με τη δυναμική της Πιερικής Αναπτυξιακής υλοποιούνται δράσεις και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. 

Κατέρχεται με την ίδια ομάδα στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές διεκδικώντας μια ακόμη 4ετία για ολοκλήρωση του έργου που άρχισε με τους περιφερειακούς συμβούλους  Απόστολο Τζόβα, Στέφανο Μπιτόπουλο, Άρη Αγγέλου και Δημήτρη Τσιμήτρη.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Από τη Νομαρχία περάσαμε στην Αντιπεριφέρεια. Τι σημαίνει να ανήκουμε σε ένα  ευρύτερο διοικητικό σχήμα; Θυμίζει λίγο την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή για κάποια πράγματα δεν αποφασίζουμε εμείς τοπικά αλλά η Περιφέρεια ( Π.Σ με μικρή συμμετοχή μας) ενώ μας δόθηκαν κάποιες δυνατότητες και αρμοδιότητες που πριν δεν είχαμε;

Ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε πρωτόγνωρη δομική αλλαγή και συγχρόνως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στη διακυβέρνηση της χώρας, στο κύκλο της μεταπολίτευσης. 

Ιδιαίτερα ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξελίχθηκε, μέσα στον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας της, ως βασικός συντελεστής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας.
Μέσα όμως από τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που επικρατούν στη χώρα μας, ο «Καλλικράτης» αντιμετωπίσθηκε αποσπασματικά και δεν στηρίχτηκε, ενώ του αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και παράλληλα του προστέθηκαν άλλες, τις οποίες το Κράτος μετέφερε χωρίς μέσα και πόρους.

Όμως στην Περιφέρειά μας, χάρη στην αντίληψη του Περιφερειάρχή μας Απόστολου Τζιτζικώστα για συνεργασία και συνένωση δυνάμεων  κατάφερε να ορθοποδήσει. Ωστόσο, παραμένει το θέμα της σύγχυσης αρμοδιοτήτων, που θα πρέπει να προταχθούν σε μια μεταρρύθμιση, κυρίως για την ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση αλλά και την αμεσότητα της Περιφέρειας στον πολίτη.

Τα τελευταία χρόνια σε στενή συνεργασία με όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να δώσουμε λύσεις, με ένα και μοναδικό στόχο. Την αναβάθμιση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αυτός είναι ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και αυτόν υπηρετούμε. 

Σίγουρα και έχουν προκύψει κάποια κρίσιμα ζητήματα από το  νόμο. Ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης, ζητήματα καθημερινής λειτουργίας. Από εκεί και πέρα όμως παραμένει στο χέρι μας, το αν θα πάμε παρακάτω τα πράγματα ή αν θα παραμείνουμε στάσιμοι. Στόχος δικός μας είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την Πιερία και όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Έχουν περάσει οκτώ περίπου  χρόνια από την ημέρα  που αναλάβατε τα ηνία της Αντιπεριφέρειας για ποια έργα που έγιναν νιώθετε υπερηφάνεια; 

Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον νομό μας κατά την οκταετία που κλείνει, δεν είναι μόνον πολλές, αλλά και σημαντικές.

Τα συνεργεία μας είναι απλωμένα σε όλη την έκταση της Πιερίας, εκτελώντας έργα οδοποιίας και ασφαλτοστρώσεων, ηλεκτροφωτισμού και αναπλάσεων χώρων, ακολουθώντας μάλιστα ταχείς ρυθμούς στην ολοκλήρωση των έργων.

Παράλληλα με σκληρή δουλειά από την Τεχνική μας Υπηρεσία συντάξαμε πληθώρα τεχνικών μελετών, υποβάλαμε τους συνταχθέντες φακέλους σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιφέρεια και Υπουργεία, αξιολογηθήκαμε θετικά, φέρνοντας έργα και χρηματοδοτήσεις στον τόπο μας.  

