Δευτέρα 18 Ιαν 2021 9:01      

Η συμβολή του δασκάλου Νίκου Βαρμάζη στην ιστορία της Πιερίας

Σε μια εκδήλωση συγκινητική και με έντονη την παρουσία των ανθρώπων που αγαπούν την ιστορία της πόλης έγινε την Παρασκευή το βράδυ η παρουσίαση του ωραίου βιβλίου του Νίκου Δ. Βαρμάζη που φέρει τον τίτλο «Πρόσωπα και θέματα της Κατερίνης και της  Πιερίας από τα μέσα του 18ου  ως τα μέσα του 20ού αιώνα».

Οργανωτές η  Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και οι εκδόσεις Κυριακίδη με την συνεργασία του ΟΠΠΑΠ του Δήμου Κατερίνης. Στην ποιότητα της εκδήλωσης συνέβαλε βεβαίως και η ομάδα των καταξιωμένων στο αντικείμενό τους ειδικών επιστημόνων οι οποίοι με συντονιστή τον Αντώνη Κάλφα μίλησαν για τα κείμενα του τόμου.

Η Ευτέρπη Μαρκή, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, ανέλυσε τις ικανότητες του δασκάλου και εξαιρετικού λάτρη της Πιερίας στην αποτύπωση της εικόνας της Πιερίας στο έργο του. Ο ομότιμος καθηγητής της βυζαντινής φιλολογίας Βασίλης Κατσαρός, διάδοχος του Εμμανουήλ Κριαρά,  διέτρεξε επισταμένως το σύνολο των εισηγήσεων του τόμου δίνοντας έμφαση στην ακρίβεια και την αντικειμενικότητα των άρθρων (Διονύσιος Πλαταμώνος, Αστική Σχολή Αικατερίνης, Το Γυμνάσιο Κατερίνης 1915-1955) κλπ). Ο Νίκος Γραίκος, ειδικός μελετητής του 19ου αιώνα και δεινός γνώστης της τοπικής ιστορίας και των μεθοδολογικών της εργαλείων, εστίασε το ενδιαφέρον του στον τρόπο με τον οποίο ο Βαρμάζης γράφει τα ιστορικά του κείμενα, δίνοντας δηλαδή έμφαση τόσο στη μέθοδο (αντικειμεννικότητα, επεξεργασία των πηγών) όσο και σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της όπως είναι η συνύπαρξη στην γραφή και ενός αυτοβιογραφικού, βιωματικού λόγου.

Το μάθημα ιστορίας της πιερικής γης παρακολούθησαν πολλοί φίλοι (εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων, φιλόλογοι, φιλίστορες), λογοτέχνες όπως η Ξανθούλα Καραβίδα και ο Θάνος Κόσσυβας αλλά και μέλη της τοπικής κοινωνίας και των θεσμών της: ο αιδέσιμος Ιωάννης Υφαντίδης εκ μέρους της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Παυλίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γνωσούλα Χαλαϊτζίδου και Μαίρη Αρβανίτη, η προϊσταμένη των ΓΑΚ Πιερίας Μαρία Χρυσοχοϊδου κ. ά.

Άλλωστε ο  Νίκος Βαρμάζης έχει το  κοινό του στην Πιερία, τους φαν όπως συνηθίζεται να λέμε. Άνθρωποι που γνωρίζουν την αγάπη και την ευαισθησία του για την πατρώα γη αλλά και την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα με την οποία παραθέτει τα γεγονότα.

Αυτοί εκτός των προαναφερομένων  πλαισίωσαν την εκδήλωση και στάθηκαν δίπλα στον Νίκο και το νέο βιβλίο του, το οποίο είναι αντάξιο των προσπαθειών του.

Ελπίζουμε  η αστείρευτη πηγή της Πιερίας να ποτίσει και άλλα πονήματα του δημιουργού και να βρεθεί και πάλι ανάμεσα στους ανθρώπους της Κατερίνης που τόσο τον ενδιαφέρουν.

Νίκος Βαρμάζης Παρουσίαση βιβλίου Βιβλίο

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top