Τρίτη 7 Ιουλ 2020 13:32      

Η συνταγή της ημέρας: Ισλί

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κούπα  χυμό πορτοκάλι 
  • 1 κούπα μαγειρικό λίπος
  • 1 κούπα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • Μισό κουταλάκι αμμωνία
  • 1 μπέικιν πάουντερ

Μοιάζουν με τα μελομακάρονα, αλλά τα υλικά τους διαφέρουν...

Για τη γέμιση:

  • 2 κούπες καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 2 κουταλιές κανέλα
  • 1 κουταλιά γαρύφαλο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη 

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 1/2 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • Και την φλούδα του λεμονιού 
  • 1 Ξυλάκι κανέλλα 

Για  32 Κομμάτια Περιπου 

Εκτέλεση 

- Σε μια λεκάνη ζυμώματος, κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι κι ανοίξτε ένα λάκκο στη μέση. 
- Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω, ζυμώστε ελαφρά, να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα. 
- Μην την παραζυμώσετε, για τα ισλί θα γίνουν σφικτά. 
- Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη κι ύστερα χωρίστε το καθ' ένα σε 8 μπαλάκια. 
- Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης. 
- Ανοίξτε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας σε φυλλαράκι, βάλτε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και διπλώστε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τα καρύδια να σχηματισθεί τρίγωνο. 
- Βάλτε τα σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κεντήστε την επιφάνεια με το ειδικό τσιμπιδάκι ή με τις μύτες δύο πηρουνιών. 
- ΄Οταν ετοιμασθούν όλα, ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45' περίπου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. 
- Αφήστε τα να κρυώσουν και τρυπήστε τα 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μια χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση

Σιρόπι

- Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα και βράστε τα 8'. Διατηρώντας το σιρόπι ζεστό επάνω σε χαμηλή φωτιά, ρίξτε 4-5 ισλί κάθε φορά κι αφήστε τα να σταθούν 3', περιχύνοντάς τα με σιρόπι. 
- Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, το ένα πλάι στο άλλο και ρίξτε από ένα κουταλάκι σιρόπι στο καθ' ένα. 
- Δέστε το υπόλοιπο σιρόπι καλά και ρίξτε πάλι από λίγο στην επιφάνεια των ισλί, για να γυαλίσουν. 
- Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσουν. 
- Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα. 
- Πρέπει να είναι λίγο νωπά και τριφτά. 
- Διατηρούνται εκτός ψυγείου 2-3 εβδομάδες και στην κατάψυξη, αρκετούς μήνες. 

Καλη Επιτυχία. 

Με Αγάπη και Σεβασμό :
Ελενη Σιδηροπουλου 
Τομπουλίδου 

Συνταγές Γεύσεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top