Ένα μεγάλο μέρος των έργων αυτών αφορούν σε συγκοινωνιακά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά, υποδομές εκπαίδευσης και αθλητισμού, έργα λιμενικά, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης του τουρισμού, ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας, κοινωνικού και φιλανθρωπικού περιεχομένου, κ.ά. 

Ενδεικτικά αναφέρω την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στο κρατικό κτήμα Κατερίνης, που  περιλαμβάνει  γήπεδα ποδοσφαίρου,  γήπεδο μπάσκετ, κτίριο αποδυτηρίων και κτίριο αναψυκτηρίου, έργο που έχει ήδη δημοπρατηθεί, το έργο μετατροπής της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Καρίτσας του Δήμου Δίου-Ολύμπου σε σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, τις εγκαταστάσεις πρόσβασης ΑΜΕΑ «Seatrac» στις παραλίες της Πιερίας, ένα έργο που υλοποιήσαμε και το οποίο διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε θάλασσες και παραλίες, συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη τουρισμού για ΑμΕΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές, 

Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό έργο σχολικής στέγης που υλοποιήσαμε, το Ενιαίο Λύκειο Κονταριώτισσας στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών στην ευρύτερη περιοχή σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. 
Παράλληλα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης των μαθητών της Πιερίας, ώστε να εξασφαλίσουμε σύγχρονα σχολεία και ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά μας. Έργα συντήρησης σχολικών κτιρίων και στους τρεις Δήμους του νομού μας μέσω σύναψης προγραμματικών συμβάσεων και συγκεκριμένα στον Δήμο Πύδνας - Κολινδρού στα σχολικά συγκροτήματα 1ο, 2ο δημοτικό σχολείο και  νηπιαγωγείο Αιγινίου, στο δημοτικό Μακρυγιάλου και ΓΕΛ Αιγινίου, στον Δήμο Δίου - Ολύμπου στο γυμνάσιο Λεπτοκαρυάς  τα οποία και έχουν ολοκληρωθεί  και στο Δήμο Κατερίνης στο σχολικό συγκρότημα του Μουσικού Σχολείου  που είναι σε εξέλιξη.

Επίσης να αναφέρω τα έργα που αφορούν την βελτίωση της Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, καθώς και τη συντήρηση του παράπλευρου οδικού δικτύου της ΠΑΘΕ καθώς και την κατασκευή τεχνητών υφάλων  στη θαλάσσια περιοχή του Λιτοχώρου και στη θαλάσσια περιοχή του Κίτρους.

Τέλος, να επισημάνω την ολοκλήρωση της Περιφερειακής  Οδού Κατερίνης σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης, την αποκατάσταση της Ε.Ο. Βρύας-Ρητίνης που έχουμε ξεκινήσει και την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των κατολισθήσεων στο σημείο, την κατασκευή ανοικτού θεάτρου, που πρόσφατα δημοπρατήσαμε, στο χώρο των φιλανθρωπικών δομών της Ιεράς μας Μητροπόλεως στον  Σβορώνο καθώς και δράσεις όπως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που πρόσφατα ολοκληρώσαμε  για την  ανακαίνιση και την επαναχρησιμοποίηση του Χατζόγλειου Μεγάρου και την ανάδειξή του σε σύγχρονο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πολυχώρο στην Κατερίνη.

Με την αμέριστη υποστήριξη του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα, όλων των περιφερειακών συμβούλων, των υπηρεσιών μας και των υπαλλήλων αλλά και σε αγαστή συνεργασία και με τους τρεις Δήμους μας μπορούμε με σιγουριά να ισχυριστούμε ότι ο απολογισμός μας στον τομέα των τεχνικών έργων  είναι απόλυτα θετικός.

Συνεχίζουµε όμως µε ακόµα πιο εντατικούς ρυθµούς. Στηρίζουµε διαρκώς τις τοπικές κοινωνίες υλοποιώντας µια ευρεία γκάµα έργων και δράσεων που αφορούν την ποιότητα στην καθηµερινή τους ζωή. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουµε και υλοποιούµε σταδιακά µεγαλόπνοα έργα υποδοµών και άυλων δράσεων που θα ενισχύσουν την µελλοντική προοπτική του τόπου µας.

Ένα έργο  που προχώρησε τώρα τελευταία είναι αυτό του  τεχνικού υφάλου  στο Λιτόχωρο. Έργο εξαιρετικής σημασίας δημοπρατήθηκε το 2013 και πριν μερικούς μήνες πήρε τον δρόμο της υλοποίησης. Μιλήστε μας για το τι θα προσφέρει στην περιοχή ;

Να μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι οι τεχνητοί ύφαλοι είναι δύο, ο πρώτος στη θαλάσσια περιοχή του Λιτοχώρου και ο δεύτερος  στη θαλάσσια περιοχή του Κίτρους. Δύο έργα πνοής σε ό,τι αφορά την προστασία του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας αλλά και τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων της Πιερίας. 

Τα έργα αυτά θα συμβάλλουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας και της ιχθυοπαραγωγής, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη και ειδικών μορφών τουρισμού στην Πιερία, που αναμφισβήτητα θα αποφέρουν όφελος στην τοπική οικονομία της περιοχής.

Αφορούν την κατασκευή και τοποθέτηση στατικών εγκαταστάσεων επί του θαλάσσιου πυθμένα για την προστασία και ανάπτυξη της υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας και  την τριετή επιστημονική παρακολούθηση των τεχνητών υφάλων. 

Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι ευαίσθητο οικοσύστημα και από τα πιο πλούσια αλιευτικά πεδία της χώρας μας που χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας και στο πνεύμα αυτό κινηθήκαμε για την κατασκευή των δύο υφάλων στη θαλάσσια περιοχή της Πιερίας. Τα αναμενόμενα οφέλη της υλοποίησης και λειτουργίας των υφάλων θα είναι η αύξηση του πληθυσμού των υδρόβιων ειδών, η βελτίωση της αλιευτικής απόδοσης της παράκτιας αλιείας, η προστασία από την παράνομη χρήση συρόμενων εργαλείων, η αναβάθμιση του παράκτιου οικοσυστήματος μέσω της αύξησης της βιοποικιλότητας και η ενίσχυση του εισοδήματος της τοπικής κοινωνίας και των ντόπιων αλιέων με χρήση των υφάλων ως καταδυτικού - αλιευτικού – τουριστικού προορισμού.

Έχετε ένα όνειρο, ένα όραμα για τον τόπο, τις βάσεις του οποίου θα θέλατε να θέσετε, άσχετα με την ολοκλήρωσή του;

Στόχος όλης της ομάδας μου είναι να φτιάξουμε έναν τόπο ανθρώπινο, που αξίζει κάποιος να ζει και να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. 

Έναν νομό που όχι απλώς θα κρατήσει τους νέους αλλά θα αποτελέσει και σημείο συνάντησης και άλλων νέων επιστημόνων, οικογενειών, ινστιτούτων, εταιριών.

Στην καρδιά της Κεντρικής Μακεδονίας, θα ήθελα να δω την Πιερία  πρωταγωνίστρια, γύρω από την οποία θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που θα ενισχύσει την καινοτομία στον πρωτογενή τομέα, με παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού και του  πολιτισμού χάρη στις απίθανες φυσικές ομορφιές αλλά και τα μοναδικά αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία όλης της περιοχής.

Όπως έλεγε και ο Friedrich Engels,  «Ένα γραμμάριο δράσης αξίζει ένα τόνο θεωρίας». Η θεωρία είναι «η καλύτερη ζωή». Η πράξη είναι όλα αυτά που ανέφερα, όσα ήδη σχεδιάζουμε και όσα με πάθος προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου.

Η Πιερία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ποιο κατά τη γνώμη σας αποτελεί την αιχμή του δόρατος που την οδηγεί ή θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη;

Η περιοχή μας έχει τρεις βασικούς πυλώνες που στηρίζουν και ενισχύουν την οικονομία μας και αυτοί είναι η πρωτογενής παραγωγή, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Συνεπώς, ο συνδυασμός των τριών αυτών τομέων μόνο οφέλη θα μπορούσε να έχει για την Πιερία. 

Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες με σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να αναδείξουμε τα κατ’ εξοχήν είδη τουρισμού που συνδυάζουν και τους τρεις παραπάνω τομείς και πραγματικά παρατηρούμε με μεγάλη μας χαρά, ότι οι επισκέπτες μας στρέφονται πλέον σ’ αυτές  τις εναλλακτικές μορφές  τουρισμού. 

Ο στόχος μας δεν είναι απλά να προσελκύσουμε κόσμο. Επιθυμούμε να γίνει η Πιερία μας ένας ιδανικός προορισμός για αποδράσεις, με τους επισκέπτες μας να επιστρέφουν συνεχώς και να ανακαλύπτουν καινούριες εμπειρίες κάθε φορά.

Παράλληλα, ο πολιτισμός ως βάση μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας, αποτελεί μοναδική ευκαιρία και πρόκληση συνάμα για όλους μας, όχι μόνο να ακολουθήσουμε τα βήματά της, όχι μόνο για να μη μείνουμε πίσω, αλλά να την μπολιάσουμε και πάλι με τη γνώση και τις βασικές αξίες της ελληνικής σκέψης και δημιουργίας και να συνδιαμορφώσουμε τα βήματα της ευρωπαϊκής πορείας. Η πολιτική της Περιφέρειας μας όπως αυτή στοχοθετήθηκε από τον Περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα μία, ο στόχος διττός. Αγαθά Πολιτισμού, 365 ημέρες το έτος, στην Πιερία, τη Χώρα των Ολύμπιων θεών, του πολιτισμού των αρχαίων Μακεδόνων, της δόξας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της βυζαντινής Ορθόδοξης μεγαλοπρέπειας, αλλά και της σύγχρονης κουλτούρας της. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες αποτελούν πόλο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, επιτρέποντας άτομα και τοπικές κοινωνίες να εμπλακούν ενεργά στη διαμόρφωση της τοπικής πολιτισμικής εικόνας του τόπου, με την αύξηση της επισκεψιµότητας της περιοχής εξαιτίας των σπουδαίων και υψηλής ποιότητας πολιτιστικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην τοπική οικονομία.

Το 2019 είναι εκλογική χρονιά. Θα κατέλθετε με την ίδια ομάδα ή θα υπάρξουν αλλαγές σε σχήματα και  πρόσωπα ;

Με σκληρή και επίπονη δουλειά και μεθοδευμένα, μαζί με όλους τους περιφερειακούς συμβούλους μου, τον Απόστολο Τζόβα, τον Στέφανο Μπιτόπουλο, τον Άρη Αγγέλου και τον Δημήτρη Τσιμήτρη, βάλαμε τις βάσεις λειτουργίας μιας μεγάλης Περιφερειακής Ενότητας, ξεπεράσαμε αντικειμενικά προβλήματα διαφοροποίησης συστημάτων των πρώην Νομαρχιών, πρακτικών και συμπεριφορών, αντιμετωπίσαμε ισότιμα όλους τους δημότες μας, ιεραρχήσαμε ανάγκες και θέσαμε προτεραιότητες. 

Με προγραμματισμό και συνετή διαχειριστική πρακτική, αλλά και με μεγιστοποίηση της εκτέλεσης έργων και εργασιών με ίδια μέσα και προσωπικό ανταποκριθήκαμε πλήρως στον προγραμματισμό μας και στην εύλογη απαίτηση της κοινωνίας και των πολιτών της Πιερίας για προσφορά έργου σε κάθε τομέα και επίπεδο, είτε σε έργα υποδομών, είτε σε έργα περιβαλλοντικά, είτε σε έργα αθλητισμού και πολιτισμού, είτε σε έργα κοινωνικά, κ.ά.
Όμως μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Γι' αυτό λοιπόν θα διεκδικήσω την επανεκλογή μου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου για μια ακόμη θητεία για να ολοκληρώσουμε, όλοι μαζί σαν επιτυχημένη ομάδα, το έργο μας και να κάνουμε την Πιερία έναν ευλογημένο τόπο που αξίζει να ζει κανείς. 

Ποια θεωρείτε δυνατά σημεία της διοίκησης σας τα οποία θα επιχειρηματολογούσαν υπέρ σας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση;

Στόχος μας είναι ένα μεγάλο έργο σε κάθε χωριό και σε κάθε πόλη της Πιερίας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς. Εμείς ποτέ δεν δηλώσαμε θαυματοποιοί! Αν κάποιος μας ψήφισε για θαυματοποιούς, ενδεχομένως δεν επέλεξε και τους καλύτερους! 

Εμείς δουλεύουμε νυχθημερόν, με αυταπάρνηση, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε δυνατότητα προκύπτει σε επίπεδο Περιφέρειας, σε συνεργασία και με τους τρεις Δήμους της Πιερίας,  ώστε να δημιουργήσουμε  έργα πνοής.

Τώρα, αν αυτό το έργο είναι ένα, δύο ή περισσότερα, προτιμούμε να λέμε λίγα λόγια, και να κάνουμε πολλά έργα. Αυτή είναι η δικιά μας νοοτροπία. Θέλουμε να φέρουμε την Περιφερειακή Ενότητα πιο κοντά στον πολίτη, λειτουργώντας με ανθρωποκεντρική αντίληψη.

Έχουμε εφαρμόσει ένα πλούσιο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων σε κάθε τοπική και δημοτική κοινότητα της Πιερίας, που διαμορφώνουν τις συνθήκες ενός λειτουργικού, κοινωνικού, ανθρώπινου, πράσινου και φιλικού τόπου που μπορεί κάποιος να ζει. Αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας και όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προχωράμε μπροστά με ευθύνη υλοποιώντας με συνέπεια το πρόγραμμά μας, αφήνοντας πίσω μας τις μηδενιστικές κορώνες και τις μεμψιμοιρίες μερικών.

Τι ζητούν από την Αντιπεριφερειάρχη οι πολίτες τον καιρό της κρίσης; Καθώς η  θητείας σας στην Αντιπεριφέρεια συμπίπτει με τη «θητεία» της κρίσης;

  Η απάντηση στην ερώτησή σας είναι θέσεις  εργασίας. Στον τόπο μας, όπως και σ’ ολόκληρη τη χώρα,  μεγαλύτερο, πρόβλημα, μάστιγα της εποχής μας κυριολεκτικά, είναι η ανεργία. Και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι το ποσοστό ανεργίας είναι τόσο υψηλό όσο υψηλό είναι και το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης της πλειονότητας των  νέων μας. Βεβαίως, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν όλα αυτά τα χρόνια δεν  επιτελούνταν αυτό το,  κατά κοινή ομολογία, σημαντικό έργο στην Περιφέρειά μας.

Σε μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία μας με τις συντονισμένες ενέργειες του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα και σε συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη σε απορρόφηση στην Ελλάδα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. 

Με την ορθολογική αξιοποίηση των Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων και την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος δώσαμε ώθηση στην τοπική οικονομία, τονώσαμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα, ολοκληρώσαμε σημαντικές υποδομές και επενδυτικά σχέδια στην Πιερία και  δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας. 

Συγχρόνως όμως με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων δημιουργήσαμε και τους κατάλληλους μηχανισμούς για την διαρκή και απρόσκοπτη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας για κάθε νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο» που προκύπτει. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η Πιερική Αναπτυξιακή στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κι εγώ ως Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, όλοι οι Δήμοι  αλλά και οι κύριοι «στρατηγικοί» φορείς του Νομού Πιερίας. Μέσω της Πιερικής Αναπτυξιακής και παράλληλα με τον συμβουλευτικό και τεχνικό χαρακτήρα της, προωθούμε καινοτόμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση εθνικών πόρων και κοινοτικών κονδυλίων.

Όμως, ακόμη κι αν το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, ένας άνεργος παραμένει άνεργος  100%.

Αυτή είναι η δική μου άποψη και αυτή ακριβώς είναι  η απόλυτη,  η επείγουσα, η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας. Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή σε κάθε Πιεριέα. Βέβαια ούτε απλό είναι ούτε εύκολο.

Πολύ περισσότερο που το κεντρικό κράτος έχει και την αρμοδιότητα και τα  κονδύλια, με άλλα λόγια τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις πολιτικές για την απασχόληση.

Όμως, αυτή είναι η καθημερινή μας έγνοια, αυτός είναι ο στόχος που διαπερνά όλες τις πολιτικές μας. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Ιδίως όταν ολοένα και  περισσότερες νέες και νέοι, με εξαιρετικές σπουδές στην πλειονότητά τους, φεύγουν στα πέρατα της οικουμένης αναζητώντας διέξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό κινηθήκαμε στο νέο LEADER που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι και αποτελεί ένα πρόγραμμα κινήτρων που περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νομού μας. Η ολοκληρωμένη διάσταση του συγκεκριμένου προγράμματος προβλέπει δράσεις ως στοιχείο υποστήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τους υπόλοιπους τομείς  της  οικονομίας,  την  διαμόρφωση  βασικών  υποδομών  για  την  τοπική  κοινωνία,  την υποστήριξη της ποιότητας ζωής, την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, την ενίσχυση του πολιτιστικού και πολιτισμικού αποθέματος. Επίσης σημαντικό ρόλο έχει η εξωστρέφεια, η πραγματική και αποτελεσματική αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, η ανάδειξη της καινοτομίας, παραγωγικής και τεχνολογικής. Στόχος όλης της διαδικασίας είναι η ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης σε ένα σύνθετο περιβάλλον κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. 

Μιλήστε μας για τις ανθρώπινες στιγμές στην Αντιπεριφέρεια, στην οποία έχετε στεγάσει και κοινωνικούς φορείς. Ποιο είναι το πρόσωπο που εμφανίζει έτσι στην κοινωνία;

Ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας έχουμε θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής μας την κοινωνική πρόνοια και  την αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο του κοινωνικού μας σχεδιασμού και της καλύτερης αντιμετώπισης των προβλημάτων, εφαρμόζουμε σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, μερικούς από τους οποίους έχουμε στεγάσει στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, προγράμματα τα οποία είναι ανοικτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους της τοπικής κοινωνίας με μοναδικό σκοπό και φιλοσοφία την αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων και των αναγκών των συνανθρώπων μας οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

Παράλληλα, συνδράμουμε στο πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και εγκαινιάζουμε συνεχώς νέες συνεργασίες με φορείς και υπηρεσίες, διευρύνοντας έτσι τα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας. 

Μία από τις δεσμεύσεις μας είναι να ενισχύσουμε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, δίνοντας έτσι πραγματικά περιεχόμενο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η κοινωνική πολιτική προϋποθέτει την ευαισθησία, την προσοχή αλλά και την συνεργασία όλων των φορέων. Χρειάζεται όλοι μαζί υπηρεσίες, τοπική κοινότητα, τοπική Εκκλησία, φορείς και πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο μέσα στον νομό μας με κύριο στόχο τη φροντίδα στον άνθρωπο.

Σοφία Μαυρίδου TIMSEL Συνεντεύξεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top